Majorare de 9% estimata in 2022 pentru productia de tamplarie din PVC
Pe baza unor date certificate de Eurostat, cu privire la productia reala de tamplarie PVC din tara noastra (ce includ indicatori valorici si cantitativi), precum si in functie de unele previziuni ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza - CNSP, referitoare la evolutia volumului lucrarilor de constructii pe termen mediu (pana in anul 2025), incluse in varianta de toamna a studiului (elaborata la 15 noiembrie 2021), s-au putut stabili anumite estimari, cu un anumit grad de acuratete, referitoare la dinamica productiei de tamplarie din PVC. Inca de la inceput, trebuie afirmat faptul ca evolutia acestui segment, marcata doar partial, din cate se observa, de restrictiile impuse de pandemie, o va trasa pe aceea a intregii piete de ferestre si usi termoizolante, avand in vedere ponderea majoritara a sortimentelor din PVC, care nu se va schimba prea curand. De asemenea, producatorii de profil isi diversifica permanent oferta, inclusiv la export, care a continuat sa fie foarte profitabil in ultimul timp, in pofida problemelor privind circulatia persoanelor si a marfurilor la nivelul UE.
Potrivit Eurostat, la nivelul lui 2020 (cel mai recent an pentru care exista date statistice complete), ca valoare, ansamblurile din PVC au avut o cota de peste 75% din totalul productiei vandute. La o anumita distanta, urmeaza usile din lemn, cu 8%, respectiv ansamblurile din aluminiu (circa 9%), ferestrele din lemn (4%) si cele din otel (4%), toate ponderile fiind rotunjite. Trebuie precizat ca, la acest capitol, nu sunt incluse operatiunile de import/export, iar codurile PRODCOM pe baza carora s-au stabilit datele referitoare la productia din Romania se refera doar la ferestre, usi, tocuri, cercevele, rame si praguri ale acestora din PVC, lemn, otel si aluminiu, fara a fi evaluate constructiile speciale, gen fatade cortina, sere si luminatoare, care, nici de aceasta data, nu au putut fi identificate. In orice caz, se poate lua in considerare ca, daca indicatorii de crestere indicati de CNSP pentru volumul lucrarilor de constructii se vor transpune in realitate pentru fiecare segment analizat al pietei de ferestre, cota majoritara a ferestrelor din PVC nu se va modifica, macar pana in 2025.
Revenind la evolutia productiei de tamplarie din PVC, se pot lua in calcul, inca o data, datele certe potrivit carora, in 2020, in tara noastra s-au realizat 4.870.837 de unitati (-21,2% fata de 2019), in valoare de 524.482.276 de euro (+8,4%). Intrucat Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, in cel mai recent document al sau, a estimat pentru 2021 o crestere de +0,3% a volumului lucrarilor de constructii - si mai ales pentru ca dinamica productiei de tamplarie nu poate fi diferita de situatia pietei careia i se adreseaza firmele din bransa - s-a preconizat (ca scenariu asemanator) o crestere aproape similara (+0,3%) pentru sectorul de ferestre din PVC. Desigur ca ritmul productiei poate fi superior celui al derularii lucrarilor de constructii doar atunci cand exista anumite exceptii, reprezentate de export, care, de altfel, nu este inclus in valorile mentionate anterior, astfel incat majorarea de +0,3% ar putea fi justificata macar de progresul volumului lucrarilor la imobile rezidentiale, preconizat de CNSP, pentru anul trecut, la +28,5%, in pofida actualei pandemii. Probabil ca un echilibru va fi atins in acest an, cand majorarea estimata a volumului lucrarilor de constructii ar putea fi de +9%, in contextul in care la imobilele rezidentiale se prevede un avans de +10,9%.
Analiza cuprinde date specifice centralizate de la Eurostat,pe baza codurilor PRODCOM - importuri/ exporturi, estimari generale privind evolutia sectorului de constructii, cadru general, de la CNSP, precum si opinii ale reprezentantilor principalilor producatori de ansambluri din PVC activi pe piata locala, precum Casa Noastra (QFort), Bautech Plastic/ Kom-Acar Impex, Deco Plast, Gamma Axial, GIP Craiova, Izotec Group, Lipoplast, Marynk Ideea, Romserv Invest si Tamistef.