Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BIMTECH: Modelul finlandez, tehnologia 3D pentru obtinere autorizatii de construire
BIMTECH: Modelul finlandez, tehnologia 3D pentru obtinere autorizatii de construire
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 31 Mai 2021 15:07
Proiectele depuse pentru obtinerea autorizatiilor de construire ar putea utiliza un model 3D si in Romania, ceea ce ar salva timp si nu ar mai lasa loc de interpretari si lipsuri de informatie, potrivit BIMTECH, Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Con-structii.
Pentru ca acest lucru sa se intample, municipalitatile trebuie sa participe impreuna cu mediul de business si ONG-uri pentru a accelera colaborarea interinstitutionala in vederea digitalizarii. Din punct de vedere tehnic, timpul salvat pentru a verifica un model 3D in comparatie cu un cuantum de piese desenate si scrise este urias, iar un model 3D virtual al unei cladiri nu lasa loc de ambigui-tati, un avantaj urias intalnit in alte tari europene. Un exemplu este cel al Finlandei, unde institutiile sunt conectate intre ele la nivel de platforma, astfel incat avizele si acordurile premergatoare Au-torizatiei de Construire sunt solicitate si emise in cadrul aceluiasi website.
De asemenea, o solutie de digitalizare testata in multe alte tari, inclusiv in Finlanda este ca person-alul din administratia locala si cetatenii sa acceseze rapid informatia urbana (modelul Google Earth), un tip de proiect care poate fi posibil si in Romania in doar cateva luni de zile daca exista implicare comuna din partea autoritatilor. Astfel, trebuie avut in vedere ca sunt mai multi pasi care merg secvential - scanare - procesare - stocare si implementare platforma online - corelare cu alte baze de date (de exemplu, cadastrala) - securizarea informatiei - training personal - testare - lansare. Tehnic vorbind, nu pot fi durate mari de timp, totul depinde de viteza cu care se obtine accesul la diferitele forme de informatie si de implementarea protocolului intre institutiile statului.
“Daca vorbim doar de formularele de completat, este ca diferenta intre a plati o taxa pe Ghiseul.ro versus sa mergi personal la taxe si impozite si sa o achiti acolo. Castigul digitalizarii in Romania va fi un mod transparent, usor accesibil si integrat de a afla sau de a solicita informatii de catre cetateni si personalul din administratia locala. Ideea proiectului GISCraft a inceput ca un proiect pilot, sustinut chiar de Asociatia BIMTECH, pentru a putea estima precis timpul de realizare rapor-tat la o suprafata anume (spre exemplu, un km patrati). Mai departe, interesul primit din piata si din mediul public ne-a dat de inteles ca lucrurile trebuie accelerate”, a declarat Stefan Constantinescu, presedintele BIMTECH, Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii.
Astfel, primarii, arhitectii sefi, urbanistii, city managerii si alte persoane cheie din administratiile publice locale pot participa la schimburi de experiente cu omologii lor europeni, unde pot inter-actiona, schimba idei si abordari noi in era digitalizarii.
“Pentru ca un oras sa devina Smart City este esential sa beneficieze continuu de date digitale care pot fi colectate dinamic sau static, in timp real sau intermitent. Toate aceste date vor fi asezate pe baza existenta constituita din hartile generale si planurile cadastrale. Tehnologia permite folosirea mai multor metode de culegere a datelor topografice (satelitare, aeriene si terestre), iar pentru crearea datelor necesare unui oras digital 3D folosim in momentul de fata un mix de masuratori inclusiv drone dotate cu senzor lidar, scanare 3D mobila si scanare 3D terestra”, a declarat Eugen Ursu - advisor BIMTECH si co-fondator Graphein.
Municipalitatile se afla in mijlocul intregului proces de constructie, intre "scara" constructiilor civile si scara lucrarilor majore ale guvernului (cum sunt cele de infrastructura). Potrivit BIMTECH, o implementare de tipul GIS 3D la nivel de administratie locala ar accelera in ambele sensuri (mid-dle-out) procesul de digitalizare pentru ca ar stimula atat pe actorii mici - proiec-tanti/constructori/beneficiari - sa utilizeze tehnologiile, cat si pe reprezentantii autoritatilor publice, prin exemple de implementare care pot fi scalate la nivel de proiecte majore.
Un avantaj al sistemului GIS 3D este verificarea principiala pentru autorizatiile constructiilor noi – daca acestea umbresc peste limitele legale vecinatatea. Astfel, se poate verifica rapid daca sunt probleme reale in zona viitoarei constructii. Momentan, legislatia este neclara si nu exista un soft acreditat care sa faca acest studiu de insorire, iar totul se bazeaza pe expertiza unui arhitect. Astfel, exista studii de insorire care arata lucruri diferite, desi vorbim de soare, Planeta Pamant, si cladiri care o umbresc.
De asemenea, sistemul GIS 3D faciliteaza consultarea populatiei la faza PUZ prin utilizarea mod-elului 3D al noului proiect incadrat in sit. Astfel, populatia s-ar putea implica activ in deciziile privind aprobarea PUZ-urilor si a proiectelor cu impact major asupra mediului urban. Spre com-paratie, pentru a transmite astazi un mesaj in legatura cu un viitor proiect, trebuie sa parcurgeti un site de primarie care de multe ori este mai putin intuitiv sau trebuie sa consultati o documentatie tehnica care nu comunica foarte usor ceea ce se doreste a se construi. Un model 3D al unei cladiri sau al unui ansamblu poate fi inteles si de un copil.
Alte avantaje ale digitalizarii sunt calcularea automata a suprafetelor construite desfasurate si corelarea cu baza de date a impozitelor pe imobile, verificarea prin masuratori periodice folosind drone/scanare laser a fondului construit si corelarea cu bazele de date ale impozitelor de cladiri.
 
SISECAMRAWLPLUGTotalEnergieshiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Arduro
rigips
Ubitech
concelex
MAKITA
quadratum
DRS
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
konsent
leviatan
BogArt
Acvatot 2019
VEGO
AED
noark
strabag nivel 1
ness project
theda mar
EDIT-Structural
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<