Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Trofee pentru cele mai inovatoare si sustenabile constructii din Capitala
OAR: Trofee pentru cele mai inovatoare si sustenabile constructii din Capitala
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 15 Iul 2019 06:53
Miercuri, 10 iulie a.c., de la ora 19.00, a avut loc Gala Anualei de Arhitectura Bucuresti, editia a XVII-a 2019, in incinta Muzeului National de Arta al Romaniei, aripa Auditorium.
„In cadrul galei au fost premiate cele mai importante realizari de arhitectura din ultimii sase ani, din Bucuresti si din tara, distinctiile fiind oferite atat arhitectilor, firmelor de arhitectura, cat si tuturor celor implicati in finalizarea cu succes a constructiilor valoroase pentru oras si pentru cetatenii lui: constructorul, inginerii proiectanti, dezvoltatorul si clientul final. Cu ocazia galei, a fost lansat pentru arhitectii si designerii din Bucuresti si din Romania programul WORTH Partnership Project, de finantare europeana a proiectelor de antreprenoriat din industria creativa”, a declarat dr. arh. Emil Ivanescu, presedintele OAR Bucuresti.
Programul galei a inclus, pe langa festivitatea de acordare a premiilor (ce a inceput la ora 19.00), o serie de evenimente de interes pentru participanti. Astfel, in deschiderea Galei, intre orele 17:00-19:00, in spatiul expozitiei, a avut loc, in parteneriat cu Asociatia „De-a arhitectura”, atelierul gratuit de desen pornind de la proiectele expuse in anuala. Atelierul a fost dedicat copiilor de 6-12 ani, iar in final acestia au ales proiectele care au primit „Premiul copiilor”, inmanand aceste distinctii castigatorilor la gala de premiere a Anualei de Arhitectura Bucuresti, editia 2019, de la ora 19:00.
In cadrul galei, au fost propuse pentru vizitare, pe langa expozitia proiectelor participante la anuala, trei expozitii care au fost de natura sa suscite interesul participantilor – si anume:
* „Ideas for the center of Bucharest/Stories of future houses” – expozitie organizata de Departamentul Bazele Proiectarii din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” Bucuresti, o expozitie care grupeaza studiul din ultimul semestru al atelierelor anilor 2-3 din cadrul Facultatii de Arhitectura, anul universitar 2018-2019;
* „Arhitectura interbelica a Bucurestiului si Regalitatea” – expozitie de fotografie care se desfasoara sub auspiciile Familiei Regale a Romaniei si este semnata de acad. prof. dr. Razvan Theodorescu si de dr. arh. Luca Matei Stoian, o expozitie care cuprinde panouri de fotografie de arhitectura a zece edificii de arhitectura moderna reprezentative pentru arhitectura modernista a Capitalei din perioada interbelica.
* „WORTH_European first design entries” – expozitie ce prezinta proiecte de succes din programul WORTH Partnership Project, ce asigura finantarea europeana a proiectelor de antreprenoriat din industria creativa.
Selectie riguroasa din mai mult de 280 de proiecte
In cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2019 au fost expuse peste 280 de proiecte de arhitectura, dintre care 130 sunt proiecte de locuinte individuale, locuinte colective si arhitectura publica, peste 30 reprezinta proiecte de cercetare prin arhitectura si peste 120 de proiecte reflecta idei inovatoare pentru amenajari de interior de apartamente, amenajari HoReCa, spatii corporatiste si de birouri.
„Toate proiectele expuse realizeaza o imagine clara asupra unui mediu de constructii si de arhitectura care devine din ce in ce mai profesionist, mai orientat catre calitate, mai atent cu orasul si indreptat catre consumatorul final. Stilistic, cele mai valoroase constructii din Bucuresti, prezentate la Anuala, se inscriu in limbajul unui modernism contemporan-temperat, unui spatiu post-industrial deja bine asumat si al unui sincretism uneori surprinzator. Este vorba despre vile cu spatii inventive, locuinte colective cu propuneri eficiente si contemporane, de conversii si de amenajari ale spatiilor interioare bucurestene, pornind de la cele rezidentiale si ajungand in zona HoReCa, office si corporate”, a subliniat dr. arh. Emil Ivanescu.
Pentru a departaja aceste proiecte, Anuala de Arhitectura Bucuresti 2019 a constituit cinci echipe de jurii internationale, alcatuite din specialisti recunoscuti la nivel mondial, cum ar fi: arh. Joao Pardal Monteiro, presedintele Scolii de Arhitectura din Lisabona, arh. Marc Jay din Copenhaga, initiatorul grupului international WEArchitecture, arh. Martin Duplantier, Paris, arh. Manuel Bailo si Merce Berenguer din Barcelona, arhitecti celebri pentru competitiile de arhitectura castigate, arh. Ivana Stancic, redactor-sef la Amsterdam-Atlas (TUDelft), care s-au reunit cu arhitecti romani reputati: arh. Alexandru Gavozdea, presedintele OAR, arh. Dorin Stefan, arh. Adrian Zerva, arh. Radu Teaca, arh. Tiberiu Florescu, prorectorul UAUIM, arh. Silvia Pintea, arh. Alexandru Panaitescu, arh. Cristian Corvin etc.
Acesti specialisti au premiat cele mai inovatoare si sustenabile constructii din Bucuresti, constituite pe mai multe sectiuni.
La sectiunea arhitectura construita / arhitectura locuintei individuale, trofeul s-a acordat „ex aequo” (la paritate/egalitate), pentru casa E+E (arh. Mihai Ene, arh. Adela Ene) si casa Syaa (arh. Adrian Soare, arh. Neli German, arh. George Dinu, arh. Simina Ignat, arh. Eliza Yokina, arh. Andrada Tarau). Premiul partenerului Wienerberger a revenit vilei CMMT (arh. Rucsandra Popescu) si locuintelor cuplate pe malul lacului Floreasca (arh. Radu-Petre Nastase), in timp ce premiul partenerului Semmelrock a fost adjudecat de casa NIU (arh. Bogdan Stefan, arh. Neagu Mihai, arh. Garofil Daniela, arh. int. Irina Ursu). Tot la aceasta categorie, titlul de cel mai bun dezvoltator imobiliar al anului 2019 s-a acordat lui Horia Balan, pentru proiectul „Dumbrava Vlasiei”.
La sectiunea arhitectura construita / arhitectura locuintei colective, premiul sectiunii s-a acordat unui proiect de locuinte colective (arh. Dragos Perju, arh. Remus Harsan), iar premiul partenerului Wienerberger a revenit complexului Maia Sisesti (arh. Razvan Puchici, arh. Ioana Moanga, arh. Ciprian Draghicescu, arh. Daniel Iorga, arh. Vasile Revin, arh. Laura Parghel).
Sectiunea arhitectura construita / arhitectura publica a avut ca premiat obiectivul imobil de birouri, din Calea Dorobantilor (arh. Dan Marin), premiile partenerului Isopan fiind acordate pentru Centrul de Oncologie Sanador (prof. dr. arh. Dan Corneliu Serban, dr. arh. Ionut Anton, arh. Ana Luben) si Big Office (arh. Razvan Puchici, arh. Ioana Moanga, arh. Daniel Iorga, arh. Vasile Revin, arh. Ciprian Draghicescu).
Unele dintre cele mai semnificative premii au fost cele de la sectiunea arhitectura construita / arhitectura, conversie si restaurare, in cadrul careia trofeul sectiunii a revenit arh. Mitrus Andrei si arh. Mucenica Magda, pentru proiectul Zorileanu 18 - cladire rezidentiala. La aceeasi categorie, a restaurarii si reconversiei, premiul Primariei Municipiului Bucuresti a fost acordat pentru restaurarea si punerea in valoare a Muzeului Dr. Minovici Bucuresti, precum si revitalizarea incintei istorice (prof. dr. arh. Virgiliu Polizu, arh. Ruxandra Capatana, arh. Mircea Capatana). De asemenea, premiul partenerului Semmelrock a fost adjudecat de un imobil amplasat pe str. Polona, nr. 24-26 (arh. Razvan Puchici, arh. Ioana Moanga).
De asemenea, proiectul substandardPLUS (arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea) a primit, in continuare, premiul sectiunii arhitectura construita / arhitectura spatiului public.
Sectiunea arhitectura spatiului interior / amenajari rezidentiale a reunit cinci proiecte nominalizate, din care a fost selectata pentru premiu casa GG (arh. Andreea Maria Marinescu), iar premiul partenerului Delta Studio s-a indreptat catre casa I (arh. Miruna Pribeagu, arh. Vlad Ilie, arh. Gabriel Pribeagu, arh. Flavia Pesuc, arh. Andreea Panescu, arh. Diana Patrascu).
Sectiunea arhitectura spatiului interior / amenajari HoReCa, tot cu cinci nominalizari, a reunit proiecte impresionante, iar juriul a decis ca premiul sectiunii sa fie acordat pentru raionul Floreasca - piata de peste (arh. Dan Enache, arh. Calin Radu, arh. Andrei Alexa), in timp ce premiul partenerului Delta Studio a fost adjudecat de Hotel Filitti (arh. Cristiana Zgripcea).
A urmat premiul sectiunii arhitectura spatiului interior / amenajari corporate si retail, acordat pentru amenajare Mesteshukar ButiQ (arh. Anca Cioarec, arh. Brindusa Tudor, arh. Teodora Capra-Robescu, arh. Stefan Nechita), iar partenerul Greentek a inmanat la randul sau doua premii, pentru Rod Bun (arh. Bogdan Neagu) si Finastra (Anda Manu, Stefan Mantu, Silvia Ioanca).
Premiul sectiunii arhitectura spatiului interior / amenajari expozitii, standuri si scenografie a fost adjudecat de deja celebra Casa Memoriala Anton Pann (Constantin Goagea, Justin Baroncea, Anastasia David, Alexandru Condrea), in timp ce premiul sectiunii arhitectura spatiului interior / design de obiect s-a acordat pentru bijuteriile i{n}stance (create de arh. Dana Anton si arh. Ionut Anton).
Sectiunea cercetare prin arhitectura / carte de arhitectura, cu patru nominalizari, a premiat volumul „Celalalt oras. Locuri si povesti din Bucuresti-Sud” (avandu-i ca autori pe Stefan Ghenciulescu, Mihai Dutescu, Andrei Margulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Iuliana Dumitru, Dorothee Hasnas, Rucsandra Pop si Raluca Voinea), iar premiul sectiunii cercetare prin arhitectura / arhitectura participativa a fost atribuit unui proiect Erasmus + cu cooperare transnationala – si anume VVITA - Modernizing Learning and Teaching for Architecture, avandu-i ca autori pe conf. dr. arh. Marius Voica, asist. dr. arh. Elena Cristina Mandrescu, lect. dr. arh. Mihaela Harmanescu, conf. dr. arh. Andra Panait, sef de lucrari dr. arh. Marina Mihaila, sef de lucrari dr. arh. Adrian Moleavin.
Sectiunea cercetare prin arhitectura / diplome de arhitectura a reunit patru nominalizari, din care a fost selectat pentru trofeul sectiunii proiectul de cercetare „Scoala de meserii in (vechea) Calea Rahovei (arh. Magda-Iulia Juravlea, avand ca indrumator pe conf. dr. arh. Florian Stanciu), in timp ce pentru nominalizare si premiul partenerului Alukönigstahl s-a calificat arh. Yasmin Asan, cu o „Ferma didactica de horticultura si acvacultura. Reintregirea mosiei Marghiloman” (indrumatori: prof. dr. arh. Dorin Stefan, conf. dr. arh. Iulius Cristea, lect. dr. ing. Dragos Marcu).
Premiul sectiunii proiecte de arhitectura / arhitectura locuintei a mers la Seed House (arh. Dragos Epure, arh. Catalin Ivanov, arh. Alexandru Niculescu, arh. Gianina Toader, arh. Simina Dimcea), iar la sectiunea proiecte de arhitectura / arhitectura publica premiul s-a acordat pentru o scoala – extindere nZEB (arh. Sergiu C. Petrea, arh. Cristina Pintilie, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Tania V. Bancila, arh. Sebastian Apostol, arh. Dan Rosu).
In fine, dar nu in ultimul rand, in cadrul sectiunii proiecte de arhitectura / amenajari de interior, cu patru nominalizari, juriul a selectat proiectul „Penthouse. #maimultuncolaj”, conceput si realizat de Iulian Badarau, Bogdan Lazar, Dragos Lazar si Raul Antonie.
„Trofeul Anualei de Arhitectura, realizat dintr-un material reciclabil si fragmente din lemn reutilizat si slefuit, exprima interconectarile dintre profesiile care alcatuiesc industriile creative si industria de constructii. In afara de trofeul propriu-zis, la intrarea fiecarei constructii castigatoare va fi amplasata o placheta din piatra gravata care va atesta public premiul primit”, a mai precizat dr. arh. Emil Ivanescu.
Cu aceasta ocazie OAR Bucuresti multumeste partenerilor sai pentru sprijinul acordat in ceea ce priveste sustinerea galei: Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti, Uniunea Arhitectilor din Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Wienerberger, Isopan, Delta Studio, Semmelrock, Greentek, Alukönigstahl, Mercato Comunale, HP, Armstrong Ceiling Solutions. Pentru a consulta lista integrala cu premii si nominalizari, click aici!
 
SISECAMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
Arduro
noark
VEGO
MAKITA
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
AED
quadratum
SSAB
konsent
Ubitech
EURO BUILD
ELECTROGRUP
DRS
CDS
concelex
SIGM
theda mar
Acvatot 2019
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<