TEHNOLOGII disruptive pentru limitarea dezastrelor, Bucuresti, 27-29 noiembrie 2019 |
Expozitii & Conferinte Publicat de Cosmin Dincu 22 Nov 2019 17:15 |
La nivelul teritoriului intregii Uniuni Europene (UE), se inregistreaza o crestere a riscurilor inerente schimbarilor climatice si a riscului de producere a dezastrelor, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Mondiale (BM), prin care se anunta organizarea conferintei Understanding Risk Europe, la Bucuresti, in intervalul 27-29 noiembrie 2019.
Potrivit comunicatului, in ultimele patru decenii, dezastrele naturale din regiune au produs pierderi economice de peste 511 miliarde euro (dintre care 71% au fost neasigurate) si mai mult de 91.000 de victime. De la inundatii din ce in ce mai distrugatoare si agravarea incendiilor sezoniere de vegetatie, pana la amenintarea cauzata de riscul seismic, pe fondul unor locuinte si elemente de infrastructura imbatranite, efectele dezastrelor devin o prioritate printre subiectele vizate de politicile publice elaborate de guvernele statelor din Uniunea Europeana, organizatiile societatii civile si comunitatile afectate.
De exemplu, in Romania au fost inregistrate 13 cutremure in ultimul secol, care au avut ca rezultat 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de oameni, in conditiile in care daunele produse numai de cutremurul din anul 1977 au depasit valoarea de 1,8 miliarde euro. Mai mult decat atat, dezastrele de acest fel afecteaza in mod disproportionat categoriile sarace. Un studiu regional ce urmeaza a fi publicat de Banca Mondiala a constatat ca efectele asupra nivelului de bunastare – un criteriu de masurare ce corespunde distributiei inegale a bogatiei – sunt de aproape trei ori mai mari decat estimarile actuale, care se bazeaza exclusiv pe pierderea de bunuri. Tot acest studiu a aratat ca pana la 7% din locuitorii Bucurestiului ar putea deveni imediat victimele saraciei, daca regiunea ar fi lovita de un cutremur de intensitate moderata la acest moment.
Tinand cont de aceste cifre, peste 300 de experti si practicieni din Europa si din toata lumea se reunesc la Bucuresti, in perioada 27-29 noiembrie, la Palatul Parlamentului, pentru conferinta Understanding Risk Europe 2019 (UR Europe). Acest forum, singurul de acest fel, exploreaza avantajele oferite de tehnologie si inovatie pentru imbunatatirea modului in care intelegem schimbarile climatice si riscul de producere a dezastrelor, pentru a asigura o directionare mai buna a politicilor si investitiilor si pentru construirea unor societati mai reziliente.
Evenimentul UR Europe este organizat sub egida Understanding Risk (UR), o comunitate globala ce reuneste 9.000 de experti si practicieni, a caror activitate consta in elaborarea, comunicarea si utilizarea informatiilor privind riscurile de producere a dezastrelor. Membrii reprezentanti ai ONG-urilor, guvernelor, societatilor din domeniul tehnologiei, precum si din mediul academic si din alte medii fac schimb de cunostinte si experiente, colaboreaza si discuta inovatiile in evaluarea riscurilor. Comunitatea se intruneste o data la doi ani, in forumuri UR globale, pentru a evidentia activitati de pionierat, pentru a facilita parteneriate netraditionale si a prezenta noul know-how tehnic in eforturile de identificare a riscurilor de producere a dezastrelor si, de asemenea, organizeaza evenimente derivate mai mici, la nivel municipal, national si regional.
Noi parteneriate intre guverne si organizatiile societatii civile
Perfectionarea modalitatilor de colectare, analiza si comunicare a informatiilor referitoare la riscuri este realmente esentiala in pregatirea pentru dezastre. In cadrul UR Europe, vor fi prezentate cele mai bune practici din regiunile invecinate si se va analiza modul in care tehnologiile disruptive urgenteaza managementul riscurilor de producere a dezastrelor.
Anumite inovatii permit deja crearea de noi parteneriate intre guverne si organizatiile societatii civile, cu sprijin din partea Bancii Mondiale si a Programului Global pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (Global Facility for Disaster Reduction and Recovery - GFDRR). In Romania, de exemplu, un instrument software elaborat de Code for Romania, comunitate tehnologica civica locala, permite Guvernului sa directioneze mai bine resursele si voluntarii in cazului unui cutremur major sau al altor dezastre. Make Better, o alta organizatie civica din Romania, a ajutat la identificarea a peste 8.000 de persoane care locuiesc in cladiri incadrate in clasa 1, afectate de risc ridicat de prabusire la cutremur, subliniind importanta informatiilor concrete privind riscurile in elaborarea unor politici eficiente de management al riscurilor de producere a dezastrelor.
„Fiind expusa celui mai semnificativ risc seismic si climateric din Uniunea Europeana, Romania devine rapid liderul regional in managementul riscurilor de producere a dezastrelor. Insa, prin tehnologie inovatoare si parteneriate puternice intre organizatiile de dezvoltare, societatea civila si stat la diferite niveluri, Romania dovedeste ca putem reduce eficient riscul de schimbari climatice si de producere a dezastrelor in Uniunea Europeana”, a precizat Tatiana Proskuryakova, director de tara pentru Romania si Ungaria in cadrul Bancii Mondiale.
La nivelul intregii Uniuni Europene, se depun eforturi pentru valorificarea avantajelor oferite de informatiile referitoare la riscuri, pentru cresterea rezistentei comunitatii. In Romania, Banca Mondiala a incheiat un parteneriat cu Municipiul Bucuresti, prin care furnizeaza servicii de asistenta tehnica pentru identificarea metodelor sustenabile si accelerate de crestere a performantelor programului de reducere a riscurilor seismice in oras. In Bulgaria, Banca Mondiala acorda guvernului de la Sofia servicii de asistenta tehnica in sprijinul planurilor de management al riscurilor de inundatii, prin identificarea zonelor de risc si identificarea masurilor ce corespund Directivelor UE privind inundatiile. In Grecia, cetatenii orasului Salonic si-au reunit fortele cu guvernul local si cu GFDRR, pentru a gasi trasee mai sigure de la si catre scoli, pe baza principiului datelor deschise, pentru o mai buna informare a publicului in domeniul pericolelor naturale. In Polonia, Banca Mondiala a mobilizat fonduri pentru proiectul de management al inundatiilor Odra-Vistula, al carui obiectiv consta in modernizarea infrastructurii de protectie impotriva inundatiilor si masurile conexe, care vor asigura protectia a 5 milioane de persoane fata de efectele nocive ale inundatiilor.
In cele din urma, acestea - si alte abordari inovatoare explorate in cadrul UR Europe - vor ajuta la obtinerea, de catre factorii de decizie, a unor informatii solide in materie de riscuri cauzate de schimbari climatice si producere a dezastrelor, care vor sta la baza unor politici cuprinzatoare de management al acestor riscuri.
„Dupa efectuarea unor noi evaluari ale riscurilor la nivel national, Romania va face pasi concreti inspre o mai buna intelegere a pericolelor cu care se va confrunta in deceniile urmatoare si impartaseste aceste informatii cu toate statele membre UE, prin platforme digitale. In cadrul UR Europe, ne propunem sa catalizam si sa amplificam acest tip de colaborare orientata spre viitor, pentru a ajuta la cresterea capacitatii de rezistenta a Europei in fata unui risc tot mai mare de schimbari climatice si de producere a dezastrelor” a concluzionat Tatiana Proskuryakova.
***
Aceasta conferinta este gazduita de Banca Mondiala, GFDRR si de Guvernul Romaniei, fiecare dintre aceste institutii reprezentand avangarda intelegerii si gestionarii riscurilor in crestere de schimbari climatice si de producere a dezastrelor naturale.
|