Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - ACORD pozitiv al Comisiei Europene privind proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda
ACORD pozitiv al Comisiei Europene privind proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda
Info-Santiere Publicat de AG&F 03 Iul 2024 10:30
Nuclearelectrica anunta  adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, in baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Proiectul este gestionat de compania de proiect Energonuclear, detinuta integral de Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN).
Punctul de vedere transmis pe 1 iulie 2024 reflecta evaluarea realizata de Comisia Europeana – Directoratul General pentru Energie, referitor la aspectele tehnice si de securitate nucleara ale proiectului. Conform Tratatului Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligatia de a notifica Comisiei Europene investitiile planificate si de a demonstra conformitatea cu cele mai inalte standarde de securitate nucleara. Energonuclear a notificat Comisia in legatura cu proiectul Unitatilor 3 si 4 in luna mai 2023.
Punctul de vedere primit este rezultatul unor analize elaborate ale informatiilor furnizate de partea romana, vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavoda si discutiilor tehnice desfasurate pe o perioada de 13 luni. Conform evaluarii Comisiei, proiectul de finalizare a constructiei Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda se aliniaza obiectivelor Tratatului Euratom.
Acest punct de vedere pozitiv este insotit de recomandari uzuale pentru astfel de proiecte, care vizeaza aplicarea corespunzatoare a cadrului Euratom in implementarea si pe durata de viata a proiectului. Aceste recomandari vor fi implementate de catre dezvoltatorul proiectului in etapele urmatoare.
"Astazi Comisia Europeana confirma progresele noastre si construirea celor doua noi reactoare trece in urmatoarea etapa. Reactoarele 3 si 4 reprezinta piloni cheie ai strategiei energetice nationale, cele doua unitati urmand sa aiba o contributie esentiala in asigurarea securitatii energetice la nivel national si regional. Vorbim despre productie in banda de energie curata, cu emisii zero. Tara noastra are nevoie de proiecte mari, iar expertiza in inginerie nucleara a Romaniei ne responsabilizeaza sa ducem mai departe traditia din cei 40 de ani de tehnologie sigura. Multumesc echipei Nuclearelectrica si colegilor din minister pentru progresele inregistrate intr-un timp scurt", a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene reprezinta o confirmare a angajamentului nostru fata de excelenta tehnica si securitatea nucleara. Suntem incantati de acest progres semnificativ si avem incredere ca proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda va contribui decisiv la securitatea energetica si sustenabilitatea Romaniei. Echipa Nuclearelectrica este pregatita sa implementeze recomandarile Comisiei si sa avanseze cu succes in urmatoarele etape ale proiectului. De asemenea, multumim Ministerului Energiei pentru eforturile asidue de a accelera programul nuclear romanesc, care include retehnologizarea Unitatii 1, proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda si construirea de reactoare modulare mici", a declarat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.
Punctul de vedere pozitiv comunicat partii romane reprezinta o etapa importanta in implementarea proiectului, atestand conformitatea cu cadrul comunitar in materie de securitate nucleara a tehnologiei CANDU 6 si a implementarii sale la Cernavoda. Cu 4 unitati nucleare in operare in Romania, se estimeaza evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual si crearea a peste 19.000 locuri de munca in industria orizontala.
 
RAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
SSAB
Acvatot 2019
quadratum
EURO BUILD
konsent
CDS
ELECTROGRUP
Arduro
MAKITA
VEGO
leviatan
DRS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
SIGM
AED
GEWISS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
noark
EDIT-Structural
BogArt
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<