Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


INGINERIE CREATIVA BIROU DE PROIECTARE SRL

INGINERIE CREATIVA BIROU DE PROIECTARE SRL

Adresa: Str. Constantin Caracaș nr. 4, București, S1
Telefon: 0721-295.610
E-mail: office@ingineriecreativa.ro
Web site: www.ingineriecreativa.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Audit energetic
Descriere activitate
Servicii complete de proiectare pentru construcții eficiente energetic realizate după principii de casă pasivă.
Prezentare companie/institutie
Ing. Marius Soflete: Cererea de proiecte de case pasive a crescut cu 400%
 
 
 
 
 
Ing. Marius Eremia Soflete (34 de ani)
Functia/Firma: fondator, Inginerie Creativa;
Experienta profesionala: peste 10 ani de proiectare si 4 ani de vlogging si consultanta in inginerie.
 
Biroul de proiectare Inginerie Creativa a traversat o perioada crestere continua in ultimii patru ani, inclusiv in pandemie, atat la nivel de proiecte, cat si ca echipe, in ambele orase unde este activ - Cluj-Napoca si Bucuresti. La inceputul anului 2022, echipa biroului este aproape dubla fata aceeasi perioada din 2021, acesta avand deja contractate proiecte pana in decembrie 2022. Marius Soflete, fondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativa, este un tanar inginer constructor specializat in proiectarea constructiilor performante energetic in standard de casa pasiva. Alaturi de echipa de la Inginerie Creativa, specialistul a realizat primele proiecte de casa pasiva certificata din Romania, inclusiv cea mai mare cladire de birouri construita pe structura din CLT si certificata in standard Low Energy - Passive House din tara. De asemenea, Marius Soflete este trainer atasat Ordinului Arhitectilor din Romania, unde preda cursuri de conformare energetica si case pasive, este creator de continut digital online, cu un canal de YouTube - Soflete.ro pe care a realizat peste 300 de materiale video dedicate informarii, educarii si inovarii in constructii, prin care si-a propus sa ii ajute pe oameni sa construiasca mai bine. De curand, inginerul a lansat doua proiecte noi - Integrall Buildings si #AcademiaSoflete, prin care ofera cursuri si solutii concrete de implementare a constructiilor.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?
- Anul 2022 este plin, cu multe proiecte noi pe rol, in care am evoluat de la birou de proiectare la un univers mai complet, in care facem proiectare, educare, informare si implementare, pentru a ne putea indeplini promisiunea de a ii ajuta pe oameni sa construiasca mai bine. Pe Inginerie Creativa - biroul de proiectare, avem in lucru proiecte contractate pana la sfarsitul anului. Lucram intens la un ansamblu de case pasive premium certificate, realizate in centrul Clujului, pe structura din CLT, ce vor intra in executie in acest an, am finalizat proiectarea primului bloc pe CLT din Bucuresti (P+2E+E3r), de curand am intrat intr-un proiect nou de refugiu montan in muntii Fagaras, a carei structura se va monta cu ajutorul elicopterului, finalizam proiectarea pentru o clinica medicala certificata Low Energy, prima de acest fel din tara, si avem in lucru cateva zeci de case pasive preponderent pe structura din lemn - CLT/Timberframe, ce se doresc certificate, aflate in diverse stadii de proiectare sau de executie.
Zilele trecute am intrat alaturi de partenerii mei de birou - Octavian si Catalin - intr-un grup de lucru organizat de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti pentru actualizarea normativului NP005 - Calculul Structurilor din Lemn, unde vom integra si experienta de proiectare si construire dobandita pana acum pe proiectele de structuri de Cross Laminated Timber.
Pe blog - www.soflete.ro - continuam ritmul de postare de doua materiale video pe saptamana si sunt pregatite deja 20 de materiale educationale. Complementar, am lansat de curand un nou canal cu materiale video scurte, de pana in doua minute, postate zilnic, cu sfaturi utile in constructii, mult mai usor de urmarit.
Recent, am demarat si proiectul #AcademiaSoflete (www.academiasoflete.ro), in care construim o platforma online de cursuri in constructii si am lansat un prim program de asistenta pentru beneficiari. Este vorba de un program de formare ca manager de proiect, prin care cei ce doresc sa isi construiasca o casa in regie proprie sa devina proprii lor project manageri. In alta ordine de idei, tot in cadrul Academiei Soflete, ne dorim ca in urmatorii 5-7 ani sa construim si o scoala fizica de constructii, dedicata formarii de specialisti in toate domeniile aferente constructiilor.
Anul trecut am lansat si Integrall Buildings, o companie de constructii de la A la Z, prin care vom face implementarea proiectelor pe care le proiectam in birou si avem deja contractate proiecte de executie pe primul trimestru al acestui an.
- Cum resimtiti majorarile de preturi din domeniul constructiilor?
- La inceputurile cresterilor de preturi, au fost 2-3 luni in care marea majoritate a proiectelor ce urmau sa intre in santier s-au oprit, dar apoi s-au deblocat si oamenii au reinceput sa construiasca. La nivel de proiectare nu am avut blocaje, din contra, au fost in crestere continua, multi beneficiari alegand sa aiba acum proiectele gata si sa se pregateasca pentru anul viitor.
 
 
- Cum a evoluat cererea de constructii eficiente energetic, in ultima perioada?
- In ultimii doi ani am facut conformare energetica in standard de casa pasiva sau nZEB pentru absolut toate proiectele din birou si cererile de proiecte de cladiri in standard de casa pasiva certificata au crescut cu peste 400% fata de 2019. Am inceput sa oferim servicii integrate - nu doar calcul si proiectare de structura, ci si proiectare tehnica de detalii de arhitectura, conformare energetica, proiectare de instalatii, pe modelul birourilor franceze de inginerie - in care asiguram toate serviciile tehnice. Prin aceasta metoda, echipele de arhitectura cu care lucram se ocupa de concept si proiectul de arhitectura la faza de autorizare, iar noi preluam integral toata proiectarea tehnica la nivel de detaliu, mod prin care am optimizat mult atat timpii de comunicare si livrare pe proiect, cat si calitatea proiectelor finale.
- Ce tendinte observati in arhitectura si proiectare, in aceasta perioada post-pandemica?
- Pe scurt, optimizarea proiectelor este un nou trend. In ultima perioada am realizat si multe consultante tehnice pentru eficientizare si imbunatatirea performantei energetice a multor proiecte, aflate in diverse stadii, iar o data cu inceputul acestui an si cu cresterile continue de preturi la materiale si energie, am intrat pe un segment de optimizari de proiecte atat pe structura, cat si pe alegerea materialelor. Un prim efect al pandemiei il vad in cresterea gradului de cunostinte ale beneficiarilor, care sunt din ce in ce mai informati si educati si care au devenit tot mai constienti de nevoia de a construi corect, durabil si mai ales economic in timp. Imi este tot mai clar ca, in perioada urmatoare, tendintele sunt cele de a face cladiri mai econome - mai compacte si mai bine optimizate ca spatii si arhitectura, cu accent pe integrarea principiilor de crestere a performantei energetice si de producere a energiei in regim propriu, fapt ce duce spre o independenta energetica.
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii?
- Trebuie sa recunoastem ca unul din avantajele pandemiei a fost digitalizarea accelerata si formarea de sisteme pentru echipe care lucreaza remote. Totusi, o problema pe care am intampinat-o in aceasta perioada a fost recrutarea si mai ales formarea de membri noi in echipa, unde trainingul la distanta a fost mai mare consumator de timp si energie. Intr-adevar, datorita comunicarii pe platforme de tip zoom, am inregistrat video si documentat toate etapele de training, formand astfel o baza interna de tutoriale. Chiar inainte de pandemie, facusem investitii majore in echipamente de lucru si putere de calcul si lucram deja intr-un sistem destul de digitalizat, ceea ce nu a cerut neaparat investitii suplimentare in acest sens.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2022)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
noark
theda mar
MAKITA
CDS
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
FRONTALE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Acvatot 2019
rigips
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander