PWC: Digitalizarea accelerata a dus la cresterea de 3,5 ori a numarului de "unicorni" |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 10 Feb 2022 12:26 |
Numarul unicornilor, start-up-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari, a crescut de 3,5 ori, de la 165 in ianuarie 2016, la 743 in iunie 2021, datorita inovatiei care a accelerat in pandemie, reiese dintr-o analiza realizata de strategy+business, pe baza datelor furnizate de Pitch Book Data. Mai mult, in cei 5 ani si jumatate unicornii au strans un capital total de 565 de miliarde de dolari la nivel global.
Activitatea unicornilor a crescut spectaculos in ultimii ani, mai ales in perioada pandemiei cand foarte multe activitati au fost transferate in mediul online. In acest context, unicornii au profitat de cerintele pietei si au venit cu solutii inovatoare. Fata de anii ‘90, cand aproape tot capitalul de risc era investit in companii de inalta tehnologie, internet si telecomunicatii, astazi este investit in fintech (principala destinatie pentru capitalul pre-IPO), tehnologie industriala, tehnologie de mobilitate, tehnologie de sanatate, comert digital, divertisment si media.
Insa, acum nu mai sunt necesari 20 de ani pentru maturizarea unui start-up, multe dintre inovatiile unicornilor putand fi realizate in urmatorii 3 – 5 ani. Desigur, unii vor esua, iar investitorii trebuie sa priveasca cu prudenta la evaluarile ridicate de astazi ale unicornilor.
Analiza mai arata ca unicornii din ziua de azi nu modeleaza doar pietele de capital si strategiile de investitii, ci schimba si redefinesc industriile in care isi desfasoara activitatea – prin dezvoltarea de noi produse si servicii sau extinderea rapida pe noi piete geografice. Cu toate acestea, nu orice unicorn va depasi acest prag de evaluare de 1 miliard de dolari, iar piata poate suferi corectii. Multi unicorni vor continua sa stranga sume semnificative, iar investitorii si companiile traditionale trebuie sa se gandeasca la cum vor putea concura cu un numar tot mai mare de companii native digitale bine finantate.
Cresteri spectaculoase
Desi sunt raspanditi in intreaga lume, unicornii sunt concentrati in SUA si China, unde au sediul central aproximativ 80% dintre ei si unde au ajuns si 80% din banii stransi in perioada analizata, iar restul se afla in alte 40 de tari.
Cresterea investitiilor in companiile fintech este un exemplu al volumului de capital fara precedent care ajunge la unicorni. Daca 1999 a fost anul ofertelor publice initiale (IPO - Initial Public Offering) deoarece firmele care au intrat pe bursa au strans o suma record de 69,2 miliarde de dolari, anii 2020 au adus o era a inovatiei, pe care pandemia a accelerat-o. In primele sase luni ale anului 2021, au avut loc 404 mega-runde care au totalizat 134 de miliarde de dolari in finantare pre-IPO (etapa in care o companie privata strange fonduri inainte de listarea la bursa).
Mai mult, unicornii specializati in plati au strans 12 miliarde de dolari de la fondurile de investitii de capital de risc in primele 6 luni din 2021, dublu fata acelasi tip de investitii obtinute pe parcursul intregului an 2020 si triplu fata de 2019.
De asemenea, notabil a fost faptul ca dintre companiile care au obtinut statutul de unicorn in perioada analizata, doar 28% si-au facut exit-ul, printr-o tranzactie sau prin ofertele publice initiale.
Unicornii din tehnologie conduc detasat
Marii castigatori ai pandemiei sunt unicornii din tehnologie. In perioada ianuarie 2016- iunie 2021, au aparut 106 unicorni tehnologici care se concentreaza pe inteligenta artificiala (AI), invatarea automata, analiza datelor si automatizarea proceselor robotizate. Ingrijorator este faptul ca investitiile in securitate cibernetica nu au tinut pasul. Din cele 96 de miliarde de dolari investite in unicornii tehnologici, doar 10 miliarde de dolari au fost directionate catre 41 de companii cibernetice.
Analiza PwC dezvaluie cinci tendinte care vor modela restul acestui deceniu si unele dintre ele probabil vor avea un impact si in anii 2030.
Inglobarea serviciilor financiare pentru consumatori in platforme digitale
Cresterea platformelor si a comertului electronic a creat o nevoie fara precedent de plati digitalei. Platformele de aplicatii pentru consumatori se extind prin produse „cumparati acum, platiti mai tarziu”, servicii bancare digitale, credite ipotecare, asigurari. Numarul de unicorni fintech a crescut de peste patru ori, de la 36 in 2016 la 159 in 2021. In perioada analizata, au fost identificati 22 de unicorni asociati cu criptomonede si alte active digitale.
De la vehicule electrice la transformarea energiei
Vanzarile de vehicule electrice au crescut cu 40% in 2020, atingand 3 milioane, alimentate de cresterea gradului de utilizare de catre consumatori, stimulente si ajutorul guvernelor. Piata vehiculelor electrice se extinde pentru a satisface aceasta cerere, multi producatori de automobile de la nivel mondial ofera odele electrice sau se angajeaza intr-o tranzitie electrica.
Intalnirea Generatiei Z in spatiul virtual
Unicornii din edtech, jocuri si streaming au atras deja un interes semnificativ inainte de 2020 si au strans in total 23,5 miliarde de dolari intre 2016 si 2019. Dar in timpul pandemiei (ianuarie 2020 – 30 iunie 2021) au obtinut 29,8 miliarde de dolari. Membrii Generatiei Z, nativii digitali nascuti intre 1997 si 2012, s-au trezit dezradacinati in anii lor de formare atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere educational.
Companiile de mobilitate fac o schimbare majora
Inainte de pandemie, unicornii au creat industria mobilitatii. La inceput, asta insemna transportul oamenilor. Pe parcursul perioadei analizate, 67 de miliarde de dolari au intrat in 26 de companii, dintre care cea mai notabila investitie fiind Uber. Dar pandemia a schimbat fundamental comportamentul de mobilitate al oamenilor peste noapte. Numarul de calatori a scazut rapid, iar aceasta industrie inca noua a fost fortata sa faca o schimbare de directie spre furnizarea de alimente si alte produse.
Serviciile de sanatate vireaza catre mediul virtual
Pandemia a schimbat profund si modul in care oamenii acceseaza asistenta medicala. Consumatorii si furnizorii au adoptat rapid serviciile de telemedicina, permitand oamenilor sa monitorizeze conditiile medicale, sa se intalneasca virtual cu furnizorii lor de servicii medicale si sa gestioneze retetele de la distanta. Privind in viitor, exista o mare promisiune in biotehnologie, de exemplu, in dezvoltarea de medicamentelor si vaccinurilor care utilizeaza ARNm si alte tehnologii. In prima jumatate a anului 2021, au existat 8 noi unicorni biotehnologici care au strans un total de 1,9 miliarde de dolari, inclusiv 3 care evidentiaza public utilizarea AI si a invatarii automate in procesul lor de dezvoltare a medicamentelor.
|