AEDILIS: Evolutie constanta a activitatii, in pofida unui context provocator |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 17 Sep 2024 06:25 |
Eliminarea unor facilitati fiscale din sectorul de constructii inainte de termenul stabilit initial prin Codul Fiscal (prevazut in 2028) a reprezentat o decizie riscanta a autoritatilor intr-un mediu extrem de concurential, cu specialisti putini in domeniul constructiilor. Arh. Dan Florin Florut, administratorul companiei de arhitectura si proiectare AEdilis Proiect, din Baia Mare, spune ca riscul de a pierde angajati in favoarea strainatatii nu poate fi neglijat, cu impact atat la nivelul firmelor de profil, cat si asupra investitorilor romani in ceea ce priveste accesarea fondurilor alocate prin PNRR sau alte finantari europene. "De asemenea, cu un razboi in desfasurare, la o aruncatura de bat de granitele noastre, aceasta impredictibilitate se amplifica si mai mult, dupa niste ani in care ne-am confruntat si cu efectele economice lasate in urma de pandemie. Pentru mentinerea unui echilibru in mediul de afaceri avem nevoie de predictibilitate", a precizat arhitectul. Cu toate acestea, compania pe care o administreaza s-a adaptat rapid noului context, inregistrand o evolutie a activitatii in ultimii doi ani, tendinta confirmata de cresterea cifrei de afaceri.
Printre proiectele recente realizate de arhitecti se afla noile sedii ale primariilor din Cernesti si Valea Chioarului, restaurarea si reabilitarea Castelului Teleki si renovarea fostului sediu administrativ al districtului Chioar - monument istoric, toate in judetul Maramures.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In ceea ce priveste obiectivele pe termen scurt, ne concentram pe realizarea proiectelor in graficele de executie stabilite cu beneficiarii, imbunatatirea continua si fluidizarea proceselor din cadrul companiei, prin dezvoltarea permanenta a procedurilor de lucru, planificarea detaliata a tuturor activitatilor, astfel incat sa avem la dispozitie in orice moment toate informatiile necesare luarii deciziilor de management si stabilirii strategiilor de implementat. In privinta obiectivelor pe termen mediu, avem in vedere imbunatatirea proceselor de proiectare prin implementarea unui sistem BIM (Building Information Modeling), sistem care permite coordonarea lucrului intre arhitecti, ingineri de structuri si instalatii, fiind un instrument pentru maximizarea timpului de realizare a proiectului, evitarea erorilor si obtinerea unui proiect integrat. Inca de la inceput, am inteles ca pentru a ne mentine pe piata si a dezvolta businessul in mod sanatos, precum si pentru a ne diferentia in raport cu concurenta, este imperios necesar sa cream o identitate organizationala, cu valori si misiuni cu care sa se identifice atat clientii, cat si angajatii nostri, precum si un proces de invatare continua la fiecare nivel din organizatie, adaptarea rapida la orice modificare din piata sau de ordin legislativ. Acestea raman, in continuare, obiectivele noastre permanente, pe termen lung.
Sediul primariei Valea Chioarului
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in prima jumatate a anului 2024?
- Se observa o preocupare tot mai mare a autoritatilor publice pentru reabilitarea spatiilor publice si recuperarea prin renovare/ refunctionalizare a cladirilor istorice. Arhitectura si designul interior sunt influentate de foarte multi factori: evolutia societatii, schimbarile politice, economice, modul de viata la nivel de individ, influente si modele externe. Arhitectura variaza de la cea traditionala, conservatoare cu spatiile si functiunile bine delimitate, pana la cea moderna, cu spatii flexibile si multifunctionale. De asemenea si dimensionarea spatiilor este variabila de la spatii mari, generoase, care se intalnesc la cladirile comerciale, publice si la cladirile de locuit de lux, la spatii cat mai judicios folosite, intalnite la cladirile de locuinte colective si individuale obisnuite. Desigur, o influenta foarte mare o au preturile care cresc in mod constant, schimbarile legislative, puterea financiara a beneficiarilor, retinerea pentru obtinerea creditelor bancare.
Sediul primariei Cernesti
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in prima jumatate din 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In ultima perioada, se pune tot mai mult accentul pe principiul NZEB (Nearly Zero Energy Buildings), ce reprezinta realizarea unor cladiri cu o performanta energetica foarte ridicata, cu un consum de energie aproape egal cu zero, la care necesarul de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile. Astfel, pentru realizarea proiectelor noastre am aplicat principiile NZEB atat la cladirile noi, cat si in cele de renovare/ reabilitare a constructiilor existente. Urmarim in fiecare proiect respectarea acestor principii si le promovam in proiectele pe care le elaboram. Nu suntem afectati in mod negativ de aceste schimbari, deoarece suntem o echipa profesionista, care se adapteaza rapid la noile cerinte.
Castelul Teleki
- Sesizati preocupari sau initiative noi, in mediul in care lucrati, legate de conceptele de circularitate, cladiri NZEB, sustenabilitate sau "zero emisii"?
- Cladirile de tip NZEB au inceput sa fie implementate si sa intre in cerintele de tema de proiectare a clientilor nostri atat pentru cladirile administrative, de cultura, de educatie, comerciale, cat si pentru cele de locuit. Desigur, toata lumea isi doreste o casa ecologica, eficienta energetic, durabila, care sa arate bine si sa fie extrem de functionala, in acelasi timp. Rolul nostru, al arhitectilor este acela de a identifica solutii pentru indeplinirea acestor cerinte. Avem in vedere ca solutiile noastre sa tina cont de principiile unei constructii circulare, sa alegem materiale usor de reutilizat si reciclat, dar cu performanta energetica buna, sa folosim o structura pentru functiune adaptabila (panouri demontabile) si echipamente care asigura independenta energetica a cladirii. Pentru a atinge dezideratul unei cladiri cu performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie din surse conventionale sa fie foarte scazut, pe langa asigurarea necesarului de energie din surse regenerabile produse in sistem propriu (panouri fotovoltaice, pompe de caldura etc.), un rol important il are si utilizarea unor materiale cat mai naturale, prietenoase cu mediul, de calitate superioara, durabile si sustenabile, eficiente din punct de vedere al izolarii termice, precum si cu calitati estetice ridicate, pentru a produce o arhitectura functionala, economica, cu valoare arhitecturala cat mai ridicata.
|