Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - CUBICON: Noul context pune o presiune enorma pe optimizarea proiectelor
CUBICON: Noul context pune o presiune enorma pe optimizarea proiectelor
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 15 Iul 2022 06:25
Cubicon Invest, companie activa in Cluj-Napoca ce furnizeaza servicii de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, are in derulare o serie de proiecte cu functiuni diverse, preponderent in infrastructura medicala si industriala. Printre acestea se afla Sectia Clinica Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Institutul Regional de Medicina Cardiovasculara din Iasi, constructia unui spital privat in Bucuresti, dar si mai multe hale industriale in Bacau, Sibiu, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca si Dej. Prin implicarea in proiecte mari de infrastructura medicala, specialistii de la Cubicon Invest fac parte dintr-o noua generatie de proiectanti, care va schimba modul in care se asigura calitatea actului medical. In plus, compania se implica si in proiecte din domeniul medical, sportiv, educational, social etc., dar si in infrastructura rutiera si edilitara.
Cubicon Invest traverseaza, astfel, o perioada deosebit de favorabila. Dupa o crestere valorica de peste 30% a cifrei de afaceri din 2021, raportat la anul anterior, pentru 2022, Cristina Cuceu, directorul general al companiei, estimeaza o majorare de cel putin 15% a rulajului. Managementul modern si organizarea eficienta i-au permis societatii sa-si alcatuiasca o echipa tehnica formata din profesionisti cu inalta calificare, ceea ce permite companiei sa se dezvolte intr-un ritm accelerat si sa-si diversifice constant activitatile.
Interviu cu ec. ing. Cristina Cuceu (38 de ani), director general la Cubicon Invest si specialist cu o experienta profesionala de 14 ani pe piata de inginerie si proiectare de constructii.
 
- La ce lucrati, efectiv, in acest moment, si in ce stadii se afla proiectele?
- In prezent, derulam proiecte cu functiuni diverse, dar preponderent in infrastructura medicala si industriala. Am obtinut recent autorizatia de construire la Sectia Clinica Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, care a fost un proiect de suflet pentru mine. Avem in lucru, impreuna cu partenerii nostri de la Mansart Corporate SRL, documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru Institutul Regional de Medicina Cardiovasculara din Iasi, al carui studiu de fezabilitate a fost deja aprobat de catre beneficiar si care este unul din cele mai mari spitale noi propuse in ultimii ani in Romania. Avem in faza de urmarire a executiei un spital privat in Bucuresti, a carui lucrari se vor finaliza in cursul anului 2022. Mai avem cateva spitale in diferite etape de proiectare pe care ne-am propus sa le finalizam pana in luna septembrie a acestui an.
In domeniul constructiilor industriale, suntem prezenti pe piata dezvoltand proiecte de investitii in diferite etape de proiectare in Bacau, Sibiu, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca si Dej. De asemenea, derulam proiecte cu diferite functiuni pentru autoritati publice pe mai multe linii de finantare din fonduri europene sau guvernamentale, precum: universitati, scoli, gradinite, centre multifunctionale si de cercetare, sali de sport etc.
 
- Cum se anunta activitatea in 2022, avand in vedere noul context economic si geopolitic?
- Pentru noi, anul 2022 a inceput intr-un ritm sustinut, dar sunt increzatoare in colectivul nostru ca toate lucrarile in care suntem angrenati pentru acest an vor fi livrate conform termenelor stabilite cu beneficiarii. In proiectare este complicat sa ai servicii contractate pe urmatoarele 12 luni, deoarece termenele solicitate de beneficiari sunt uneori extrem de scurte. Sunt lucrari de 100.000 mp pe care beneficiarul solicita sa le finalizezi in 4 luni si atunci se impune o echipa extinsa, dar si asa, in functie de tipologia unui obiectiv ai un numar limitat de specialisti care pot lucra la proiectarea unei investitii, in acelasi timp.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele pandemiei legate de cresterea preturilor din domeniul constructiilor?
- Noi dezvoltam proiecte in proportie de 80% pentru institutii publice, iar in acest context modificarea unui buget al investitiei este mai dificila, presupune mai multa documentatie, mai multe aprobari etc. In cazul investitiilor private pe care le avem in portofoliu, niciunul din proiectele noastre nu s-a oprit. Ne confruntam, insa, cu o alta problema: o presiune enorma pentru optimizarea proiectelor. Si, in aceasta situatie, discutia este mai complexa: poti optimiza bugetul modificand solutia initiala intr-una care presupune materiale cu costuri actuale mai mici sau poti optimiza prin realizarea unui calcul structural foarte riguros in ceea ce priveste structura de rezistenta sau un studiu de piata al tipurilor de materiale similare pentru componentele de arhitectura si instalatii, dar acest aspect necesita foarte mult timp si costuri de proiectare care nu au fost bugetate. Avem santiere care si-au incetinit ritmul de realizare a lucrarilor sau santiere pe care constructorii le-au oprit, lucrand dupa proiecte tehnice si bugete din anul 2019 si fiind in imposibilitatea continuarii acestora din cauza majorarii preturilor.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, la un an de la intrarea in vigoare a standardelor nZEB? Cum va aliniati acestui trend?
- Incepand cu finalul anului 2021 am inceput sa avem cereri concrete de a elabora rapoarte nZEB si implementarea de solutii de eficienta energetica ridicata in anumite proiecte (dau aici exemplul Companiei Nationale de Investitii si Agentia Nationala pentru Locuinte). Am observat ca multe autoritati publice nu au solicitat in caietele de sarcini sau in temele de proiectare pentru investitiile licitate intocmirea raportului nZEB. Pe majoritatea beneficiarilor nostri i-am informat noi cu privire la cerintele de eficienta energetica ridicata. Cei mai multi au inteles necesitatea implementarii acestor standarde si au inceput sa solicite elaborarea rapoartelor nZEB, implicit implementarea solutiilor adecvate de crestere a eficientei energetice, de utilizare a surselor alternative de energie, dar inca cu retinere raportat la costurile initiale mari de achizitionare a diverselor echipamente care utilizeaza aceste surse de energie regenerabila (de exemplu pompe de caldura).
In ciuda faptului ca solicitarea din partea beneficiarilor este inca redusa, consider ca in viitorul apropiat cererea pentru constructii cu eficienta energetica ridicata va creste simtitor, atat din perspectiva legislatiei in vigoare, precum si a cerintelor diferitelor ghiduri de finantare din fonduri europene. Mai mult, majoritatea autoritatilor emitatoare de autorizatii de construire cu care colaboram noi solicita prin certificatele de urbanism studii de eficienta energetica si rapoarte nZEB, implicit beneficiarii fiind obligati a raspunde acestor solicitari si a implementa solutiile tehnice aferente. De asemenea, in contextul actual de crestere a preturilor la energie si gaze, implementarea solutiilor de eficienta energetica ridicata ar reduce semnificativ presiunea pe costurile de consum de energie a constructiilor.
Societatea noastra deja elaboreaza, inca de anul trecut, studii de eficienta energetica si rapoarte nZEB la solicitarile beneficiarilor nostri. In urma acestor studii si rapoarte se implementeaza in proiecte solutiile tehnice necesare, inca de la inceputul fazelor de proiectare, respectiv de studiu de fezabilitate. Mai mult, prin faptul ca am depus proiecte pe cateva finantari europene si locale de crestere a eficientei energetice, inca din exercitiul financiar 2007-2013, implicit am elaborat audituri energetice care au cuprins solutii de eficienta energetica si utilizarea surselor alternative de energie, am fost pregatiti pentru a continua in zilele noastre cu aceste noi trenduri de eficienta energetica ridicata, iar prin echipa de proiectanti si specialisti care are deja experienta necesara vom putea raspunde rapid si eficient cerintelor actuale in acest domeniu.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada?
- In ceea ce priveste proiectele in care suntem implicati, observ o crestere a interesului beneficiarilor pentru materiale sustenabile, usor de pus in opera si care sa necesite un termen de executie mai scurt si sa dea particularitate investitiei finale. Insa trebuie avut in vedere si este important de stabilit carui segment ii sunt atribuite aceste tendinte. Daca ne referim la segmentul industrial, atunci tendinta este de a cauta materiale similare cu pret de achizitie mai mic pentru respectarea si incadrarea in bugetul pe metru patrat stabilit de investitor. Insa, daca ne gandim la rezidential, aici lucrurile sunt diferite, intrucat bugetele sunt diferite, iar cerintele beneficiarului final pot varia. Noi suntem pregatiti cu recomandari pentru fiecare dintre cei ce doresc sa apeleze la expertiza noastra.
 
 
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector?
- Avand in vedere dinamica acestui domeniu in care activam si noi, ma refer aici in special la domeniul proiectarii in constructii, precum si lipsa specialistilor de pe piata, consider ca digitalizarea poate aduce un aport semnificativ in marirea productivitatii muncii. Sigur, acest lucru este posibil implementand in cadrul societatilor de proiectare o politica de scolarizare continua a personalului, astfel incat timpul in care un specialist devine eficient pe noile programe de proiectare si platforme de lucru sa fie cat mai scurt (proiectare 3D, platforme si metode BIM, etc.). Prin transferarea modelelor BIM de la proiectant catre beneficiar si, implicit, catre constructor, diriginte de santier, iar mai apoi eventualelor societati de mentenanta, se castiga timp pretios pentru implementarea investitiilor, timp care in final inseamna bani.
Pe langa marirea productivitatii muncii prin digitalizare si utilizare de noi tehnologii, mai avem un avantaj major in proiectare, respectiv acela de a putea elimina erorile de proiectare inca de la inceputul proiectarii (ma refer aici la eventualele conflicte/ suprapuneri de elemente din diferitele specialitati ale proiectarii, erori de proiectare care sunt semnalate de programele performante), ceea ce duce la eliminarea, de fapt, a timpilor alocati revizuirii proiectelor, implicit la respectarea termenelor de proiectare si micsorarea perioadei de implementare a unei investitii.
Un alt aspect important de mentionat este faptul ca pandemia a accelerat procesul de digitalizare al autoritatilor publice, cele mai multe dintre acestea avand deja platforme de incarcare a diferitelor tipuri de documentatii sau pur si simplu au acceptat documentatiile tehnice de emitere a avizelor sau acordurilor prin email sau transfer, lucru care a dus implicit la eliminarea timpilor de logistica (depus fizic documentatiile tehnice, ridicat fizic avize, acorduri etc.).
 
- La nivel de companie, ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- Societatea noastra utilizeaza, in momentul de fata, programe, softuri de lucru in 3D, precum si un model 3D unic pentru toate specialitatile de proiectare. Mai mult, am alocat sume importante pentru instruirea continua in digitalizare si utilizarea de tehnologii noi a personalului implicat in procesul de proiectare. Pe viitor, intentionam sa mentinem acest trend de specializare continua a personalului, precum si sa achizitionam de licente de softuri performante in proiectarea 3D si utilizarea metodelor BIM.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
BogArt
leviatan
Ubitech
SIGM
rigips
ERBASU CONSTRUCT
CDS
siniat
Acvatot 2019
concelex
strabag nivel 1
theda mar
EDIT-Structural
MAKITA
ness project
viarom
SSAB
noark
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
konsent

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander