INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
X ARCHITECTURE & ENGINEERING |
Adresa: Calea Floreasca nr. 159-165, Bucuresti, Judet Sector 1 |
Telefon: 0739 846 358 |
Fax: * |
E-mail: office@xarchitecture.eu |
Web site: www.xarchitecture.eu |
Domenii: Arhitectura & design |
Descriere activitate
Servicii complete de arhitectură și proiectare, consultanță de specialitate. |
Prezentare companie/institutie
XAE: Stimulare a talentului creativ, pentru o viziune inovatoare a viitorului
Arh. Urb. Simona Valeanu
Functia/Firma: direcor executiv, X Architecture & Engineering;
Experienta profesionala: peste 20 de ani de in proiectare de arhitectura.
X Architecture & Engineering (XAE) este biroul care, de la fondarea sa in urma cu un deceniu, si-a propus sa creeze altceva decat simple structuri. Aceasta abordare are rolul, in opinia expertilor de la XAE, de a extinde si transforma rolul ideilor si capacitatea arhitecturii de a inspira. Caracterul tehnic si multidisciplinar al companiei sustine demersul artistic spatial prin studiu, experiment si reflectie, transformandu-l in proiecte semnificative la scara urbana. Experienta profesionala cu o latura puternic multiculturala a celor peste 30 de arhitecti XAE stimuleaza si integreaza talentul creativ si simtul investigatiei spatiale. Din acest demers creativ rezulta o arhitectura provocatoare, complexa, ce are capacitatea de a raspunde contextului, culturii existente si care defineste o viziune complet noua asupra arhitecturii viitorului. Pentru a explica mai clar aceste concepte, a fost invitata sa ofere detalii suplimentare arh. urb. Simona Valeanu, director executiv al XAE.
- Ce proiecte din domeniul constructiilor de cladiri de birouri/ hoteliere aveti in lucru si ce particularitati au acestea?
- Dezvoltarea cea mai semnificativa cu functiunea preponderenta de birouri, care urmeaza sa fie realizata pentru gigantul tehnologic german Infineon Technologies - lider in proiectarea si productia de semiconductori - este o cladire de birouri sustenabila de top, care va acoperi nevoile clientului pentru o perioada de 15 ani, incepand cu 2026. Valoarea totala a contractului se ridica la 57 de milioane de euro si reprezinta una dintre cele mai mari preinchirieri de birouri inregistrate vreodata pe piata locala de birouri. Al doilea exemplu este proiectul nostru One Gallery care va avea, la randul sau, o componenta de birouri, desi acesta se defineste in primul rand ca proiect mixed-use, ca restaurare a unui monument de arhitectura industriala clasa A si, in acelasi timp, ca regenerare urbana a fostei platforme industriale Automatica.
In plus, X Architecture este implicat, alaturi de One United Properties si Lemon Design, in amenajarea complexa a unei cladiri existente pe strada Georges Clemenceau nr. 8-10, in apropierea Ateneului Roman, acolo unde brandul hotelier Mondrian propune o viziune artistica fusion, un exemplu de succes al modului in care poate fi creata o experienta unica si memorabila pentru oaspeti. - Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2025-2026?
- Daca in ultimii 3 ani proiectele noastre au crescut in suprafata cu cel putin 50% de la un an la altul, in 2024 activitatea, in linii mai, se indreapta in doua directii: pe de-o parte catre continuarea proiectelor autorizate anul trecut, iar pe de alta, catre studii preliminare pentru terenuri in proprietatea clientului nostru sau in pre-SPA, insumand peste 90 ha, in Bucuresti sau in afara Capitalei. Incepand cu anul trecut, cand numarul de autorizatii de construire a scazut, anul acesta constatam cu surprindere ca asistam la blocarea generalizata a investitiilor private in Bucuresti. Numai doua din proiectele descrise anterior au obtinut autorizatii de construire in acest an. Inclusiv in biroul nostru se simt consecintele lipsei de predictibilitate si ale blocajului administrativ care va genera pierderi financiare. Clientii nostri, investitori in dezvoltari de mari dimensiuni, sunt reticenti in a-si plasa capitalul in noi investitii pe piata bucuresteana. Constatam ca proiectele ori au devenit foarte specializate si de mai mici dimensiuni (de exemplu, un numar crescut de restaurari cu functionalizari complexe), ori se indreapta in afara Bucurestiului.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri de birouri/ hoteliere in viitor?
- Biroul nostru de arhitectura si-a castigat un nume pe piata imobiliara prin proiectele de locuinte colective de nivel peste mediu. Principalul client, One United Properties, si-a extins in ultimii ani gama de proiecte, plecand de la rezidential, adaugand categoriile de mixed-use, office, hotelier si cultural. Rezidentialul ramane insa tipologia cu cea mai mare pondere, mai ales in proiectele in stadiu incipient de studii preliminare si documentatii de urbanism. Proiectele au crescut in complexitate atat datorita mixului de functiuni si conditiilor de reutilizare a fondului construit existent (in cazul restaurarilor), cat si efortului continuu catre sustenabilitate a solutiilor tehnice de ultima generatie. Spre deosebire de One Cotroceni Park, componenta de birouri pe care am incheiat-o anul trecut, proiectele noi in lucru si cele care vor urma in viitorul apropiat au fiecare cate un caracter unic si specific. Conceptul lor general de office se distanteaza de ceea ce se intelege in mod conventional printr-o cladire de birouri. Spatiile de lucru pe care le propunem sunt total inovative, sunt un cadru in care se va desfasura nu numai activitatea oamenilor, ci si cea de relaxare, sport si leisure, viata culturala si speram noi, cel mai important, vor sustine formarea de comunitati, interactiuni umane cu sens si viata urbana. De asemenea, brandurile hoteliere care vin in Bucuresti solicita proiecte care sa ofere un nou mod de a calatori, de a explora, de a experimenta, care au la baza concepte vizionare, bazate pe arta, design si elemente culturale pentru a sarbatori cultura unica a acestui oras.
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- O parte a demersurilor noastre de proiectare se adreseaza modului in care proiectele se inscriu legislatiei actuale. Aceasta se dovedeste adesea neclara, predispusa interpretarilor, in schimbare sau insuficient definita. Este o situatie care dureaza de multi ani si care are nevoie de reforma legislativa temeinica. Insa acestei realitati a muncii noastre i s-a adaugat, in ultimii ani, necesitatea unei intregi strategii care sa aiba ca rezultat obtinerea autorizatiilor de construire si receptiilor cladirilor. Aceste strategii au repercusiuni directe asupra calitatii proiectarii. De cele mai multe ori, regulamente locale, normative sau alte reglementari determina proiectele intr-un mod aleatoriu. Ne stimuleaza talentul creativ pentru a integra aceste conditii restrictive cu simtul investigatiei spatiale din care sa rezulte o arhitectura provocatoare, complexa din punct de vedere spatial, care sa raspunda contextului, culturii existente si care sa defineasca o viziune inovatoare a viitorului.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2024) |