Agenda Constructiilor
Duminica, 20 Octombrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Monitorizarea geotehnica este noul "simt ingineresc", componenta a sustenabilitatii
Monitorizarea geotehnica este noul "simt ingineresc", componenta a sustenabilitatii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 08 Oct 2024 11:50
Asociatia Profesionala de Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS) este dedicata sustinerii dezvoltarii profesionale in domeniul monitorizarii structurale si geotehnice a mediului construit, atat in executie, cat si in exploatare.
O analiza a modului in care Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) abordeaza aceste discipline in cadrul programelor de studii este esentiala si utila pentru industria constructiilor. UTCB, una dintre principalele institutii de invatamant superior din Romania in domeniul ingineriei civile, joaca un rol crucial in formarea viitorilor specialisti in geotehnica si monitorizare structurala.Astfel, in contextul educational al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, aceasta ofera programe de licenta, masterat si doctorat in inginerie civila, inginerie geotehnica si alte domenii conexe. In cadrul acestor programe se regasesc cursuri dedicate elementelor de geotehnica, dinamica structurala si rezistenta materialelor. Totusi, abordarea monitorizarii geotehnice si structurale nu este intotdeauna tratata cu suficienta profunzime sau acces la echipamente moderne de monitorizare. Daca te-ai intrebat vreodata cum arata monitorizarea geotehnica si structurala in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), pregateste-te sa intri intr-o lume plina de senzori, cabluri si momente in care te intrebi daca nu cumva studiem... magie. Dar stai linistit, pentru ca urmeaza o calatorie amuzanta prin programa de studii, in care ingineria civila si monitorizarea structurala devin un fel de film de actiune, iar studentii sunt eroii principali.
 
Actul I: „Detectivii de Vibratii”
In anul al treilea, studentii UTCB descopera ca ingineria civila nu inseamna doar sa trasezi linii pe hartie si sa faci calcule la infinit. Aici intra in scena cursurile de monitorizare geotehnica si structurala, unde inveti cum sa detectezi toate vibratiile din cladiri si pamantului, ca un detectiv de vibratii.
Imagineaza-ti studentii cu un stetoscop imens, lipiti de pamant, incercand sa descifreze ce le sopteste natura. Pana la urma, nu e usor sa interpretezi suspinele unui teren afanat sau tremuratul unui pod suparat!
 
Actul II: „Game of Senzori” 
Aici lucrurile devin cu adevarat intense.
Ajungi sa folosesti senzori atat de sensibili incat ai senzatia ca poti simti daca o furnica a calcat pe structura ta. Daca nu ti-ai dorit niciodata sa devii un fel de Jon Snow al ingineriei, e momentul sa reconsideri. In laboratoarele UTCB, studentii sunt instruiti sa instaleze si sa interpreteze date de la acesti senzori high-tech. Bineinteles, cursurile te vor invata si sa te descurci cu tehnologiile de ultima generatie, cum ar fi sistemele de monitorizare wireless, analiza datelor in timp real sau utilizarea dronelor pentru inspectii vizuale.
 
Actul III: „Codul Structurilor”
Ajungem acum la partea de analiza structurala. Imagineaza-ti ca ai un cod secret, iar acel cod iti spune cat de mult mai poate rezista o cladire inainte sa inceapa sa planga. Vei invata cum sa interpretezi datele si sa previi orice drama structurala majora. E ca si cum ai fi psihologul cladirilor. „Esti bine? Te simti in siguranta? Hmm, pare ca te ingrijoreaza niste fisuri. Nu-ti face griji, vom rezolva asta!”
De la deformari subtile la miscari tectonice care iti dau palpitatii, cursurile te pregatesc pentru orice situatie – fie ca e vorba de o cladire, un pod sau chiar un turn de apa.
Intr-o nota mai serioasa, modulele de monitorizare structurala sunt adesea incluse in materii precum dinamica structurilor si mecanica materialelor, dar sunt concentrate pe alocuri doar pe abordari teoretice. Intotdeauna este loc de mai bine, asa ca profesorii se straduiesc sa nu limiteze studiul metodelor de detectare a fisurilor, evaluarea comportamentului structural sub incarcari dinamice si alte tehnici moderne de monitorizare doar la teorie.
Monitorizarea geotehnica este in general dezbatuta in cadrul cursurilor mai largi de geotehnica sau inginerie a fundatiilor, unde se acopera aspecte de baza precum masuratorile de tasare, monitorizarea presiunilor din pamant si comportarea in timp a pamanturilor, insa nu se exploreaza suficient aplicabilitatea practica.
In programele de masterat exista cursuri mai bine focalizate pe acest subiect, cum ar fi cele de monitorizare a structurilor in timpul executiei sau evaluarea si intretinerea structurilor existente, care ofera o intelegere mai profunda asupra comportarii in timp a structurilor si a metodelor de masurare si evaluare.
Cum atat studentii, cat si profesorii sunt indreptati spre imbunatatirea abilitatilor, colaborarea intre departamentele de inginerie civila, IT si automatica ar putea aduce o abordare mai holistica, interdisciplinara, care sa includa atat aspectele de inginerie structurala, cat si de monitorizare si automatizare.
Asadar, sa devii expert in monitorizarea geotehnica si structurala e ca si cum ai avea un simt suplimentar, un fel de „al saselea simt ingineresc”, care te ajuta sa „auzi” ce nu pot percepe ochii umani.
In cele din urma, invatarea monitorizarii geotehnice si structurale la UTCB nu este doar despre teorie si laboratoare, ci despre a deveni un protector al sanatatii, sigurantei si durabilitatii mediului construit.
*** Articol de Maria Niamh Bratcovici, studenta la UTCB.
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
SSAB
ness project
noark
Acvatot 2019
SIGM
CDS
BogArt
DRS
Ubitech
leviatan
viarom
quadratum
concelex
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
konsent
theda mar
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<