Vanzarile de utilaje, dependente de indeplinirea conditiilor impuse in PNRR
Dupa cum se cunoaste, in cadrul pietei de tamplarie, domeniul cel mai afectat de anumite probleme ale perioadei post-recesiune, marcata actualmente si de pandemia de Covid-19, respectiv de conflictul militar din Ucraina (care a afectat din nou investitiile, cu precadere pe cele semnificative), continua sa fie cel al comercializarii de utilaje destinate procesarii ansamblurilor de ferestre/usi, industriei sticlei si prelucrarii lemnului. Dupa cum se cunoaste, inca din 2009, investitiile companiilor s-au diminuat drastic si imediat, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare si a scaderii fluxurilor de numerar, ce ar fi facut posibila achizitia de echipamente din resurse proprii. Ulterior, sincopele in absorbtia de fonduri europene si acordarea ajutoarelor de stat, pe baza carora se pot sustine si investitiile firmelor din bransa de ferestre, dar mai ales izbucnirea si extinderea fara precedent a infectiilor cu noul coronavirus, actualul conflict militar din apropierea granitelor tarii, inflatia - cu efecte de politica monetara de natura sa ingreuneze acordarea creditelor - au dus la aparitia unor dificultati ce au intarziat procesul de recuperare din sector. Dupa un an relativ bun (2015), in intervalul 2016-2022 s-au remarcat multe nereguli in bransa, care s-au accentuat si in primul semestru a.c., desi, in continuare, exista unele proiecte si programe guvernamentale, care sa permita (re)tehnologizarea.
In ansamblu, contextul economic ramane relativ favorabil, iar ascensiunea din constructii reprezinta o realitate, cel putin pentru moment. Din declaratiile conducerii majoritatii furnizorilor de echipamente, rezulta faptul ca procesul de retehnologizare cu echipamente avansate a cunoscut un impuls inca din intervalul 2017-2019 (si s-a intensificat treptat, inclusiv in 2020-2022), intrucat, din cauza necesitatii de a livra tamplarie performanta si competitiva mai ales la export, fabricantii de ferestre se doteaza tot mai des cu linii tehnologice ultramoderne. Cu limitele sale (date de complexitatea mult mai sporita a liniilor de productie a tamplariei termoizolante sau a echipamentelor folosite in industria sticlei), segmentul utilajelor specializate ar putea sa se confrunte cu tendinte asemanatoare celor din domeniul masinilor unelte, in ansamblu, fiind cunoscut ca tehnologiile de provenienta germana sunt scumpe, dar asigura performante pe masura, insa cele provenite direct din anumite tari asiatice (mai ales, din China) ar putea fi preferate, tocmai din cauza pretului redus, accesibil majoritatii IMM-urilor care dispun de bugete destul de limitate pentru investitii. Totusi, asertiunea respectiva trebuie sa fie receptata cu o oarecare prudenta, tocmai datorita legaturilor puternice intre furnizorii de echipamente dedicate fabricarii ferestrelor si partenerii lor (producatori de ansambluri), insusi specificul sectorului de ferestre indicand orientarea spre achizitia de linii tehnologice performante, dupa cum indica, in general, reprezentantii marilor companii de origine germana, active in Romania.
Datele prezentate in prima parte a analizei sunt completate cu opinii ale reprezentantilor unor firme importante ale sectorului, precum: Urban C&O, FOM Romania, Elumatec Romania, Palisander Rom Com, W-Tech si Wintec. Materialul mai include repere ale activitatii unor companii globale din domeniu, precum Weining, care pregateste noi investitii in productie, si Forel, care prezinta principalele noutati si tehnologii pe care le va promova, in premiera, la Glasstec 2022.