Agenda Constructiilor
Vineri, 09 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Info-Santiere - ABEE: Plan de investitii de 1,4 miliarde euro pentru o fabrica de baterii, la Galati
ABEE: Plan de investitii de 1,4 miliarde euro pentru o fabrica de baterii, la Galati
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 27 Mar 2023 15:08
Compania belgiana Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) are un plan de afaceri in valoare de 1,4 miliarde euro pentru construirea la Galati a unei fabrici de baterii electrice pentru industria auto, a declarat europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare si energie (ITRE) a Parlamentului European, pentru publicatia locala "Viata libera".
"Pentru Romania, abordarea noilor tehnologii, precum cele din domeniul producerii de baterii electrice si dezvoltarea unor capacitati de stocare a energiei este un imperativ strategic, in conditiile in care, la nivelul Uniunii Europene, deja se fac pasi importanti in ceea ce priveste tranzitia spre o «industrie verde». Se vede importanta pe care sectorul auto o acorda propulsiei electrice, importanta care va creste si mai mult in anii urmatori. Romania in general, Galatiul in particular, devine prin acest plan de investitii parte a acestui nou trend tehnologic", a explicat Dan Nica.
Portofoliul companiei ABEE include solutii integrate pentru proiectarea si producerea bateriilor electrice si desfasoara deja operatiuni in aceste domenii in Belgia, Turcia si Macedonia si doreste sa puna bazele unei fabrici de baterii electrice si in Romania, la Galati. La baza stau tehnologiile de producere a celor mai avansate tipuri de celule electrice de tip litiu-ion (LPF).
ABEE a inregistrat deja in Romania subsidiara ABEE Rom-Volt, viitoarea fabrica de la Galati urmand sa aiba o capacitate de 22 GWh pe an, iar ca posibilitate de extindere este prevazuta si o unitate de reciclare a bateriilor, cu o capacitate de 50.000 tone/an. Bateriile ar urma sa fie produse in conditii sustenabile, cu o amprenta redusa de carbon si prin utilizarea lanturilor de aprovizionare locale.
In ceea ce priveste etapele de derulare a proiectului ABEE Rom-Volt, potrivit "foii de parcurs" stabilite pentru investitie, pana la mijlocul lui 2024 ar urma sa fie obtinute toate avizele tehnice si administrative necesare, urmand sa se treaca in perioada 2024-2025 la achizitia liniilor de productie si amenajarea spatiilor de productie. Fabrica ar urma sa devina in intregime operationala in 2026.
In realizarea fabricii, compania ABEE se bazeaza pe parteneriatul cu o serie de companii de anvergura in domeniul tehnologiei. De exemplu, compania japoneza Takenada ar urma sa fie responsabila cu partea de constructii, iar compania Hitachi ar urma sa furnizeze liniile de productie. De asemenea, Siemens ar urma sa furnizeze sistemele de automatizari, printre parteneri aflandu-se si companiile auto Ford si Renault/Dacia, iar tehnologiile de stocare vor fi dezvoltate impreuna cu firma Prime. Nu in ultimul rand, ABEE Rom-Volt va colabora si cu centrele universitare si de cercetare in vedere dezvoltarii ecosistemului de producere a bateriilor electrice.
Potrivit planului de afaceri intocmit de ABEE, fabrica de baterii electrice de la Galati ar urma, in faza a doua, ce ar urma sa se deruleze in perioada 2028-2030, sa fie completata cu o fabrica de reciclare a bateriilor si echipamentelor electrice cu o capacitate de 50.000 tone/an. Investitia, in aceasta etapa, ar urma sa aiba o valoare estimata la 200 de milioane de euro.
 
vailantVideoConfAC-iulALLBIMhiltiman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CDS
viarom
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
rigips
leviatan
Acvatot 2019
grundfos
theda mar
strabag nivel 1
Ubitech
BALTIC
FRONTALE
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023