Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ISOTERM: Izolatia cu spuma poliuretanica poate reduce cu 50% costul cu energia
ISOTERM: Izolatia cu spuma poliuretanica poate reduce cu 50% costul cu energia
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 28 Oct 2022 06:14
Se apropie sezonul rece, iar scumpirile la energia electrica si gaze naturale nu intarzie sa apara. In plus, la nivelul incalzirii centralizate lucrurile nu stau tocmai bine, deoarece acest sistem este supraaglomerat, iar randamentul este redus, ceea ce pune in pericol confortul beneficiarilor.
Pentru ca stim ce presupune costul unei ierni si ce vor aduce cu sine iernile care urmeaza, va prezentam un exemplu de calcul concret, menit sa va ajute sa alegeti solutiile cele mai potrivite de izolare cu spuma poliuretanica.
Este important de mentionat faptul ca spre deosebire de anul trecut, atunci cand o intretinere in sistemul centralizat, pentru o garsoniera de circa 40 mp. era de circa 200-300 lei, in prezent pretul poate ajunge si la 400-500 lei, depinzand de asemenea si de numarul de persoane.
Solutia izolarii termice cu spume poliuretanice este foarte avantajoasa, deoarece permite reducerea chiar si la jumatate a acestor costuri. Studiile arata ca izolatia are efecte de circa 35-50% in reducerea consumurilor si in inchiderea puntilor termice care permit pierderile de caldura.
 
Puntile termice - reala problema a consumurilor
De multe ori spunem ca sunt consumuri mari si ca ar trebui sa facem economie in ceea ce priveste resursele. Este benefica rationalizarea resurselor, insa inainte de a alege aceasta solutie usor extrema este important sa vedem cauza reala a problemei.
In acest caz, cauza pierderilor de caldura este aceea ca la nivelul cladirii lipseste elementul de izolare. Izolatia anvelopeaza cladirea precum un combinezon, la nivel de articole vestimentare, daca am extrapola. Degeaba am incerca sa ne incalzim iarna daca am imbraca un tricou si pantaloni scurti. Am pierde caldura pe care organismul incearca o produca, dar pe care noi nu o retinem.
In plus, cea mai mare parte a caldurii se pierde la nivelul capului si, intr-un mod similar, asa se intampla si in cazul cladirilor, care pierd temperatura cel mai des prin partea superioara, adica la nivelul acoperisului.
Asadar, nu consumurile sunt problema, ci faptul ca o cladire are nevoie de “imbracaminte”, care sa conserve temperaturile interioare si sa eficientizeze costurile.
 
Concret, la nivel financiar, lucrurile stau in felul urmator:
Incalzire in sistemul centralizat
Sistemul centralizat functioneaza de multa vreme, iar in mare parte a locuintelor incalzirea se face in acest fel. Practic, sistemul centralizat este dependent de o sursa (puncte de termoficare) care alimenteaza casele sau apartamentele, iar costurile per consum plus pierderile sunt suportate in regim comun.
In general se prefera o temperatura de peste 20 de grade in timpul iernii, iar pentru generarea acesteia se consuma un minim de 3-4 gigacalorii.
Astfel, luand in calcul o garsoniera de circa 40 mp, o temperatura de circa 20 de grade Celsius si circa 3 gigacalorii consum, la un pret mediu de 150 de lei gigacaloria, va rezulta un cost de circa 450 lei pe luna. Fireste, valoarea variaza in functie de consum, pentru ca in lunile grele de iarna, acesta poate depasi valoarea estimata.
Pentru 4 luni cu temperaturi scazute, vorbim de minim 1800 lei doar pentru incalzirea locuintelor, exceptie facand alte cheltuieli la utilitati. Insa acesti circa 2000 lei nu reflecta un consum real, ci unul total, incluzand si pierderile cauzate de puntile termice.
Daca s-ar realiza izolarea locuintelor cu spuma poliuretanica, aceasta are proprietatea de a acoperi zonele prin care s-ar putea pierde temperaturile. Izolat corect, un spatiu nu pierde temperatura, ci aceasta se egalizeaza doar in momentul aerisirii camerelor.
In concluzie, consumurile sunt reduse la jumatate, de asemenea si costurile, doar prin simpla folosire a spumelor poliuretanice.
Centrale termice pe gaz
Gazul este o resursa cu adevarat benefica pentru incalzire, insa costurile sale sunt mai mari de la an la an. Din acest motiv si costul total al incalzirii este ridicat, mai ales ca o centrala termica functioneaza pentru acoperirea majoritatii proceselor, de la caldura, la producerea apei calde menajere.
Pentru calculul consumului de gaz se foloseste o formula de calcul pentru transformarea unui metru cub de gaz in kWh, unitate care defineste energia consumata. Energia este definita ca fiind numarul de metri cubi inmultiti cu puterea calorica.
Astfel, revenind la temperatura de circa 20 de grade Celsius, pentru o garsoniera de circa 40 mp, reiese un consum mediu de 90-100 de mc gaze, deci un total de circa 1000 kWh (1.00 MWh). La un pret de 370 lei/ MWh va rezulta un pret de circa 370 lei/ luna.
Pentru 4 luni de iarna sau cu temperaturi scazute, pretul va fi asadar de 1480 lei. Calculul nu include insa functionarea la capacitate maxima a unei centrale, drept pentru care in ipoteza functionarii continue consumurile si costurile cresc.
Izolarea termica, alaturi de folosirea unui termostat, reduce cu circa 40-50 % consumurile, iar acest lucru inseamna o eficienta crescuta si mai putina energie electrica consumata. Izolarea corecta a unei locuinte presupune izolarea tavanului, a planseelor, a peretilor si a eventualelor goluri pentru tevi.
 
Centrale termice pe lemne
Acolo unde nu exista posibilitatea de a folosi o centrala pe gaz, din cauza lipsei racordarii acesteia, se folosesc centralele pe peleti si lemne. Desi combustibilul folosit pentru incalzire este natural si foarte eficient, chiar si lemnul este un material scump, ale carui costuri finale sunt ridicate.
Lemnul se cumpara sub unitatea de masura de metru ster, iar pretul acestuia este de circa 200-300 lei. Pentru incalzirea unei camere cu o suprafata utila de circa 40 mp sunt necesari circa 10 metri steri de lemn, ceea ce inseamna circa 2000-3000 de lei. Acest pret face referire la acoperirea intregii perioade reci, circa 10 m. fiind suficienti pentru cele 4 luni de temperaturi reci, considerate anterior.
Incalzirea pe lemne este folosita mai ales in zona rurala, iar in general vorbim despre case pe pamant. Desi randamentul termic al acestora este mai mare, izolarea termica nu ar trebui sa lipseasca, deoarece vorbim despre consumuri foarte mari de resurse naturale, care pot fi injumatatite prin izolarea termica a cladirilor.
 
Centrale electrice
La nivel de energie electrica costurile sunt adesea cele mai ridicate, iar costurile depind si de timpul in care functioneaza centrala termica, dar si de numarul de utilizatori. In general, pentru o garsoniera de circa 40 mp, consumul este de 4,5 kW/h. La 30 de zile vorbim de peste 1000 kWh, adica un cost de circa 400-500 lei pe luna. Pentru 4 luni de temperaturi scazute, costurile trec de 2000 de lei asadar.
Pe langa aceste sisteme de incalzire se mai poate opta pentru sisteme de incalzire in pardoseala, pentru calorifere sau resouri electrice, pentru panouri solare sau seminee, sau pentru pompe de caldura.
Fiecare dintre aceste produse presupun o investitie initiala (relativ mare), care ar trebui sa inceapa sa isi produca efectele rapid, pentru a amortiza costurile. Adesea insa beneficiarii constata faptul ca investesc in aceste sisteme, dar ca ele nu ofera randamentul dorit decat pe termen scurt.
 
Iata de ce:
Se spune ca o casa nelocuita se degradeaza mai repede decat o casa in care exista cel putin un locatar. Desigur, afirmatia este corecta si se bazeaza pe faptul ca intr-o casa nelocuita, din cauza frigului, a lipsei aerisirii si a ingrijirii, pot aparea fenomene de degradare precum condensul sau uscaciunea acuta. Peretii devin foarte reci, atat pe suprafata exterioara, cat si interioara.
Acum sa ne inchipuim ca un astfel de apartament se afla in vecinatatea apartamentului nostru. Peretele comun va fi intotdeauna rece si va indica nevoia de a suplimenta incalzirea casei, pentru a compensa pierderile la acel nivel. Practic, noi vom incalzi casa noastra, dar si o mica parte din cea vecina, pentru ca aerul cald are tendinta sa circule usor prin ceea ce numeam punti termice la inceputul acestui material.
Prin izolarea termica a peretilor, pardoselii sau tavanului cu spuma poliuretanica acest fenomen nu se mai intampla. Practic, casa va pastra la interior temperatura potrivita si se va delimita perfect de alte apartamente neizolate.
Revenind la ideea de investitie in sisteme de incalzire, este lesne de inteles de ce acestea nu au randamentul dorit. Deseori suplimentam consumurile pentru a incalzi mai tare, dar nu beneficiem real de acea incalzire. Izolarea cu spuma poliuretanica face posibil acest lucru, oferind randamentul pentru care ai platit atunci cand ai ales un anumit sistem de incalzire.
Calculele pentru fiecare sistem nu includ apa consumata, piese, scule, dispozitive sau accesorii, manopera si cost per produs (centrala termica pe gaz, lemne, peleti sau electricitate, sisteme si tevi pentru incalzire in pardoseala etc.). Calculul este strict raportat la consum, iar in cele ce urmeaza vom calcula si nivelul investitiei initiale, pentru a observa cum se schimba datele problemei.
 
Spume poliuretanice - costuri initiale investitie versus randament
Spuma poliuretanica, la fel ca orice material izolator, ofera un cost in functie de suprafata pe care trebuie sa o izolezi si in functie de grosimea de strat. Grosimea de strat este foarte importanta, deoarece in functie de aceasta locuinta primeste un strat mai bun de protectie, exact ca in cazul unui articol vestimentar. Un strat mic poate echivala cu o camasa, in vreme ce un strat mai mare functioneaza ca o haina groasa de iarna.
Pretul pentru spuma poliuretanica cu celula deschisa pentru 10 cm grosime este de circa 45-70RON (plus TVA), in vreme ce pretul pentru spuma poliuretanica cu celula inchisa cu grosime de 10 cm grosime este de 95-135 lei (plus TVA). Preturile difera in functie de suprafata si dificultatea lucrarii.
Grosimile de strat sunt orientative, pentru ca spuma poliuretanica se poate aplica in mai multe variante de grosimi de strat, conform specificatiilor inginerului proiectant, mentionate in proiectul tehnic. Poti vedea preturile pentru fiecare grosime de strat, dar si alte detalii despre costuri si parametri aici.
Asadar, pentru izolarea unei locuinte de circa 40 mp, cu grosime de strat de 10 cm, poti plati circa 2800 lei (pretul este estimat, el se calculeaza conform deviz si proiect tehnic de constructii). Pentru spume poliuretanice cu celula inchisa, costul aproximativ va fi de 5400 lei (estimat, pe baza modelului luat in calcul in acest studiu de caz. In cazul suprafetelor mai mari pretul pe mp va fi mai mic).
Izolarea o data facuta va oferi randament inca de la inceput, pentru ca nu va mai permite schimburi de temperatura cu mediul exterior. Asadar, inainte de a investi mii de lei in sisteme de incalzire si in elemente adiacente, care sa suplimenteze incalzirea, vei avea nevoie de circa 2800 lei doar pentru a asigura cadrul corect de functionare a acestor elemente, prin izolare termica cu spuma poliuretanica cu celula deschisa.
 
Comparatie intre costuri cu si fara izolatie
Sumele care se economisesc atunci cand izolam termic o constructie sunt asadar considerabile, privite comparativ. Este important asadar sa optezi pentru solutie potrivita de izolare termica, pentru a-ti oferi confortul dorit, fara pierderi de temperatura.
Calculul este estimativ si s-a luat in calcul un apartament cu suprafata de circa 40 mp, plus costurile energiei de orice tip de la momentul realizarii acestui material. Preturile pot suferi modificari, implicit se modifica si acest calcul. Revenim cu actualizari, atunci cand este cazul.
Daca ai un proiect de izolare si ai nevoie de alegerea corecta a sistemului de izolare, a grosimii de strat si a calculului pentru necesarul de material, te invitam sa ne contactezi. Iti stam la dispozitie cu informatiile necesare si cu orice detalii suplimentare legate de caracteristicile spumei poliuretanice cu celula inchisa sau deschisa.
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
EDIT-Structural
quadratum
concelex
Ubitech
theda mar
noark
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
CDS
rigips
strabag nivel 1
viarom
ness project
MAKITA
siniat

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander