Agenda Constructiilor
Joi, 09 Iulie 2020
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Deloitte lanseaza aplicatia PartnerSCAN de evaluare a riscului fiscal al firmelor
Deloitte lanseaza aplicatia PartnerSCAN de evaluare a riscului fiscal al firmelor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 05 Nov 2019 13:15
Deloitte Romania lanseaza, in parteneriat cu Termene.ro, aplicatia PartnerSCAN, care permite companiilor evaluarea partenerilor de afaceri din Romania din punctul de vedere al riscului fiscal. Conform legislatiei in materie de TVA in vigoare, companiile platitoare de TVA trebuie sa faca dovada verificarii potentialului de risc al furnizorilor pentru pastrarea dreptului de deducere in legatura cu achizitiile de la acestia.
Autoritatea fiscala are dreptul sa refuze deducerea TVA daca solicitantul „stia sau trebuia sa stie ca este implicat intr-o frauda fiscala”. Regula se aplica si in cazul unui contribuabil insuficient de precaut, care a luat parte involuntar la o frauda fiscala, dar care se presupune ca dispunea de suficiente informatii pentru a-si da seama ca tranzactia face parte dintr-o frauda fiscala.
„In cazul unui control, contribuabilii trebuie sa demonstreze ca au actionat cu buna credinta, ca si-au verificat partenerii de afaceri, astfel incat sa-si poata sustine dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate. Pe langa faptul ca aceasta verificare a furnizorilor este un demers cronofag, companiile se confrunta deseori cu dificultatea de a face dovada bunei credinte. PartnerSCAN este solutia noastra in vederea automatizarii procedurii de verificare a riscului fiscal al partenerilor de business din Romania”, a declarat Raluca Baldea, Director Taxe Indirecte, Deloitte Romania.
„Nevoile companiilor se bazeaza pe accesul la informatii complete despre partenerii de business, expuse in formate dinamice si usor de interpretat. Impreuna cu Deloitte Romania, am reusit sa dezvoltam rapid aplicatia PartnerSCAN prin care automatizam felul in care responsabilitatea fiscala si practicile diligente pot fi adoptate de orice firma activa pe piata romaneasca. Salut spiritul antreprenorial al echipei Deloitte, care a decis sa acceseze experienta noastra in business intelligence, experienta impartasita deja cu firmele din Romania care au acces la informatii actualizate in timp real”, a declarat Adrian Dragomir, CEO al Termene.ro.
PartnerSCAN prelucreaza, cu ajutorul unui algoritm conceput de specialistii Deloitte in baza deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a numeroaselor exemple din practica, datele puse la dispozitie de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale institutiilor statului. Algoritmul aloca diverse punctaje unui numar de 18 indicatori relevanti pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numara inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolventa, datoriile catre bugetul de stat, numarul de angajati, vechimea firmei. De asemenea, aplicatia ia in calcul daca asociatii sau administratorii detin aceeasi calitate in firme aflate in insolventa sau lichidate, daca sediul social este intr-un apartament alaturi de alte companii sau de cate ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.
Utilizatorii PartnerSCAN introduc datele necesare pentru identificarea partenerilor de business ce urmeaza sa fie evaluati si apoi primesc un raport ce sintetizeaza profilul de risc fiscal pentru fiecare dintre acestia. Raportul include explicatii in functie de gradul de risc generat de un anumit indicator si recomandari generale pentru diminuarea riscurilor. Rezultatele generate de PartnerSCAN vor fi dezbatute ulterior de client cu specialistii Deloitte in vederea interpretarii corecte si pentru a stabili impreuna cea mai buna cale de actiune.
Solutia PartnerSCAN are multiple beneficii pentru utilizator, ea reprezentand o dovada a diligentei in verificarea partenerilor de afaceri din Romania, care este un element important in deducerea TVA si a cheltuielii din punctul de vedere al impozitului pe profit. Prin urmare, aplicatia este un facilitator al deciziei de a intra in relatie contractuala cu acei furnizori. De asemenea, poate servi drept un instrument de preventie pentru utilizator, pentru a se asigura ca nu este implicat intr-o frauda fiscala.
Termene.ro este o companie infiintata in anul 2014 din dorinta de a permite companiilor identificarea oportunitatilor de afaceri si evaluarea corecta a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platforma intuitiva si foarte usor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completa care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.
 
VideoConfAC-iulCOVID-19TeraSteelbluebeamACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
elmas 2017
rigips
CELCO 2020

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere