INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
CUBICON INVEST SRL |
Adresa: Strada Mihai Veliciu nr. 25, Cluj-Napoca, Judet Cluj |
Telefon: 0746-393.900 |
Fax: 0364/816.534 |
E-mail: office@cubicon.ro |
Web site: www.cubicon.ro |
Domenii: Proiectare si inginerie | Consultanta tehnica | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana |
Descriere activitate
Servicii complete de proiectare și consultanță în domeniile construcțiilor civile, industriale, infrastructură rutieră și edilitară; medical, sportiv, educațional, social. |
Prezentare companie/institutie
CUBICON: Noul context pune o presiune enorma pe optimizarea proiectelor
Ec. ing. Cristina Cuceu (38 de ani)
Functia/Firma: director general, Cubicon Invest;
Experienta profesionala: 14 ani pe piata de inginerie si proiectare de constructii.
Cubicon Invest, companie activa in Cluj-Napoca ce furnizeaza servicii de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, are in derulare o serie de proiecte cu functiuni diverse, preponderent in infrastructura medicala si industriala. Printre acestea se afla Sectia Clinica Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Institutul Regional de Medicina Cardiovasculara din Iasi, constructia unui spital privat in Bucuresti, dar si mai multe hale industriale in Bacau, Sibiu, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca si Dej. Prin implicarea in proiecte mari de infrastructura medicala, specialistii de la Cubicon Invest fac parte dintr-o noua generatie de proiectanti, care va schimba modul in care se asigura calitatea actului medical. In plus, compania se implica si in proiecte din domeniul medical, sportiv, educational, social etc., dar si in infrastructura rutiera si edilitara.
Cubicon Invest traverseaza, astfel, o perioada deosebit de favorabila. Dupa o crestere valorica de peste 30% a cifrei de afaceri din 2021, raportat la anul anterior, pentru 2022, Cristina Cuceu, directorul general al companiei, estimeaza o majorare de cel putin 15% a rulajului. Managementul modern si organizarea eficienta i-au permis societatii sa-si alcatuiasca o echipa tehnica formata din profesionisti cu inalta calificare, ceea ce permite companiei sa se dezvolte intr-un ritm accelerat si sa-si diversifice constant activitatile. - La ce lucrati, efectiv, in acest moment, si in ce stadii se afla proiectele?
- In prezent, derulam proiecte cu functiuni diverse, dar preponderent in infrastructura medicala si industriala. Am obtinut recent autorizatia de construire la Sectia Clinica Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, care a fost un proiect de suflet pentru mine. Avem in lucru, impreuna cu partenerii nostri de la Mansart Corporate SRL, documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru Institutul Regional de Medicina Cardiovasculara din Iasi, al carui studiu de fezabilitate a fost deja aprobat de catre beneficiar si care este unul din cele mai mari spitale noi propuse in ultimii ani in Romania. Avem in faza de urmarire a executiei un spital privat in Bucuresti, ale carui lucrari se vor finaliza in cursul anului 2022. Mai avem cateva spitale in diferite etape de proiectare pe care ne-am propus sa le finalizam pana in luna septembrie a acestui an.
In domeniul constructiilor industriale, suntem prezenti pe piata dezvoltand proiecte de investitii in diferite etape de proiectare in Bacau, Sibiu, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca si Dej. De asemenea, derulam proiecte cu diferite functiuni pentru autoritati publice pe mai multe linii de finantare din fonduri europene sau guvernamentale, precum: universitati, scoli, gradinite, centre multifunctionale si de cercetare, sali de sport etc. - Cum se anunta activitatea in 2022, avand in vedere noul context economic si geopolitic?
- Pentru noi, anul 2022 a inceput intr-un ritm sustinut, dar sunt increzatoare in colectivul nostru ca toate lucrarile in care suntem angrenati pentru acest an vor fi livrate conform termenelor stabilite cu beneficiarii. In proiectare este complicat sa ai servicii contractate pe urmatoarele 12 luni, deoarece termenele solicitate de beneficiari sunt uneori extrem de scurte. Sunt lucrari de 100.000 mp pe care beneficiarul solicita sa le finalizezi in 4 luni si atunci se impune o echipa extinsa, dar si asa, in functie de tipologia unui obiectiv, ai un numar limitat de specialisti care pot lucra la proiectarea unei investitii, in acelasi timp.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele pandemiei legate de cresterea preturilor din domeniul constructiilor?
- Noi dezvoltam proiecte in proportie de 80% pentru institutii publice, iar in acest context modificarea unui buget al investitiei este mai dificila, presupune mai multa documentatie, mai multe aprobari etc. In cazul investitiilor private pe care le avem in portofoliu, niciunul din proiectele noastre nu s-a oprit. Ne confruntam, insa, cu o alta problema: o presiune enorma pentru optimizarea proiectelor. Si, in aceasta situatie, discutia este mai complexa: poti optimiza bugetul modificand solutia initiala intr-una care presupune materiale cu costuri actuale mai mici sau poti optimiza prin realizarea unui calcul structural foarte riguros in ceea ce priveste structura de rezistenta sau un studiu de piata al tipurilor de materiale similare pentru componentele de arhitectura si instalatii, dar acest aspect necesita foarte mult timp si costuri de proiectare care nu au fost bugetate. Avem santiere care si-au incetinit ritmul de realizare a lucrarilor sau santiere pe care constructorii le-au oprit, lucrand dupa proiecte tehnice si bugete din anul 2019 si fiind in imposibilitatea continuarii acestora din cauza majorarii preturilor.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada?
- In ceea ce priveste proiectele in care suntem implicati, observ o crestere a interesului beneficiarilor pentru materiale sustenabile, usor de pus in opera si care sa necesite un termen de executie mai scurt si sa dea particularitate investitiei finale. Insa trebuie avut in vedere si este important de stabilit carui segment ii sunt atribuite aceste tendinte. Daca ne referim la segmentul industrial, atunci tendinta este de a cauta materiale similare cu pret de achizitie mai mic pentru respectarea si incadrarea in bugetul pe metru patrat stabilit de investitor. Insa, daca ne gandim la rezidential, aici lucrurile sunt diferite, intrucat bugetele sunt diferite, iar cerintele beneficiarului final pot varia. Noi suntem pregatiti cu recomandari pentru fiecare dintre cei ce doresc sa apeleze la expertiza noastra.
- La nivel de companie, ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- Societatea noastra utilizeaza, in momentul de fata, programe, softuri de lucru in 3D, precum si un model 3D unic pentru toate specialitatile de proiectare. Mai mult, am alocat sume importante pentru instruirea continua in digitalizare si utilizarea de tehnologii noi a personalului implicat in procesul de proiectare. Pe viitor, intentionam sa mentinem acest trend de specializare continua a personalului, precum si sa achizitionam licente de softuri performante in proiectarea 3D si utilizarea metodelor BIM. Avand in vedere dinamica acestui domeniu in care activam si noi, ma refer aici in special la domeniul proiectarii in constructii, precum si lipsa specialistilor de pe piata, consider ca digitalizarea poate aduce un aport semnificativ in marirea productivitatii muncii.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2022)
|