Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ONE DESIGN: Atentie la controlul exercitat de stat privind calitatea in constructii!
ONE DESIGN: Atentie la controlul exercitat de stat privind calitatea in constructii!
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 19 Ian 2024 13:43
Un numar de considerabil de persoane private aleg sa demareze santiere proprii, fie pentru constructia de locuinte in scopul utilizarii acestora de catre propria familie, fie in scop investitional. Cei mai multi dintre acestia nu sunt pusi in tema despre ce inseamna controlul exercitat de catre stat privind calitatea in constructii.
Legea 10/1995 privind calitatea in constructii reprezinta unul dintre actele normative de baza care se afla in topul legislativ al domeniului constructiilor. Organismul statal care exercita controlul calitatii executiei lucrarilor este Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) prin intermediul inspectoratelor judetene, activitate reglementata printr-o multitudine de hotarari de guvern sau ordine de ministru precum Legea 707/2001, HG 525/2013, HG 272/1994 sau Ordinul 1370/2014, fara a ne limita la acestea.
Controlul de stat se executa in diverse etape, denumite „faze determinante” acestea reprezentand un anume stadiu fizic la care lucrarile de constructie ajung si pentru care avansarea la etapele ulterioare necesita confirmare scrisa din partea persoanelor autorizate in domeniul constructiilor precum proiectantul (pentru oricare dintre specialitati – arhitectura, rezistenta, instalatii), dirigintele de santier si responsabilul tehnic cu executia. Despre rolul fiecaruia dintre acestia am scris in articolul pe care il gasiti aici.
Fazele determinante se precizeaza de catre fiecare proiectant de specialitate in cadrul unui document denumit „program de control”, acesta fiind depusa la ISC de catre dirigintele de santier in momentul anuntarii inceperii executiei. Inspectia in constructii prin angajatii sai decide la care dintre fazele mentionate in programul de control vor participa reprezentantii sai si comunica acest aspect dirigintelui.
Controlul se realizeaza pentru „asigurarea calitatii”, ceea ce se refera la o parte din managementul de calitate si prin care se constata indeplinirea „cerintelor de calitate in constructii”. Acest ultim termen defineste ansamblul de cerinte definite in Legea 10/1995 si se refera la rezistenta si stabilitatea constructiilor (partea de structuri – beton, lemn, metal), siguranta in exploatare, igiena, sanatate si mediu, economie de energie, izolare fonica (toate acestea insumand cerintele pentru proiectul de arhitectura), securitatea la incendiu a cladirii si instalatiilor ce o echipeaza, siguranta instalatiilor electrice, sanitare, termice si de utilizare a gazelor naturale. Fiecare dintre aceste cerinte sunt definite de o litera si eventual o cifra, reprezentand un cod pe care toti specialistii din domeniul constructiilor trebuie sa il cunoasca.
Conform prevederilor legale cerintele de calitate in constructii se indeplinesc prin proiectul tehnic de catre proiectantii pe fiecare specialitate, se verifica de catre verificatori atestati de catre Ministerul Dezvoltarii prin emiterea referatelor de verificare a proiectelor si dupa caz, se certifica de catre experti tehnici pentru domeniile in care au fost autorizati si contractati.
Respectarea cerintelor de calitate pe santier se realizeaza prin grija responsabilului tehnic cu executia (RTE) si a dirigintelui de santier, astfel ca in momentul controlului din partea statului, prin reprezentatii ISC, toate cerintele sa fie indeplinite asa cum prevad normativele de proiectare si cadrul legislativ specific aplicabil tipului de investitie aflata in derulare.
 
 
Prezenta proiectantului, dirigintelui si RTE la fazele determinante este obligatorie conform legii, pentru ca fiecare dintre acestia sa raspunda intrebarilor ce le sunt adresate, inspectorul desemnat fiind cel care decide remedierea unor deficiente, aplicarea de sanctiuni, continuarea sau sistarea lucrarilor.
Este important de stiut ca stabilirea datei efectiva pentru realizarea controlului de catre ISC este in sarcina executantului care comunica aceasta decizie in scris dirigintelui, care la randul sau, cu cel putin 3 zile lucratoare inainte notifica si convoaca in scris participantii – proiectantii si inspectorul ISC desemnat.
Se impune o mentiune referitor la faptul ca lucrarile de executie se pot realiza doar in baza unui proiect tehnic ce inglobeaza cel putin specialitatile arhitectura, rezistenta, instalatii (in cazul cladirilor) si se pot adauga specialitati precum retele edilitare, cai de comunicatie, sau sunt individuale daca acestea constituie obiectivul de investitie. Proiectul tehnic trebuie sa fie verificat de catre verificatori atestati de Ministerul Dezvoltarii, insusit de catre experti tehnici daca se refera la constructii existente de orice fel, iar orice modificare a proiectului se realizeaza pe baza unei dispozitii de santier intocmita de proiectant, asumata de verificatori si dupa caz, expert, fundamentata pe o nota de santier intocmita de catre diriginte. Executia oricaror lucrari in baz aunor proiecte sau dispozitii neverificate conduce la sistarea lucrarilor reprezentand o grava incalcare a legii calitatii in constructii.
Asadar, recomandam tuturor investitorilor sa acorde o atentie sporita acestor etape de verificare, prin pregatirea temeinica a acestora, insemnand asigurarea unor documente tehnice si juridice corecte si legale, in scopul evitarii sanctiunilor sau chiar a sistarii executiei lucrarilor.
 
***Autor: Arh. urb. Alexandru Cristian Balan, fondator One Design, societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
noark
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
quadratum
Acvatot 2019
CDS
DRS
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
VEGO
konsent
Arduro
leviatan
BogArt
ness project
ELECTROGRUP
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<