Piata sistemelor de acoperisuri a depasit pragul de 250 milioane euro
Piata locala a sistemelor de acoperisuri a depasit pragul de 250 de milioane de euro si un volum de 47 milioane de metri patrati in 2020, dupa o crestere de peste 5% comparativ cu nivelul anului anterior, o performanta notabila avand in vedere blocajele din perioada de lockdown. Invelitorile metalice s-au mentinut in preferintele beneficiarilor, cu o cota de piata de circa 70%, depasind 170 de milioane de euro anul trecut. In 2021, chiar daca s-au inregistrat majorari semnificative ale preturilor materiilor prime, cererea de sisteme de invelitori metalice continua sa creasca, datorita cererii din domeniul rezidential, insa, fata de anii anteriori, producatorii au raportat o majorare a comenzilor pentru proiecte noi, fata de anii anteriori, cand cea mai mare parte a volumelor de acoperisuri livrate a mers catre renovari, in conditiile in care o mare parte din locuintele existente au, inca, acoperisuri vechi. Potrivit unui studiu Wetterbest, producator de tigla metalica si accesorii, in 2021, piata a cunoscut o crestere in principal datorita investitorilor imobiliari care ridica ansambluri rezidentiale in zonele marilor orase, dar si beneficiarilor finali, care construiesc case individuale.
Perspectivele pentru anul in curs, dar si pentru 2022, se mentin favorabile pe piata sistemelor de acoperisuri. Rezultatele raportate de producatori in primele sase luni din acest an indica chiar si majorari de 40%-50% ale vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada din 2020. Evolutia se datoreaza atat cererii in crestere, cat si scumpirilor generalizate de preturi pe piata materiilor prime si a materialelor de constructii.
Ca tendinte de design, clientii de pe piata acoperisurilor metalice prefera, in 2021, acoperisurile faltuite, in nuante inchise de gri si negru. De asemenea, furnizorii au remarcat o crestere a cererii de produse din gamele premium.
In ceea ce priveste preturile practicate pe piata acoperisurilor metalice, acestea au crescut, in medie, cu 40% in perioada decembrie 2020 - septembrie 2021, iar in intervalul urmator, odata cu intrarea in productie a materiilor prime din trimestrul al IV-lea, urmeaza sa fie operate noi majorari consistente, estimeaza producatorii.