Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BATRA: Bienala de Arhitectura Transilvania si-a desemnat laureatii la editia 2019
BATRA: Bienala de Arhitectura Transilvania si-a desemnat laureatii la editia 2019
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 28 Nov 2019 09:11
Arhitectura verde, armonia habitatului, protejarea mediului inconjurator, integrarea elementelor traditionale in arhitectura moderna si conservarea patrimoniului rural au fost preocuparile editiei din acest an a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) – eveniment aflat sub egida OAR, Filiala Transilvania, informeaza un comunicat al organizatorilor.
Scopul BATRA a fost reflectat de tema aleasa, „Viitorul/Acum”, care sintetizeaza dorinta de a implica intreaga comunitate in planurile si deciziile specialistilor si factorilor de decizie - arhitecti, urbanisti, peisagisti, reprezentanti ai autoritatilor etc., pornind de la premisa ca numai in acest fel viitorul poate sa includa ceea ce ne dorim cu totii.
A patra editie a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2019, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Filiala Transilvania, in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba si Nord-Vest, a avut loc la Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Satu Mare si Baia Mare, in perioada 7-24 noiembrie a.c. „Epicentrul” evenimentelor s-a stabilit la Cluj-Napoca, iar la final, cel mai important eveniment profesional al breslei arhitectilor, asa cum este denumit de organizatori, si-a desemnat laureatii.
In cadrul concursului BATRA, juriul – format de arh. Attila Kim (expert in domeniul reabilitarii patrimoniului construit), Federico D’Ascanio (urbanist specializat in restaurare urbana), arh. Eugen Vaida (preocupat de salvgardarea si promovarea patrimoniului din mediul rural din Romania), arh. Andreea Dani (ce detine, printre altele, acreditarea profesionala de EDGE Expert), arh. Popo Danes (din Indonezia, preocupat de cultura si arta, de armonia dintre mediul construit si natura), respectiv arh. Daniel C. Tabacaru (Norvegia, focalizat pe arhitectura sustenabila) – a selectat castigatorii urmatoarelor sectiuni:
1. Arhitectura locuintei individuale
Premiul juriului – Casa C Cluj-Napoca – autor principal arh. Smaranda Todoran – birou de arhitectura Studio AKS. Castigatoarea a primit un premiu si din partea partenerului Cemacon.
2. Arhitectura locuintelor colective
Premiul juriului – Imobil cu functiuni colective S+P+5E+ER Cluj-Napoca – autor principal SQM Architecture (echipa de proiectare: arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Cosmin Morarescu, arh. Tamas Fodor). Premiul a fost sustinut si de compania partenera Hexagon.
3. Arhitectura dotarilor comunitare si de productie
Premiul juriului – Clinica medicala Cluj-Napoca – autor principal arh. Vlad Sebastian Rusu – biroul de arhitectura Vlad Sebastian Rusu BIA (echipa de proiectare arh. Andrei Vlas, arh. Alina Maier, arh. Horea Racasan).
4. Arhitectura spatiului public
La aceasta categorie, juriul a decis sa nu acorde premiu, ci numai o nominalizare, pentru proiectul Piata Habermann Sibiu – autor principal SQM Architecture (echipa de proiectare: arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Cosmin Morarescu).
5. Arhitectura patrimoniului cultural
Premiul juriului – Reabilitare Sediu RCS & RDS, Arad – autor principal arh. Macalik Arnold – birou de arhitectura Mossfern Arhitectura (echipa de proiectare: Szilágyi-Bartha József, Ioana Barsan). Premiul a fost sustinut si de compania partenera Daisler Print House.
6. Rural
La aceasta categorie s-au acordat doua premii, pentru:
Capela Sfanta Ana Siculeni, Harghita – autor principal arh. Macalik Arnold – birou de arhitectura Mossfern Arhitectura (echipa de proiectare: Ioana Barsan, Lázár Csaba);
Vila din luminis Harghita – autor principal arh. Benedek István – birou de arhitectura Blipsz SRL (echipa de proiectare: Benedek István, Ravasz Norbert).
7. Arhitectura spatiului interior si scenografie
Premiul juriului – Renovare Apartament Ertler Oradea – autor principal Alexandru Szűz – Pop – biroul de arhitectura Alexandru Szűz – Pop.
8. Microarhitectura / Arhitectura temporara
Premiul juriului – Improving Tudor Targu-Mures – autor principal Manopera Architecture – biroul de arhitectura Manopera Architecture (echipa de proiectare: Roxana Pop, Raluca Sabau, Romeo Cuc).
9. Design de obiect
Premiul juriului – Made in the Shade Oradea – autori principali Katalin Bagosi, Andrei Revnic – biroul de arhitectura Study (echipa de proiectare: Katalin Bagosi, Andrei Revnic).
10. Proiecte culturale / Initiative / Experimente
Premiul juriului – Turnuri ale cetatii Clujului – mapa cu planse machetabile Cluj-Napoca – autor principal arh. Klara Veer – biroul de arhitectura Klara Veer- BIA (echipa de proiectare: Dan Burzo).
11. Articole cu si despre arhitectura/arhitecti
La aceasta categorie, juriul a decis sa nu acorde premiu, ci doar o nominalizare, pentru autoarea articolului „Despre arhitecti, vecini, un canal si un declic”, Miruna Moldovan.
12 Fotografie de arhitectura
Premiu special – Lupan Stefania-Ioana, „pentru seria de imagini in care investigheaza expresivitatea caligrafiei si poeticii detaliilor de arhitectura”.
Premiu special – Mihai Moga, „pentru suita de imagini prin care semnul arhitectonic preponderent este proiectat pe albastrul cerului, intr-o insotire ce se vrea si reuseste sa fie organica, promovand astfel fericita intalnire dintre arhitectura si mediul natural”.
Premiu special – Victor Balutiu, „pentru suita de imagini fotografice care exploreaza si pun in valoare calitatile unei cladiri specifice tendintelor arhitecturii contemporane”.
Premiul juriului – Farkas Endre „se acorda pentru imbinarea dintre calitatile specifice fotografiei de arhitectura si poetica, expresivitatii vizuale in care autorul a stiut sa exploateze si sa promoveze atat dramaticul traditiei fotografiei genuine, cat si inovatorul sau punct de vedere”.
13 Clientul ideal
Premiul juriului – arh. Mariana Michiu – Clientul ideal (Memorialul vietii).
14. Echipa de proiectare perfecta
La aceasta categorie nu s-a acordat premiu, din cauza ca nu s-au inscris proiecte in concurs.
15. Poezia cu/despre arhitectura
Locul al III-lea – „Pereti”, de Alice Valeria Micu;
Locul al II-lea – „Cuvintele ca niste cladiri”, de Andrei Fischof;
Premiul juriului – „Nocturna”, de Stefan Bolea;
Premiul special al organizatorilor (acordat de Cemacon) – „Caramiziu”, de Remus Octavian Campean.
Premiul special al arhitectilor (oferit de Daisler Print House)- „Proiect liric”, de Aurelia Panait.
16. Diplome BATRA
Mentiune – Temian Alexandra Alina – Institut de cercetare pentru robotica, Platforma industriala Carbochim, Cluj Napoca;
Locul al III-lea – Stefan Victor Ioan – Modernizare piata agroalimentara, Ploiesti, judetul Prahova;
Locul al II-lea – Cociubei Lavinia Rebeca – Castelul Wesselenyi-Bethlen Dragu – Centru pentru cultura si comunitate;
Premiul juriului – Raluca Sabau – Cartierul posibil (The Would-Neighbourhood) – Cartierul Tudor Vladimirescu, Targu-Mures. Castigatoarea a primit un premiu si din partea partenerului Cemacon.
Gala de premiere din cadrul Bienalei de Arhitectura (prima editie), la care au participat peste 250 de persoane, a avut loc la hotelul Double Tree by Hilton, iar la finalul acesteia Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum si unul dintre membrii juriului BATRA 2019, a declarat: „Cele doua zile de jurizare au constituit o buna ocazie pentru dezbaterea unor teme importante cu care se confrunta arhitectura contemporana. Cei sase jurati au evaluat inovatia in arhitectura, contextualizarea si sustenabilitatea proiectelor, impactul si miza pe care le poate avea cladirea pentru restructurarea intregii zone adiacente sitului, potentialul de replicare a modelului si pozitionarea fata de mediul inconjurator. Calitatea proiectelor de anul acesta a fost una in general buna, cu un interes mai mare in zona de locuire si cu o participare mai slaba in zona initiativelor ce implica spatiul public”.
La randul sau, curatoarea BATRA 2019, arh. Daniela Maier, presedintele OAR, Filiala Transilvania, a concluzionat: „Gala Bienalelor de Arhitectura, aflata la prima editie, a completat si a evidentiat probleme ce apar in toate zonele tarii. Spatiul public este reprezentat de foarte putine proiecte, peste tot in tara. Locuintele colective, desi reprezinta un procent important din constructii, sunt reprezentate la randul lor de foarte putine lucrari si exemplele pot continua. S-au evidentiat si discutat aceste probleme inclusiv la masa rotunda care a reunit 19 presedinti si reprezentanti ai filialelor din tara”.
***
Conceputa inca de la prima editie ca un sir de evenimente menite sa aduca arhitectura in atentia opiniei publice, sa recunoasca, sa recompenseze si sa promoveze excelenta in arhitectura, Bienala de Arhitectura Transilvania (BATRA) si-a propus pentru 2019 sa evidentieze valente definitorii pentru arhitectura de calitate, sa dezbata si sa anime dialogul in jurul obiectului de arhitectura si al impactului acestuia in oras si asupra comunitatii si, nu in ultimul rand, sa formeze publicul in spiritul valorilor arhitecturii.
Bienala de Arhitectura Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a filialelor pentru evenimente, pe baza de regulament propriu si autonomie in organizare.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
SSAB
konsent
quadratum
ELECTROGRUP
leviatan
Ubitech
VEGO
Arduro
AED
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
noark
SIGM
concelex
strabag nivel 1
MAKITA
Acvatot 2019
DRS
EDIT-Structural
viarom
CDS
ness project
BogArt
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<