Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - Peikko Romania SRL
PAGINA PERSONALIZATA


Peikko Romania SRL

Peikko Romania SRL

Adresa: Strada Occidentului Nr. 2, Bolintin-Deal, Judet Giurgiu
Telefon: 0752-239.070
E-mail: romania@peikko.com
Web site: https://www.peikko.ro/
Domenii: Accesorii si sisteme de fixare
Descriere activitate
Gamă completă de sisteme de conexiune și grinzi compozite pentru structuri prefabricate și monolite
Prezentare companie/institutie
PEIKKO are in plan extinderea productiei de grinzi metalice din Romania
 
 
 
 
 
 
Laurentiu Dumitrescu (35 de ani)
Functia/Firma: Sales & Marketing Director, Peikko Romania;
Experienta profesionala: 12 ani in domeniul constructiilor.
 
Peikko Romania, producator de confectii metalice cu o capacitate anuala de 6.000 de tone, are in plan sa investeasca in extinderea fabricii de grinzi metalice Deltabeam, prin suplimentarea liniilor de productie existente si a echipamentelor de lucru. In prima parte a acestui an, compania a adus la fabrica din Bolintin Deal si linia de productie pentru profilele metalice de rosturi de dilatatie, pentru a fi mai aproape de proiectele industriale locale. Compania este subsidiara Peikko Group Corporation, furnizor global de top de structuri cu plansee subtiri si tehnologii de conectare pentru constructii prefabricate si turnate in situ/monolite, cu birouri de vanzari in peste 30 de tari si operatiuni de productie in 12 tari. Grupul, cu sediul central in Lahti - Finlanda, a generat in 2023 o cifra de afaceri de 262 milioane euro.
 
- Ce evolutie au avut pietele de armaturi, confectii metalice si structuri prefabricate in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Din estimarile noastre, piata de armaturi a inregistrat o usoara scadere, sub 5% in 2023 comparativ cu 2022, iar in primele 6 luni din 2024 o reducere de peste 5% raportat la perioada corespunzatoare din 2023. In privinta confectiilor metalice, 2023 a fost un an similar celui anterior, insa primele 6 luni din 2024 sunt considerabil mai slabe comparativ cu prima jumatate a anului trecut si evolutia pana la finalul anului pare ca va urma aceeasi tendinta de scadere. Piata de structuri prefabricate stagneaza, sunt proiecte care ar trebui sa inceapa, insa deciziile de deschidere a santierelor se lasa asteptate.
In ansamblu, in 2023, constructiile au inregistrat o usoara crestere fata de 2022, desi nu toate sectoarele industriei au avut acelasi trend. Constructiile rezidentiale si cele de birouri au scazut considerabil, in timp ce sectorul de infrastructura (autostrazi, poduri, viaducte, pasaje) a crescut spectaculos, cu peste 30%. Ritmul de lucru pe proiectele de infrastructura rutiera este mult mai intens decat in anii trecuti si se va mentine si in perioada urmatoare. Un rol esential in aceasta evolutie il au fondurile europene care vor sustine dezvoltarea infrastructurii din Romania. Cu toate astea, este posibil ca in perioada urmatoare sa asistam la orientarea spre investitii private, in conditiile in care cele publice inregistreaza intarzieri semnificative la plata.
- Ce provocari sunt, in prezent, in industria in care va desfasurati activitatea?
- Lipsa personalului specializat din industria de confectii metalice - in special sudori, sablatori, vopsitori - este principala provocare pe care o intampinam. Sectorul constructiilor se confrunta cu o lipsa de personal calificat, pe fondul imbatranirii populatiei active, al migratiei fortei de munca catre alte tari si mai ales al scaderii interesului tinerilor pentru meseriile din acest domeniu. O alta problema pe care o regasim la toti cei care activeaza in sectorul constructiilor este controlul asupra costurilor si incadrarea in buget pe toata durata derularii contractelor. Anul 2024 este unul electoral in Romania, vom avea alegeri parlamentare si prezidentiale si vom resimti instabilitate politica, incertitudine legislativa si modificari fiscale impredictibile, care pot afecta negativ mediul de afaceri si climatul de investitii. Implementarea unor modificari fiscale, printre care si impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care depasesc 50 de milioane de euro, pot agrava situatia actuala a economiei si activitatea companiilor din industria de constructii, care se confrunta deja cu numeroase provocari.
- Cum evolueaza indicatorii financiari ai Peikko Romania, in acest context?
- Peikko Romania a avut in 2023 vanzari de 13,1 milioane de euro, in scadere fata de precedentul an fiscal. In primele doua trimestre din 2024, cifra de afaceri a fost de 7,5 milioane de euro si estimam acelasi nivel si pentru a doua jumatate a anului, bazandu-ne pe proiectele deja confirmate, deci mizam pe o usoara crestere in 2024. Misiunea companiei Peikko este de a dezvolta produse si solutii inovatoare care pot contribui la un proces de constructie mai rapid, mai sigur si mai sustenabil. Din punct de vedere al incarcarii unitatii de productie Peikko Romania atat pentru proiecte pe plan local, cat si extern, businessul a evoluat conform asteptarilor. Desi o mare parte din comenzile fabricate ajung la export, ne simtim din ce in ce mai puternici si pe piata locala. Ne bucuram ca putem contribui cu solutii inovatoare in industria de constructii din Romania. Tipurile de proiecte din Romania in care suntem implicati sunt lucrari rezidentiale, cladiri de birouri, camine studentesti, centre logistice, aeroporturi, centre comerciale, spitale, fabrici sau stadioane. Asistam la o crestere a utilizarii solutiilor Peikko in Romania cu o medie de 30% de la an la an de la deschiderea fabricii din Bolintin-Deal, aprilie 2019. Printre solutiile in mod frecvent utilizate pe santierele din Romania se numara armaturile de strapungere, conectorii termoizolatori pentru eliminarea puntilor termice, profilele metalice de rosturi de dilatatie pentru pardoseli industriale si sistemele de conexiune pentru imbinarea elementelor prefabricate din beton.
- Ce impact vor avea asupra productiei de otel si a companiei preocuparile pentru reducerea emisiilor si o industrie "verde"?
- Businessul Peikko este concentrat pe dezvoltarea de solutii inovatoare din otel pentru industria constructiilor si este de multi ani axata pe principiile economiei circulare si pe impactul redus asupra mediului inconjurator. Tranzitia catre o industrie mai ecologica a avut o influenta majora asupra operatiunilor si pozitionarii noastre pe piata de-a lungul anilor. Prin prioritizarea sustenabilitatii, am consolidat reputatia companiei, am atras parteneri preocupati de impactul asupra mediului si am deschis noi oportunitati pe toate pietele unde suntem prezenti. Acest angajament a stimulat, totodata, inovatia in cadrul companiei noastre, conducand la dezvoltarea unor produse mai eficiente si durabile. In Finlanda am facut un pas mai departe tinand cont de aceste principii si am reusit sa construim un imobil dupa filozofia "Design for disassembly", unde solutiile Peikko permit dezasamblarea cladirii si reconstruirea folosind elementele dezasamblate. Printre masurile cheie pe care le-am adoptat pentru a sprijini aceasta misiune se numara dezvoltarea produselor ecologice. Astfel, am lansat grinzile Deltabeam Green, un produs fabricat si in sectia din Romania din peste 90% otel reciclat si vopsea fara solventi. Acest lucru nu doar ca reduce dependenta noastra de materii prime, dar scade semnificativ si emisiile de CO2 cu pana la 50%. De asemenea, trebuie amintite Declaratiile de Mediu pentru Produse (EPD). Am obtinut EPD-uri pentru multe dintre produsele noastre. EPD-urile ofera informatii transparente despre impactul asupra mediului al produselor noastre pe parcursul ciclului lor de viata. In ceea ce priveste utilizarea energiei verzi, unitatile noastre de productie sunt alimentate din surse de energie regenerabila. Aceasta tranzitie catre energie verde a redus considerabil amprenta noastra de carbon si se aliniaza cu eforturile globale de combatere a schimbarilor climatice. In fine, pentru a ne asigura ca solutiile Peikko sunt livrate in mod durabil, am adoptat utilizarea combustibilului verde pentru nevoile noastre de transport. Aceasta initiativa ajuta la reducerea emisiilor asociate logisticii si distributiei. In general, misiunea noastra de a reduce emisiile de CO2 si de a promova o industrie verde nu doar ca ne-a imbunatatit eficienta operationala, dar ne-a pozitionat si ca lider in solutii durabile pentru constructii. Suntem dedicati imbunatatirii continue si inovatiei in acest domeniu, asigurandu-ne ca aducem o contributie importanta mediului inconjurator si viitorului industriei constructiilor.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2024)
 

 
PEIKKO estimeaza afaceri de pana la 10 milioane de euro, in acest an
 
 
 
 
 
 
Laimonas Luižys
Functia/Institutia: director general, Peikko Romania;
Experienta profesionala: 13 ani pe piata internationala a materialelor pentru constructii.
 
Producatorul finlandez de structuri din otel pentru cladiri Peikko mizeaza pe o cifra de afaceri de 7-10 milioane de euro in Romania in 2020, dupa ce in prima jumatate a anului vanzarile companiei au ajuns la aproape 3 milioane de euro. Compania detine o unitate de productie in localitatea Bolintin Deal, achizitionata in 2018. Peikko Romania a inceput productia in 2019 si primele livrari au fost realizate in afara tarii, in Germania, Danemarca si Elvetia. In continuare, pe termen scurt si mediu, compania urmeaza sa investeasca in dezvoltarea resursei umane si a noilor produse, in vederea cresterii business-ului local.
Peikko Group Corporation, lider mondial in structuri slim-floor, aplicatii in domeniul energiei eoliene si tehnologii pentru constructii din beton prefabricat sau monolit, are birouri de vanzari in peste 30 de tari din Asia-Pacific, Europa, Africa, Orientul Mijlociu si America de Nord, cu operatiuni de productie in unsprezece tari. Peikko a generat o cifra de afaceri de 231 milioane de euro in 2019, avand peste 1.800 de angajati.
 
- Care sunt principalele tendinte de pe piata structurilor din otel pentru cladiri? Cum a evoluat acest sector in 2020?
- Principalele tendinte care marcheaza intreaga piata de constructii in aceasta perioada sunt reprezentate de scurtarea duratei proceselor de constructie, alinierea la economia circulara si reducerea amprentei de CO2. Acestea sunt valabile si pentru aria noastra de activitate. Dezvoltatorii si antreprenorii inteleg tot mai mult avantajele unui proces de constructie rapid - reducerea costurilor fixe pe santiere, rentabilitate mai rapida a investitiilor etc. Ultimii ani au demonstrat o cerere tot mai mare pentru mutarea cat mai multor procese de pe santierele de constructii in fabrici, unde elementele pot fi produse intr-un mediu controlat si sigur, ceea ce asigura rapiditate in executie si mai putina forta de munca necesara pe santier, la o calitate mai ridicata.
In ceea ce priveste emisiile de CO2, investitorii pun tot mai mare accent pe certificari de tipul BREEAM sau LEED, de unde rezulta o preocupare in crestere pentru costurile intregului ciclu de utilizare a cladirilor, nu numai pentru cele prevazute initial. S-a dovedit ca, pe intreaga durata de viata a unei cladiri, 75% reprezinta costuri operationale si numai 25% costuri de constructie, iar acest fapt trebuie luat in considerare inca de la inceputul etapei de proiectare.
- Cum a evoluat business-ul Peikko in Romania, in acest context?
- Anul 2019 a fost pentru Peikko Romania un punct de plecare si anul cresterii. Ne continuam dezvoltarea in 2020 si ne-am marit numarul de angajati cu 50%. Rezultate ale acestei evolutii pozitive sunt cresterea volumelor de productie si extinderea portofoliului. Din 2021 intentionam sa incepem sa producem o versiune „verde” a produsului nostru cheie Deltabeam® in Romania, care va contribui la economia circulara si la reducerea amprentei de CO2 a cladirilor.
- Ce impact a avut pandemia Covid-19 asupra pietei si activitatii companiei?
- In general, piata constructiilor functioneaza intr-o inertie determinata de durata mare de implementare a proiectelor. Niciun dezvoltator nu vrea sa inghete un proiect in mijlocul executiei acestuia. Efectul real al pandemiei de Covid-19 va incepe sa se resimta, cel mai probabil, de la sfarsitul acestui an, cand proiectele in curs vor trece la etapa finala a amenajarilor interioare si cele planificate ar putea sa nu inceapa. Exista deja o stare de incertitudine pe piata, iar dezvoltatorii isi monitorizeaza activitatea reciproc si asteapta sa vada cine va accepta riscuri mai mari. Oamenii vor invata sa traiasca cu Covid-19 si doar timpul va arata daca cei care au curaj ar putea castiga dublu sau vor pierde chiar mai mult.
- Care sunt principalele proiecte la care participati, in prezent, in Romania?
- Peikko este o companie cu o istorie indelungata, infiintata in Finlanda in 1965 si face acum primii pasi pe piata constructiilor din Romania. Peikko Romania detine una dintre cele 11 unitati de productie ale grupului la nivel mondial, iar activitatea unitatii din Bolintin Deal este o componenta esentiala a lantului international de aprovizionare al Peikko. Produse fabricate aici au ajuns deja la lucrari majore in Finlanda, Olanda, Germania, Danemarca, Letonia, Ungaria si chiar in Africa de Sud. In Romania am fost implicati in mai multe proiecte de anvergura. In aceasta perioada livram componente pentru structura proiectului UBC 0 din Timisoara, cladire cu 27 de etaje ce va fi cea mai inalta din Romania, la finalizarea constructiei.
- Ce investitii si ce obiective de dezvoltare aveti planificate la nivel national?
- Toate investitiile majore ale Peikko in Romania au vizat achizitia, dezvoltarea si startul productiei la fabrica din Bolintin Deal, astfel incat, pe termen scurt, vom investi doar in resursa umana. Investitiile pe termen mediu vor depinde de cererea de pe piata si vor viza dezvoltarea de produse noi. In fiecare an, grupul Peikko investeste semnificativ in cercetarea si dezvoltarea produselor sale, cu scopul de a face industria constructiilor mai rapida, mai sigura si mai eficienta. Obiectivele noastre sunt exprimate in patru valori Peikko: satisfacerea nevoilor clientilor, respect si incredere reciproca, scopul de a fi mai buni in fiecare zi si cresterea profitabila.
- Cum va aliniati noilor tendinte privind digitalizarea si noile tehnologii in constructii?
- Peikko este un precursor pe piata constructiilor, care creeaza tendinte si le promoveaza in sprijinul clientilor si al partenerilor. Peikko este prima companie care a dezvoltat conexiuni pentru stalpi prefabricati cu rezistenta seismica. Exista deja biblioteci BIM si CAD de produse Peikko disponibile pentru ingineri si un software gratuit Peikko Designer®, disponibil pe site-ul companiei. Multe dintre proiectele Peikko sunt deja executate folosind BIM in colaborare cu clientii si companiile de inginerie, tehnologie ce face schimbul de informatii mai eficient si reduce riscurile de erori sau blocaje in cadrul proiectelor. As vrea sa invit, pe aceasta cale, arhitecti si ingineri inovatori si deschisi, sa discute cu noi despre ideile lor si despre modul in care Peikko ar putea sa le fie un partener de incredere in dezvoltarea de solutii si in executie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2020)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
MAKITA
siniat
konsent
rigips
noark
Acvatot 2019
leviatan
Arduro
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
SSAB
EDIT-Structural
ness project
viarom
concelex
SIGM
CDS
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander