Cristian Erbasu: Digitalizarea, o solutie pentru lipsa fortei de munca din constructii |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 26 Mai 2021 09:56 |
Digitalizarea, robotizarea si automatizarea constructiilor reprezinta o solutie foarte buna, in acest moment, pentru forta de munca specializata din Romania, in contextul in care volumul de lucrari este in continua crestere, iar din 2022 reprezentantii pietei estimeaza o noua criza de personal in domeniu. Cristian Erbasu, presedintele clusterului Technology Enabled Construction (TEC) si al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) este de parere ca, pentru a profita cat mai mult de aceasta oportunitate, este necesara formarea a catorva zeci de mii de specialisti care sa poata sa introduca conceptele de automatizare, digitalizare si robotizare in domeniul constructiilor.
"In constructii, necesarul automatizarii, robotizarii, inovarii este din ce in ce mai mare. Foarte multe proiecte, la nivel mondial, se doresc a fi dezvoltate in sistemul Green Deal, intr-o colaborare cat mai stransa cu celelalte domenii, astfel incat targetul este protejarea naturii, de a conserva pe cat posibil resursele naturale si, totodata, acela de a deranja cat mai putin mediul ambiental. Acest fenomen al automatizarii, robotizarii si digitalizarii in constructii va aduce un confort mult sporit umanitatii si nu numai, intregii planete. In Romania avem de-a face cu o dezvoltare destul de ampla a infrastructurii, a tuturor componentelor ce tin de constructii, fie ca vorbim de autostrazi, de drumuri, fie ca vorbim de cladiri, monumente, reabilitarea cladirilor - proiectele de constructii in Romania sunt in plina efervescenta. Vom avea destul de multe probleme, in primul si in primul rand, din cauza lipsei fortei de munca. Exista, insa, o solutie foarte buna prin aplicarea de proiecte de modernizare a domeniului, astfel incat necesarul unei forte de munca excesive si necalificate sa fie inlocuit de o forta de munca mai redusa, insa mult mai bine calificata. (...) In primul rand, este necesara o constientizare a opiniei publice, apoi a societatii, apoi trebuie sa trecem la partea de formare a oamenilor capabili sa mearga in aceasta directie. Este vorba de mii, poate zeci de mii de specialisti capabili sa introduca acele concepte de automatizare, digitalizare si robotizare in domeniul constructiilor", a declarat Cristian Erbasu, in contextul conferintei Innoconstruct International, organizata ieri de Clusterul TEC.
Specialistul a subliniat, in deschiderea evenimentului, ca sectorul are nevoie de ajutorul specialistilor si din alte domenii pentru a face aceasta trecere, destul de rapida, spre o tehnologizare avansata in domeniul constructiilor.
In cadrul conferintei a fost lansat oficial Clusterul TEC, ce reuneste organizatii din mediul privat, mediul academic si de cercetare, mediul asociativ si mediul public, cu activitati in sectorul constructiilor. Organizatia isi propune ca, pana in anul 2025, sa devina reteaua celor mai dinamice si inovatoare intreprinderi din domeniul constructiilor din Romania, prin cresterea competitivitatii si integrarii in retele europene, prin digitalizare si inovare continua.
|