Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - ABEE: Plan de investitii de 1,4 miliarde euro pentru o fabrica de baterii, la Galati
ABEE: Plan de investitii de 1,4 miliarde euro pentru o fabrica de baterii, la Galati
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 27 Mar 2023 15:08
Compania belgiana Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) are un plan de afaceri in valoare de 1,4 miliarde euro pentru construirea la Galati a unei fabrici de baterii electrice pentru industria auto, a declarat europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare si energie (ITRE) a Parlamentului European, pentru publicatia locala "Viata libera".
"Pentru Romania, abordarea noilor tehnologii, precum cele din domeniul producerii de baterii electrice si dezvoltarea unor capacitati de stocare a energiei este un imperativ strategic, in conditiile in care, la nivelul Uniunii Europene, deja se fac pasi importanti in ceea ce priveste tranzitia spre o «industrie verde». Se vede importanta pe care sectorul auto o acorda propulsiei electrice, importanta care va creste si mai mult in anii urmatori. Romania in general, Galatiul in particular, devine prin acest plan de investitii parte a acestui nou trend tehnologic", a explicat Dan Nica.
Portofoliul companiei ABEE include solutii integrate pentru proiectarea si producerea bateriilor electrice si desfasoara deja operatiuni in aceste domenii in Belgia, Turcia si Macedonia si doreste sa puna bazele unei fabrici de baterii electrice si in Romania, la Galati. La baza stau tehnologiile de producere a celor mai avansate tipuri de celule electrice de tip litiu-ion (LPF).
ABEE a inregistrat deja in Romania subsidiara ABEE Rom-Volt, viitoarea fabrica de la Galati urmand sa aiba o capacitate de 22 GWh pe an, iar ca posibilitate de extindere este prevazuta si o unitate de reciclare a bateriilor, cu o capacitate de 50.000 tone/an. Bateriile ar urma sa fie produse in conditii sustenabile, cu o amprenta redusa de carbon si prin utilizarea lanturilor de aprovizionare locale.
In ceea ce priveste etapele de derulare a proiectului ABEE Rom-Volt, potrivit "foii de parcurs" stabilite pentru investitie, pana la mijlocul lui 2024 ar urma sa fie obtinute toate avizele tehnice si administrative necesare, urmand sa se treaca in perioada 2024-2025 la achizitia liniilor de productie si amenajarea spatiilor de productie. Fabrica ar urma sa devina in intregime operationala in 2026.
In realizarea fabricii, compania ABEE se bazeaza pe parteneriatul cu o serie de companii de anvergura in domeniul tehnologiei. De exemplu, compania japoneza Takenada ar urma sa fie responsabila cu partea de constructii, iar compania Hitachi ar urma sa furnizeze liniile de productie. De asemenea, Siemens ar urma sa furnizeze sistemele de automatizari, printre parteneri aflandu-se si companiile auto Ford si Renault/Dacia, iar tehnologiile de stocare vor fi dezvoltate impreuna cu firma Prime. Nu in ultimul rand, ABEE Rom-Volt va colabora si cu centrele universitare si de cercetare in vedere dezvoltarii ecosistemului de producere a bateriilor electrice.
Potrivit planului de afaceri intocmit de ABEE, fabrica de baterii electrice de la Galati ar urma, in faza a doua, ce ar urma sa se deruleze in perioada 2028-2030, sa fie completata cu o fabrica de reciclare a bateriilor si echipamentelor electrice cu o capacitate de 50.000 tone/an. Investitia, in aceasta etapa, ar urma sa aiba o valoare estimata la 200 de milioane de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
concelex
viarom
ness project
leviatan
quadratum
noark
siniat
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander