ANPM a emis Acord de mediu pentru constructia hidrocentralei de la Rastolita |
Info-Santiere Publicat de AG&F 28 Oct 2024 16:33 |
Hidrocentrala de la Rastolita, din judetul Mures, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit dupa 1990, amplasat pe teritoriul administrativ al comunelor Rastolita, Lunca Bradului, Deda si Vatava, a primit, azi, Acord de mediu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Mures, pentru „Scoaterea definitiva din fondul forestier si defrisare teren in vederea finalizarii Amenajarii Hidroenergetice Rastolita (A.H.E. Rastolita)”, la cererea SPEE Hidroelectrica S.A. Investitia, avand o putere instalata de 35,2 MW si o capacitate de productie anuala de energie, de 58,14 GWh/ an, la un nivel minim energetic, a fost aprobata de Consiliul Interministerial de avizare a lucrarilor publice de interes national a Guvernului Romaniei si este in concordanta cu Strategia Energetica a Romaniei 2020-2030 cu perspectiva anului 2050, precum si cu Planul National Integrat Energie si Schimbari Climatice (PNIESC).
Potrivit directorului executiv al APM Mures, Cristina Pui, care a semnat Acordul de mediu pentru acest obiectiv de interes national, Cuveta lacului de acumulare Rastolita se va intinde pe o lungime de circa 5,6 km, atat pe valea principala (raul Rastolita) cat si pe cele trei vai in care sunt cantonati afluentii principali (pr. Tihu, Mijlocu si Secu).
"Scoaterea definitiva a suprafetei de 171,4 ha din fond forestier si apoi defrisarea suprafetei de 39,38 ha este un demers necesar pentru finalizarea investitiei „Amenajarea Hidroenergetica Rastolita (A.H.E. Rastolita)”, la un nivel minim energetic, respectiv vizeaza posibilitatea realizarii cuvetei lacului de acumulare Rastolita, a captarilor secundare de pe ramura Vestica (Galaoaia Mare, Galaoaia Mica si Visa) si a drumurilor tehnologice de acces”, a explicat Directorul executiv al APM Mures.
Suprafatele de teren care fac obiectul proiectului si care urmeaza sa fie scoase din fondul forestier, si ulterior defrisate (pentru punerea in functiune la minimul energetic este necesara numai o suprafata de 39,38 ha, care va fi eliberata de vegetatie conform alternativei 3 propuse pentru acest proiect), fac parte din culoarul de expropiere aprobat prin H.G. nr. 900/2017 si sunt proprietatea Statului Roman, administrate de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, prin Directia Silvica Mures, respectiv prin ocoalele silvice Lunca Bradului, Reghin si Rastolita si Asociatia Filiala Ocolul Silvic Vatava, conform Avizului Garzii Forestiere Brasov nr. 906/1/31.01.2022.
"Ma bucur sa pot fi, azi, alaturi de colegii mei de la APM Mures, la semnarea istorica a acordului de mediu pentru un proiect de interes public major. Este fara echivoc faptul ca viitorul nostru este reprezentat de energia regenerabila, insa in calitate de presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului am datoria sa supraveghez ca investitiile in surse regenerabile se fac cu respectarea tuturor exigentelor de mediu. In acest context, va asigur ca pentru proiectul ”Scoaterea definitiva din fondul forestier si defrisare teren in vederea finalizarii Amenajarii Hidroenergetice Rastolita” au fost parcurse toate etapele prevazute de Legea nr. 292/2018, a fost asigurata participarea publicului, atat prin punerea la dispozitie a tuturor studiilor elaborate de titularul proiectului, cat si prin organizarea a patru sedinte de dezbatere publica a acestora. Este foarte important ca toti actorii implicati (comunitatile locale, organizatii non-guvernamentale) sa fie la curent si sa inteleaga modul in care proiectul ii poate afecta. Pe tot parcursul acestor proceduri am avut un sprijin constant si avizat, din partea Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet si doamnei deputat Dumitrita Gliga, giranti ai respectarii legii si ai dezvoltarii proiectelor de interes public generale si din judetul Mures. Mai mult decat atat, am avut si sustinerea Ministerului Energiei, prin prezenta constanta pe parcursul procedurilor a domnului Secretar de Stat Marius Antonie Negru”, a declarat Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Laurentiu Alexandru Pastinaru.
Reprezentantul ANPM subliniaza ca, indiferent de proiect, conservarea biodiversitatii este esentiala pentru pastrarea echilibrului ecologic actual in vederea asigurarii viitorului sustenabil, iar acest aspect a fost inteles si sustinut si de Hidroelectrica, in calitate de titular al acestei investitii.
Compania va implementa proiectul, intr-o prima etapa, la un minim energetic si va asigura monitorizarea factorilor de mediu pe toata perioada de executare a lucrarilor, dar si pe o perioada de minimum cinci ani dupa punerea in functiune a AHE Rastolita.
"Hidroenergia si conservarea biodiversitatii sunt doua domenii care se intrepatrund si pot coexista. Acordul de mediu prevede un numar mare de masuri prin implementarea carora se asigura o dezvoltare durabila a hidroenergiei si conservarea biodiversitatii in acelasi timp. Concluzia evaluarii impactului asupra mediului este ca realizarea investitiei are un impact negativ nesemnificativ asupra factorilor de mediu, cu conditia implementarii masurilor de reducere impuse prin acordul de mediu”, a mai spus Presedintele ANPM.
Avand in vedere ca proiectul propus prevede scoaterea definitiva din fond forestier a suprafetei cuvetei lacului, a captarilor secundare si a drumurilor, tipul de taiere a arborilor va fi de taiere la ras si curatarea amplasamentului de crengi si frunze. Vegetatia existenta pe amplasament este reprezentata de lastaris crescut din cioatele viabile ramase, ca rezultat al defrisarii realizate in urma cu peste 30 de ani.
Proiectul prevede urmatoarele actiuni:
Lucrarile la obiectivul „Amenajarea Hidroenergetica Rastolita" au fost demarate in baza Decretului nr. 95/1989 emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania, Autorizatiei de Construire nr. 304/03.12.1990 (completata in anul 1997 cu adresa prin care valabilitatea autorizatiei de construire a fost extinsa pe toata durata de executie a proiectului) si a Acordului de mediu nr. 12/07.11.1990. Prin Hotararea Guvernului nr. 489/1996 au fost actualizati indicatorii tehnico-economici ai investitiei, reducandu-se si debitul instalat de la 25 la 17 mc/s. In anul 2003 a fost elaborat Proiectul Tehnic al A.H.E. Rastolita pe baza caruia a fost evaluat restul ramas de executat dupa 01.01.2003 si incheiate contractele de executie cu diversi antreprenori.
"Sunt multe controverse cand e vorba de proiecte de producere a energiei din surse hidro, insa pentru ca intelegem necesitatea ca aceste proiecte sa se dezvolte durabil, in sinergie cu mentinerea biodiversitatii si protejarea tuturor celorlati factori de mediu, au fost analizate mai multe alternative de realizare a proiectului si s-a ales pentru avizare Alternativa 3, deoarece numai in cazul acesteia, impactul asupra mediului in toate elementele sale, inclusiv asupra factorilor de mediu apa si biodiversitate este unul nesemnificativ. In ceea ce priveste suprafetele defrisate pentru realizarea proiectului aceasta Alternativa afecteaza in cea mai mica masura fondul forestier national, comparativ cu celelalte alternative”, a spus Deputatul Dumitrita Gliga.
Astazi, hidroenergia este cea mai mare sursa de energie regenerabila a Romaniei, avand cea mai mare pondere din mixul energetic al tarii noastre, aproximativ 26 %. Aceasta sursa de energie curata joaca un rol major in asigurarea functionarii sigure si stabile a sistemului energetic national. Tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon vizeaza crearea unui sector energetic sustenabil.
|