Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PwC: Directorul responsabil de gestionarea datelor intr-o companie are un rol-cheie
PwC: Directorul responsabil de gestionarea datelor intr-o companie are un rol-cheie
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 17 Ian 2022 13:34
In conditiile in care volumele de date la nivel mondial sunt intr-o crestere sustinuta, doar 21% din cele mai importante 2.500 de companii listate globale au desemnat un director care sa gestioneze utilizarea si guvernanta datelor (Chief Data Officers - CDOs), reiese din studiul realizat de Strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC. Totodata, trei din cinci CDO sunt acum membri ai managementului executiv si au rolul de a supraveghea datele la nivel de companie. Cu toate ca numarul directorilor responsabili cu administrarea datelor este inca unul redus, in ultimii doi ani s-a observat o tendinta rapida de crestere. Din 2016, numirile in aceste roluri au crescut in medie cu aproximativ 50% in fiecare an. Asadar, 255 de CDO, aproape jumatate dintre directorii identificati, au fost numiti in 2019 si 2020.
In ultimii ani, volumul datelor disponibile pentru companii a crescut si de aceea consiliile de administratie si directorii generali au infiintat acest nou rol de conducere care sa aiba in fisa postului administrarea datelor. In contextul pandemiei Covid-19, intrebarea este daca tendinta de crestere a posturilor de CDO va continua sau se va diminua in urmatorii ani. Daca rata de crestere va fi mentinuta, aproape jumatate din toate cele 2.500 de companii, incluse in actualul studiu, ar putea avea un CDO pana in 2025.
Cele cinci domenii care au cele mai multe roluri de CDO, conform respondentilor, sunt Asigurari (46% dintre respondenti au CDO), Banci (42%) Media si Divertisment (40%), Retail (29%) si IT si Tehnologie (28%). O alta observatie este ca posturile de CDO se regasesc, cu preponderenta, in companii cu peste 10.000 de angajati si cu vanzari anuale de peste 5 miliarde de dolari, ceea ce sugereaza faptul ca in companiile mari exista o nevoie mai mare pentru acest rol, fata de organizatiile mai mici, intrucat primele genereaza si consuma mai multe date. Totusi, pe de alta parte, in conditiile economiei globale dar si a ritmului de crestere a datelor (previziunile aratand ca pana in 2025 se va ajunge la un volum de date de 145 de mii de miliarde de gigabiti, conform Statista) nevoia de a avea un asemenea rol va creste foarte mult in cadrul companiilor din toate industriile.
Studiul mai arata ca 65% dintre companii sunt mai preocupate in prezent de gestionarea datelor, cel putin la nivel de discurs, fata de acum 5 ani, insa abordarea este mai degraba defensiva, decat inovatoare.
Majoritatea companiilor s-au adaptat la aceasta realitate mai greu decat anticipasera, in special atunci cand au introdus aplicatii de inteligenta artificiala (AI). Studiul mai arata ca organizatiile care vor sa obtina beneficii pe termen lung din aceasta transformare trebuie sa inteleaga, sa proceseze si sa gestioneze datele si algoritmii intr-un mod inteligent si eficient.
Deschiderea pentru noile tehnologii este importanta, inclusiv in Romania, daca avem in vedere ca aproape jumatate dintre liderii de afaceri, intervievati in cadrul PwC CEO Survey in 2021, spun ca intentioneaza sa-si sporeasca investitiile in transformarea digitala cu 10% sau mai mult in urmatorii trei ani. In Romania, majoritatea (85%) directorilor generali planifica cresteri ale investitiilor in transformarea digitala, in urmatorii trei ani, segment care a urcat pe primul loc in topul domeniilor pentru care executivii vor aloca mai multe fonduri.
Studiul mai arata ca rolul de Chief Data Officers este foarte important pentru o organizatie deoarece el mentine in atentia Consiliului de Administratie strategia de management a datelor si sustine planurile de dezvoltare ale companiei. Postul de CDO este unul cheie in interiorul unei companii fiind implicat in mai multe departamente precum: Business Intelligence, Analytics si Machine Learning. Mai mult, este responsabil de calitatea datelor detinute, stabileste politicile, procedurile si conformitatea cu reglementarile si legile in vigoare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
SSAB
strabag nivel 1
MAKITA
konsent
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
quadratum
ELECTROGRUP
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
rigips
noark
GEWISS
Ubitech
EDIT-Structural
BogArt
SIGM
DRS
AED
concelex
Arduro
leviatan
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<