HMS PROIECTARE: Proiecte in curs de realizare cu o arie de peste 70.000 mp |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Oct 2023 06:20 |
HMS Proiectare, din Arad, este o firma de consultanta tehnica si proiectare, ce are la activ 272 de proiecte, dintre care 74 deja executate. Infiintata in 2016, compania presteaza servicii de proiectare generala si de specialitate a constructiilor, asigurand consultanta in domeniile designului si executiei. Societatea a avut o crestere constanta in ultimii ani, fiind implicata atat in proiecte publice, cat si private. HMS Proiectare are un portofoliu divers de lucrari, realizate pe baza experientei vaste detinute in domeniu. Modul in care face selectia lucrarilor este strans legat de obiectivele de dezvoltare, accentul fiind pus pe proiecte cu functiuni cat mai diverse si mai interesante. Firma se implica puternic in elaborarea de strategii pentru dezvoltarea durabila si dezvolta inclusiv concepte de arhitectura si design interior (imagini 3D, planuri de situatie, planurile tuturor nivelelor+acoperis, fatade, sectiuni, detalii de executie, relevarea spatiilor, propuneri planimetrice de mobilare, simulari 3D fotorealiste, selectia materialelor pentru finisaje, a obiectelor de mobilier, corpurilor de iluminat, usilor si accesoriilor). Alte arii de specializare includ intocmirea documentatiei, supravegherea lucrarilor de constructie si managementul de proiect. Pentru a forma o imagine completa a companiei, a fost solicitata opinia directorului de proiect Heredea Marian Stefan.
- Ce obiective din domeniul constructiilor industriale si logistice aveti in lucru?
- La momentul actual, avem in lucru proiecte cu o arie de 70.000 mp, avand diverse functiuni. Locul principal in acest an este ocupat de lucrarile industriale si agricole. De amintit sunt cateva proiecte de anvergura, printre care se afla spatii pentru depozitarea utilajelor agicole, o constructie unica la care lucram cu o arie utila de 5.000 mp, deschidere de 50 m si inaltime utila de 16 m, o fabrica pentru profile extrudate cu hale, platforme betonate si spatii conexe, cladiri de tip depozit cereale, platforme agricole si constructii civile de diferinte dimensiuni (spatii comerciale, cladiri pentru locuinte). Alte obiective la care lucram in prezent vizeaza reamenajarea unor spatii publice, parcuri sau zone care necesita interventii peisagere si pe care lucram le realizam impreuna cu colaboratorii nostri perisagisti. Practic, putem afirma ca portofoliul nostru include un spectru larg de tipuri si tipologii de proiecte.
- Cum percepeti evolutia activitatii de proiectare a constructiilor industriale si logistice in prima jumatate a anului 2023?
-Marea majoritate a proiectelor in lucru sau a celor contractate au fost incepute in anul precedent. In 2023, cel putin in contextul actual, se observa o incetinire/ stagnare a pietei in cadrul proiectarii si executiei constructiilor, comparativ cu anul precedent. Nu cred ca este ceva grav, deoarece sectorul are tendinta de a fluctua de la un an la altul si, in multe dintre cazuri, investitorii exercita o influenta directa asupra acestor variatii, iar scepticispul sau abordarea increzatoare a unui proiect este un factor care poate influenta bunul mers al pietei la nivel micro.
Ce doresc sa remarc insa, sunt factorii externi care pot influenta bugetul unui proiect, cum ar fi modificarea salariului minim in sectorul constructiilor sau, cum am vazut si in anii precedenti, fluctuatii ale unor preturi de baza ale materialelor de constructii. Aceste fluctuatii pot cu usurita sa deraieze un proiect, daca ies din unii paramentii estimati.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul industrial si logistic in aceasta perioada?
- Nu cred ca exista un tip de proiect care sa fie mai bine cotat din punct de vedere al densitatii lucrarilor. Fiecare functiune are dinamica proprie. Segmentul lucrarilor civile si industriale este, intr-adevar, unul de varf, insa la fel de importante sunt si lucrarile de infrastructura, precum si cele rezidentiale, care se afla intr-o continua miscare. Ca tendinte generale, putem enumera cateva caracteristici care sunt cautate si pe care firma noastra le promoveaza si, impreuna cu clientii sai, incearca sa le dezvolte. In primul rand, este vorba despre inovatie. Astfel, fiecare proiect ale elemente inovatoare care aduc plusvaloare investitiei. In al doilea rand, ne putem referi la modul in care concepem proiectul si managementul bugetului. In ceea ce priveste dezvoltarea durabila, evaluam cat de sustenabil este un proiect si care sunt caracteristicile care le putem aplica in mod realist, pentru a ne atinge obiectivele propuse din acest punct de vedere. In fine, de o maxima importanta sunt procesele de planning si pre-planning pentru fiecare lucrare in parte.
- Ce obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
-Pentru urmatoarea perioada, dorim sa ne dezvoltam intr-un ritm constant. Recent, ne-am mutat intr-un nou spatiu, cu o suprafata de 220 mp. Ca strategie de lucru, dorim sa lucram la proiecte cat mai interesante, care ne aduc si noua un nivel de cunostinte cat mai diversificat. Am observat ca proiectele de la care am obtinut cele mai mari satisfactii au fost cele din care am avut de invatat ceva nou, mai ales ca proiectarea se face in jurul unor concepte obliga la crearea unui obiect individualizat si perfect adaptat la necesitatile beneficiarului.
Consideram ca si partea de consultanta pe care o promovam la inceperea unui proiuect contribuie la succesul unei investitii. Astfel, consultanta si modul (hand on) de abordare a unui proiect, care ne caracterizeaza, sunt factori importanti in stabilirea unei teme sau a unui program de proiectare cat mai clar, care ulterior ne poate usura munca atat noua, cat si clientilor si colaboratorilor nostri.
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Dificultatile majore sunt cele legate de schimbarile care leaga piata pe care activam de operatiunile economice conexe proiectarii. Multe proiecte necesita un buget cat mai clar si cat mai strans de la inceput, intrucat modificarile cadrului legislativ pot genera modificari la bugete si automat ale planning-ului. Alte provocari sunt legate de modul in care se desfasoara procedurile de autorizare sau avizare a proiectelor. Cred ca ar putea fi gandit un cadru legislativ mai optim si mai dinamic din punct de vedere procedural, mai ales pe segmentul de proiecte finantate prin fonduri europene. Modul in care se pregateste un proiect, impreuna cu toti factorii conecsi, este destul de complex in faza premergatoare proiectarii propriu-zise, precum si in cea a studiului fezabilitate. Multe elemente s-ar putea simplifica, dat fiind faptul ca majoritatea investitorilor sunt familiarizati cu aceste tipuri de finantari.
|