Agenda Constructiilor
Joi, 31 Octombrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - CADWARE: Digitalizarea Muzeului "Nicolae Minovici", un proiect de succes
CADWARE: Digitalizarea Muzeului "Nicolae Minovici", un proiect de succes
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 31 Oct 2024 06:20
Inovatiile tehnologice din domeniul constructiilor ofera instrumente deosebit de utile, ce pot fi folosite inclusiv pentru digitalizarea monumentelor istorice, deschizand calea catre o conservare mai precisa si mai accesibila a patrimoniului construit. Pornind de la acest concept, echipa CADWARE Engineering, in colaborare cu BIM GIS Concept, au demarat un proiect de digitalizare a cladirii de patrimoniu care gazduieste Muzeul Nicolae Minovici, din Bucuresti. Dupa finalizarea cu succes a acestui proiect, cele doua companii au organizat, la sediul institutiei, un eveniment in cadrul caruia au oferit detalii foarte interesante celor peste 100 de invitati prezenti. Conferinta a fost moderata de Rodica Lupu, managerul clusterului TEC, si i-a avut ca invitati, printre altii, pe Cristian Onofrei - responsabil dezvoltare programe in cadrul Cluster TEC si Cristian Gheorghe - fondator BIM GIS Concept, care au oferit invitatilor informatii tehnice deosebit de utile despre conceptul BIM si tehnologiile moderne de scanare. 

Modelare 3D pe baza datelor culese prin scanare si fotogrammetrie
Referindu-se la acest proiect, Brandusa Parlog, Managing Partner CADWARE Engineering a afirmat ca "misiunea companiei noastre este de a ajuta inginerii, arhitectii si constructorii sa-si imbunatateasca creativitatea si know-how-ul intr-un mediu digital tot mai prezent inclusiv in acest domeniu de activitate. Proiectul de la Muzeul Nicolae Minovici a fost realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucuresti, sub patronajul Institutului National al Patrimoniului, si a presupus utilizarea de tehnologii precum scanare 3D, fotogrammetrie, generare nori de puncte, modelare 3D BIM si vizualizare cu ajutorul realitatii augmentate. Toate aceste tehnologii ne-au ajutat sa realizam un model foarte precis al constructiei".
Intr-o prima etapa, expertii companiei BIM GIS Concept au folosit tehnologiile din dotare pentru crearea unui nor de puncte si a unui model 3D fotogrammetric. Provocarea a fost combinarea a 2.510 fotografii realizate cu o camera DSLR si a 1.457 de imagini obtinute cu ajutorul unei drone, suprapuse ulterior peste rezultatele scanarii realizate de 94 de statii laser tridimensionale. Toate aceste date au fost imbinate intr-un flux de lucru personalizat, realizandu-se un model extrem de apropiat de cladirea reala (cu o precizie de 1,5 mm, in conformitate cu estimarile expertilor). Ulterior, echipa CADWARE Engineering a preluat norul de puncte si modelul fotogrammetric si a realizat un model 3D, folosind programul de proiectare arhitecturala Archicad. Au fost incluse elemente de BIM (Building Information Modeling), inclusiv clasificari dedicate cladirilor de patrimoniu (Heritage BIM), dupa cum a detaliat specialistul companiei, arh. Nada ElDakak, consultant tehnic in cadrul CADWARE Engineering. De asemenea, au fost create randari, cu ajutorul programului de vizualizare Twinmotion. Pentru vizualizarea modelului 3D BIM, s-a folosit aplicatia BIMx, de la Graphisoft. In final, cu ajutorul echipei Conjoin, modelul a fost prelucrat pentru a putea fi vizualizat si cu echipamente de realitate augmentata (AR).

 
Dezvoltarea de bune practici in sectorul public si cel privat
Brandusa Parlog a mai adaugat ca "prin aceste prezentari teoretice si demonstratii practice, ne propunem sa oferim un punct de plecare in explorarea modului in care tehnologia sprijina valorile culturale de ieri, in lumea de azi si de maine. Un model 3D, cum este cel rezultat in urma acestui proiect, poate servi drept instrument esential in procesul de planificare si proiectare a spatiilor muzeului, inclusiv arhitectura cladirii, distributia expozitiilor, amenajarea interioarelor si fluxul vizitatorilor. El permite vizualizarea interactiva si detaliata a cladirii inainte de constructie sau renovare, facilitand comunicarea intre echipele de proiectare, clienti si alte parti interesate. De asemenea, poate fi utilizat pentru prezentari publice sau pentru a atrage finantari si sponsori. In plus, modelul asigura simularea diferitelor scenarii si conditii in interiorul muzeului, cum ar fi distributia luminii, fluxul de vizitatori sau amplasarea exponatelor, pentru a garanta o experienta optima pentru public. Imaginile si animatiile generate din modelul 3D pot fi utilizate in materialele de marketing si publicitate pentru a atrage vizitatori. Prin prezentul proiect-pilot de digitalizare a cladirii Muzeului Nicolae Minovici, ne dorim sa contribuim la dezvoltarea de bune practici atat pentru sectorul privat, cat si pentru cel public". 

 
Program de master BIM pentru pregatirea viitorilor specialisti
Evenimentul de la Muzeul Nicolae Minovici a permis, de asemenea, prezentarea conceptului BIM, care a fost realizata de Cristian Onofrei. Expertul s-a referit la principalele avantaje care decurg din utilizarea acestei tehnologii avansate, extrem de utile in toate fazele unui proces de constructie, de la design, la executie si exploatare. De asemenea, Cristian Onofrei a oferit detalii despre noul master BIM, organizat de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), care asigura studentilor si inginerilor din Romania conditii optime pentru familiarizarea cu aceasta metodologie de lucru, aflata inca la inceput de drum, dar a carei implementare se va generaliza intr-un orizont temporal foarte apropiat.
In ceea ce priveste constructia digitalizata, o serie de detalii interesante au fost oferite de Silvia Zamfir, seful sectiei de antropologie urbana din cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti. Aceasta a aratat ca "Muzeul de Arta Populara «Dr. Nicolae Minovici» a fost ridicat la marginea Bucurestiului in 1905, initial servind scopului de a fi o resedinta de odihna a proprietarului, care a fost un important exponent al medicinei romanesti de la inceputul secolului al XX-lea. Insa, in 1906, destinatia cladirii s-a schimbat radical si aceasta a devenit adapost pentru o vasta colectie de arta etnografica romaneasca si, in acelasi timp, primul muzeu de profil din Bucuresti. Cladirea situata pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, este considerata drept unul dintre monumentele arhitecturale reprezentative pentru stilul neromanesc. Nicolae Minovici insusi a cautat surse de inspiratie in arhitectura de factura populara, iar sarcina de constructie i-a revenit prietenului acestuia, arhitectul Cristofi Cerchez. Din punct de vedere compozitional, viziunea celor doi ilustreaza maniera permisiva a stilului neromanesc in arhitectura, suprapus pe modelele specifice inceputului de secol al XX-lea. Ca urmare, cladirea muzeului reflecta o abordare eclectica, de factura traditionala si europeana, in acelasi timp". 

 
Clusterul TEC sustine cresterea competitivitatii si implementarea inovatiei
De asemenea, Rodica Lupu a sustinut importanta colaborarii intre experti pentru a asigura digitalizarea domeniului constructiilor. "Misiunea clusterului nostru vizeaza cresterea competitivitatii si a cotei de piata a membrilor sai, prin cresterea calitatii produselor, serviciilor si tehnologiilor, prin consolidarea cooperarii, prin incurajarea unei inalte calificari a personalului si adoptarea unor tehnici inovative de proiectare si executie, prin implementarea unor activitati de cercetare-dezvoltare etc. Prin intreaga noastra activitate, sustinem generarii de noi produse/ servicii/ tehnologii competitive, pentru diversificarea ofertei interne. Clusterul TEC va deveni, pana in anul 2025, reteaua celor mai dinamice si inovative intreprinderi din domeniul constructiilor din Romania. Datorita cresterii competitivitatii si integrarii in retele europene, precum si digitalizarii si inovarii continue, ne vom constitui inclusiv ca un promotor al inovatiei la nivelul intregii industrii. Evenimentul de la Muzeul Nicolae Minovici este o ilustrare concreta a modului in care companiile membre ale organizatiei noastre contribuie, printre altele, la conservarea patrimoniului construit, prin tehnologiile utilizate si prin competenta specialistilor. Proiectul respectiv este un bun exemplu care demonstreaza ca tehnologia se poate dovedi extrem de utila nu doar pentru realizarea unor constructii moderne, ci si pentru securizarea unor veritabile bijuterii arhitecturale, care fac parte din istoria orasului". 

 
Demersul trebuie continuat si la alte constructii de patrimoniu
Evenimentul s-a incheiat cu o serie de trei demonstratii practice, in care specialistii companiilor participante la proiect au oferit detalii interesante despre tehnologiile utilizate. Astfel, Cristian Gheorghe, alaturi de colegii sai de la BIM GIS Concept, a realizat o scanare demonstrativa a constructiei, folosind un echipament ultraperformant de la Trimble. Procedura a fost menita sa ilustreze rapiditatea si precizia masuratorilor si a permis invitatilor sa experimenteze noile posibilitati oferite de tehnologiile moderne de scanare. De asemenea, Anton Kaplun, de la Conjoin, a asigurat vizualizarea cu ajutorul sistemelor de realitate augmentata a modelului tridimensional obtinut, iar Nada ElDakak a furnizat detalii foarte interesante despre solutiile de modelare tridimensionala, folosind Heritage BIM pentru procesarea norilor de puncte. "Speram ca initiativa noastra sa fie continuata si in cadrul altor proiecte similare, noi considerand ca ne-am atins obiectivul de a demonstra felul in care tehnologia poate fi extrem de utila intr-un demers atat de important cu este cel de prezervare a patrimoniului construit", a concluzionat Brandusa Parlog.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
rigips
CDS
concelex
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
viarom
konsent
DRS
Ubitech
theda mar
strabag nivel 1
SIGM
noark
Arduro
Acvatot 2019
SSAB
BogArt
ELECTROGRUP
ness project
leviatan
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<