ISOTERM: Cum realizam o izolatie de calitate pentru tavan, cu spuma poliuretanica? |
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 05 Ian 2021 06:29 |
Puntile termice, in special tavanul, consuma circa 25% din caldura casei, iar acesti 25% genereaza costuri foarte mari in materie de consum energetic. Lucrarile de izolare a unei locuinte au in vedere etansarea tuturor puntilor termice, astfel incat eficienta energetica sa creasca, iar in aceasta discutie intervine si eficienta materialului de izolare. Specialistii in termoizolatii de la Isoterm prezinta izolarea puntilor termice, cu accent pe ideea de izolatie tavan cu spuma poliuretanica, in functie de tipul elementului de constructie.
De ce este importanta izolatia tavanului?
Izolatia tavanului este importanta deoarece tavanul, fie el ca structura planseu sau tavan de camera, reprezinta o punte termica cu potential ridicat de pierdere a caldurii. Acest lucru inseamna, de fapt, ca prin zonele acestea se produc schimburi de temperaturi cu exteriorul, ca urmare a unui circuit al aerului, explicat prin simple legi ale fizicii. Aerul cald, fiind cu mult mai usor fata de aerul rece, tinde sa se ridice, locul acestuia fiind luat de aerul rece din vecinatatea acestuia. Daca aerul cald se pierde prin nivelul superior, iar aerul rece il inlocuieste, atunci putem intelege de ce o camera se raceste rapid si de ce aceasta nu mai este eficienta din punct de vedere termic. De aici provine si senzatia permanenta de frig si de umezeala, in ciuda eforturilor ridicate de incalzire a incintei respective.
Unde se poate face izolatia tavanului?
Pentru a preintampina pierderile masive de caldura, se poate face un audit energetic al cladirii pentru a vedea exact pe unde se observa cea mai mare pierdere de caldura. In urma acestui audit, care va evidentia si puntile termice, se poate trece la izolarea tavanelor, in functie de tipul acestora. Am enumerat in continuare cateva dintre tipurile de izolatie a tavanului:
Izolatia tavanului subsolului
Tavanul subsolului reprezinta elementul constructiv care delimiteaza zona subsolului (partial ingropat sau total ingropat) de cladirea realizata la nivelul solului. Exista diferente mari de temperatura intre structurile aflate sub cota zero si constructia efectiva, peste aceasta valoare, iar cel mai adesea, temperaturile reci tind sa acapareze spatiile. Din acest motiv este nevoie de o izolare corecta realizata la nivelul acestor elemente, astfel incat cladirea sa fie eficienta din punct de vedere energetic.
Desi exista nenumarate tipuri de izolatii, spuma poliuretanica este cea mai potrivita solutie, mai ales cand vine vorba despre elemente constructive in plan orizontal. Spuma are o densitate potrivita, un timp de expandare care permite umplerea spatiilor si o rezistenta ridicata in ceea ce priveste transferul termic.
"Noi recomandam ca folosirea spumei poliuretanice pentru o izolatie tavan subsol sa se faca intr-o grosime de 5-10 cm, iar ca tip de material recomandam spuma poliuretanica cu celula inchisa pentru izolatia tavanelor. In acest fel, tavanele peste subsol vor fi izolate in mod corect, fara a lasa posibilitatea aerului rece sa influenteze temperatura pardoselii de pe suprafata superioara. Ca raspuns, pardoseala va fi cu cateva grade mai calda, oferind astfel confort termic la nivelul picioarelor, fara a mai fi nevoie de o incalzire suplimentara sau de instalarea unor sisteme speciale de incalzire", explica specialistii Isoterm.
Izolatia tavanelor camerelor si a planseului peste pod
Izolatia tavanelor camerelor este foarte importanta, deoarece are proprietatea de a mentine la interior caldura, protejand in special zonele predispuse transferului termic. Tavanele care constituie planseu peste pod sunt adesea responsabile de o trecere mai rapida a aerului cald spre exterior, iar din acest motiv este important sa izolam aceste suprafete, creand astfel o bariera impotriva pierderii aerului cald.
Izolatia planseului pod si a tavanelor camerelor se face cu ajutorul spumei poliuretanice cu celula inchisa, cu grosime de circa 5-10 cm. Astfel se asigura un strat suficient pentru a acoperi suprafetele si pentru a le sigila, astfel incat acestea sa nu mai permita pierderea aerului cald in pod.
Izolatia planseului mansardei incalzite si a planseului camerelor
Chiar si planseele de legatura intre mansarda incalzita si camere trebuie sa fie supuse lucrarilor de izolare, asa ca cea mai avantajoasa metoda este aceea de a folosi spuma poliuretanica cu celula deschisa, in grosime de circa 10-20 cm.
Spuma poliuretanica cu celula deschisa se foloseste intr-o grosime mai mare de strat deoarece aceasta structura este mai putin densa si compacta. Avantajul acestui material este acela ca ofera flexibilitate, fiind un material cu duritate mica, adica este o spuma moale.
Spuma poliuretanica cu celula deschisa este permeabila trecerii aerului si tocmai din acest motiv se foloseste o grosime mai mare a stratului, tocmai pentru a oferi o izolare cat mai buna.
Un alt lucru important este ca spuma poliuretanica cu celula deschisa asigura o izolare fonica excelenta. Acest lucru este esential cand planseul mansardei este pe structura de lemn.
Izolatia tavanului podului neincalzit (astereala)
Podurile nelocuite sunt in general folosite pentru depozitarea unor lucruri, iar din acest motiv apare si faptul ca ele nu necesita a fi incalzite. Chiar daca nu sunt incalzite insa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa le lipsim de izolatie, ci din contra, aceasta devine o necesitate. Necesitatea de a instala o izolatie tavan pentru poduri neincalzite vine din faptul ca trebuie mentinuta o temperatura optima la nivelul etajelor superioare, iar pentru a face acest lucru este nevoie de un material de izolare potrivit, care sa permita aerisirea, dar care sa nu permita trecerea caldurii spre exterior.
O izolatie tavan intr-un pod neincalzit va avea rolul de a pastra caldura in interiorul podului, contand foarte mult grosimea materialului de izolare utilizat. In cazul spumei poliuretanice, Isoterm recomanda utilizarea spumei poliuretanice cu celula deschisa, cu grosime de circa 10-20 cm. Va trebui ca inainte de inceperea lucrarilor sa fie golit podul, pentru a aplica in mod corect materialele, astfel incat acestea sa poata expanda corespunzator. Va trebui, de asemenea, sa se aiba in vedere si eventualele lucrari de reabilitare si reparatii la exterior, tocmai pentru a nu pierde material prin eventualele brese aparute.
Izolatia tavanului peste mansarda (astereala)
Izolatia la nivelul mansardei asigura un plus de eficienta in ceea ce priveste pierderile de caldura, iar pentru a spori protectia se poate folosi spuma poliuretanica cu celula inchisa, intr-o grosime de strat de circa 7-10 cm. Cel mai mare avantaj pe care il ofera in acest caz spuma poliuretanica este acela ca materialul poate fi distribuit cu usurinta, in mod egal, fara pierderi semnificative, ci chiar aproape de zero. Spuma poliuretanica se aplica cu usurinta, iar in cazul spumei poliuretanice cu celula inchisa expandarea nu este semnificativa, drept pentru care nu vor exista nici pierderi la taiere.
O izolatie la tavanul mansardei realizata cu spuma poliuretanica este o solutie perfecta chiar si pentru mansardele care prezinta forme neregulate, care ar putea pune probleme altor materiale, precum vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistirenul extrudat. Toate aceste materiale ar avea pierderi in timpul punerii in opera, lucru care nu se va intampla prin folosirea spumei poliuretanice cu celula inchisa pentru izolatie tavan.
De ce sa alegi spuma poliuretanica pentru izolatie tavan de orice tip?
Spuma poliuretanica inglobeaza o serie de avantaje notabile, pe care specialistii le evidentiaza intotdeauna, deoarece spuma poliuretanica este materialul de izolare al viitorului, potrivit Isoterm. Caracteristicile sale de calitate, durabilitate si eficienta ies in evidenta, drept pentru care este nevoie de intelegerea corecta a avantajelor spumei poliuretanice pentru realizarea izolatiilor de orice tip.
1) Material economic, fara pierderi
Spuma poliuretanica este un material care se poate aplica cu usurinta si care demonstreaza faptul ca nu sufera pierderi semnificative, care s-ar putea concretiza in costuri ridicate. Fata de vata bazaltica sau polistiren, care trebuie taiate la dimensiune si mai apoi retusare, spuma poliuretanica se aplica simplu si concis cu ajutorul echipamentelor speciale, lasand in urma lucrari de izolatie tavan cu adevarat profesionale.
2) Material care nu intretine arderea, sigur pentru locuinte
Spuma poliuretanica nu intretine arderea, iar acest criteriu este foarte important atunci cand vine vorba despre locuinte. Nici vata minerala de sticla si nici vata minerala bazaltica nu intretin arderea, insa acestea sunt mult mai putin eficiente decat spuma, drept pentru care nu renteaza o investitie mai mare, dar cu rezultate similare.
3) Spuma poliuretanica este un material durabil
Spuma poliuretanica nu sufera contractari si dilatari in timp, sub efectul factorilor climatici, si este un material care dupa intarire capata durabilitate. In plus, fiind intr-un mediu protejat, in care posibilitatea lovirii sau a socurilor mecanice este mica, o astfel de izolatie tavan cu spuma poliuretanica se va dovedi a fi foarte avantajoasa.
4) Material relativ ieftin, costuri mai reduse comparativ cu alte materiale de izolare
Fiecare material are proprietatile sale, insa spuma poliuretanica este foarte eficienta si chiar mai ieftina decat alte produse similare(atentie! montate corect, cu folii de difuzie vapori, benzi de etansare, dimensionare corespunzatoare etc).
5) Material usor, care nu influenteaza greutatea proprie a constructiei
Faptul ca spuma poliuretanica nu afecteaza greutatea constructiei este important la un anumit nivel, mai ales daca se doreste pastrarea locuintei in standardele recomandate de catre proiectant. Spuma poliuretanica pentru izolatia tavanului este foarte usoara, iar din acest motiv ea nu va influenta in mod negativ greutatea proprie a constructiei, ci din contra, pozitiv, la nivel de eficienta energetica.
6) Material de izolare termica si fonica
Spuma poliuretanica nu va functiona precum un sistem special de izolare fonica, insa aceasta are caracteristici foarte bune atunci cand vine vorba despre reducerea nivelului zgomotului. Pe de alta parte, spuma poliuretanica, fie ea cu celula inchisa sau cu celula deschisa, se va comporta exemplar la nivel de izolare termica, fiind cel mai bun material din acest punct de vedere, la o analiza comparativa a materialelor de acest tip, mai explica specialistii de la Isoterm.
Ce ar trebui sa mai ai in vedere cand realizezi o izolatie la tavan?
Indiferent de tipul izolatiei de tavan, fie ca este vorba despre plansee peste subsol, demisol sau plansee mansarda, este important ca intotdeauna sa fie avute in vedere cateva etape foarte importante, care tin de felul in care se va comporta izolatia.
Specialitsii recomanda, astfel, asigurarea unui strat suport curat, fara praf si fara alte impuritati, care ar putea crea probleme din punct de vedere al aderentei. Practic, stratul suport trebuie sa fie curat, fara grasimi si fara praf. Indiferent de tipul stratului suport, va trebui realizata o curatare temeinica, protejand astfel si zona, dar si materialul de izolare de eventuale probleme. De asemenea, trebuie asigurat un strat suport fara fisuri sau goluri. Golurile trebuie sa fie verificate, pentru a nu conduce la pierderi inutile de material. Din acest motiv se recomanda ca suprafetele pe care se realizeaza izolatia sa fie bine inspectate, mai ales daca va fi realizata o izolatie la tavanul mansardei, pentru a nu exista zone care sa permita pierderea materialului in exterior.
Totodata, Isoterm recomanda apelul la o echipa de specialisti pentru montajul spumei poliuretanice, si solicitarea de informatii despre material, despre tipul acestuia, dar si despre grosimile recomandate de aplicare, in functie de tipul elementelor de constructie. Fiecare situatie este diferita, asa ca este important ca izolatia sa fie aleasa in mod corect, pentru un plus de eficienta.
Concluzie
Eficienta energetica a unei locuinte are in vedere, mai mult decat orice, izolarea corecta a elementelor de constructii. O simpla analiza prin termografie poate arata care sunt cele mai periculoase punti termice si cum are loc transferul de caldura prin acestea. Planseele peste subsol, planseele camerelor si cele pentru pod sau mansarda sunt punti termice binecunoscute, care au nevoie sa fie izolate folosind materiale performante.
Pentru a rezolva si chiar preintampina aceste situatii, se poate apela la spuma poliuretanica pentru izolatia tavanelor, care rezolva eficient puntile termice orizontale, care pun probleme cladirii din punct de vedere energetic. Spuma poliuretanica va garanta, astfel, o lucrare de calitate, eficienta, rezistenta si durabila, care sa acopere nevoile casei in ceea ce priveste protectia impotriva transferului termic, mai ales in timpul iernii, atunci cand consturile aferente incalzirii sunt cu adevarat mari.
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, https://isoterm.ro/noutati/
|