BRAICONF anunta investitii de 9 milioane euro in edificarea noului sediu din Braila |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 01 Apr 2021 09:40 |
Dupa ce a anuntat decizia de a investi intr-un nou sediu al fabricii din Braila, ca parte din ampla strategie de repozitionare a marcii romanesti, Braiconf analizeaza in acest moment doua cladiri istorice care permit activitati de productie, in vederea renovarii si transformarii in noul sediu al companiei. Este vorba de cladirile Moara Violattos si Moara Lykiardopoulos, ambele cladiri istorice de productie emblematice pentru orasul Braila, situate in zona centrala, cu vedere la Dunare.
„Am anuntat deja ca avem planuri mari de investitii intr-o noua strategie pentru Braiconf, pe termen lung, pentru ca ne-am propus sa aducem marca in secolul 21 si sa ii valorificam potentialul. Printre investitiile pe care le avem in plan se numara si un nou sediu pentru fabrica de la Braila, care sa fie adecvat productiei si care sa se potriveasca intregului concept la care lucram in jurul marcii Braiconf. Vrem spatii de lucru frumoase pentru angajati. In acest moment avem mai multe optiuni, analizam aceste doua imobile istorice si ne-am propus ca pana la 15 aprilie sa avem o decizie in acest sens. Ambele imobile au fost destinate productiei si prin urmare sunt localizate in zone de productie, putand fi adaptate pentru productia de camasi. In plus, ambele mori sunt monumente istorice clasa A, ceea ce reprezinta o provocare pentru renovare, dar ne-ar placea foarte mult sa avem ocazia sa le readucem la viata, asa cum ele merita si sa valorificam potentialul unei astfel de cladiri de a redeveni un reper urban. Credem ca ar fi un exemplu pentru comunitatea locala, dar si la nivel national pentru industria confectiilor textile”, declara Silviu Dumitrache, Presedinte Braiconf.
Braiconf va supune votului actionarilor in cadrul AGA care va avea loc in data de 12 aprilie 2021 aprobarea unei investitii in valoare de aproape 9 milioane de euro pentru noul sediu al fabricii, cladire, utilaje, echipamente. Pentru noul sediu in care intentioneaza sa investeasca, managementul companiei Braiconf analizeaza cladiri istorice de productie, dar si patru loturi de teren in zona centrala, urmand a lua o decizie in privinta noului sediu pana la data de 15 aprilie.
Relocarea fabricii Braiconf se va realiza in decurs de aproximativ doi ani, timp in care compania va efectua operatiuni paralele de pregatire a noului sediu si continuare a productiei in actuala incinta. De asemenea, managementul companiei a declarat ca nu va face disponibilizari odata cu aceasta decizie de business, cresterea resursei umane si a remuneratiei fiind pe lista obiectivelor Braiconf.
Construita in 1898 de Anghel Saligny, pe malul Dunarii, aproape de port, moara Violattos a reprezentat o realizare a acelei epoci, fiind cea mai mare moara pe baza de abur din estul Europei. Istoria sa se leaga de familia Violattos, care s-a stabilit in Braila la inceputul anilor 1800. Aceasta se ocupa cu comertul cu grane si dupa o scurta perioada de colaborare cu o alta familie de origine greaca, Panait Violattos si-a deschis propria fabrica de paine, scopul sau fiind sa construiasca cea mai moderna moara din sud-estul Europei. In anul 1921, moara Violattos avea o capacitate de productie de 15 vagoane de faina in 24 de ore si folosea motoare aduse din Braunschweig, ce consumau opt tone de pacura zilnic. In anii ’40, din cauza problemelor financiare, a fost silita sa intre in faliment.
Moara Lykiardopoulos, amplasata in apropierea docurilor, a fost data in folosinta in decembrie 1912. Era apreciata drept cea mai mare si moderna moara din intreg Orientul. La inaugurare, avea o capacitate a instalatiei de pana la 40 de vagoane de grau pe zi. Cea mai mare parte din productia de faina, de calitate superioara, era exportata in Turcia, Grecia, Algeria, Egipt. Prin performantele sale tehnice si prin calitatea produselor, fabrica a contribuit la intaietatea Brailei in industria moraritului.
|