CLUJ: Investitie de 15 milioane euro in constructia Galeriei Istorice a Transilvaniei |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 08 Feb 2022 11:50 |
Cea mai mare investitie din Transilvania finantata in cadrul componentei Turism si Cultura din Planul National de Redresare si Rezilienta va fi implementata la Floresti, in judetul Cluj. Este vorba de Galeria Istorica a Transilvaniei, finantata in cadrul rutei opresiunilor si conflictelor. Astfel, pentru prima data, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei va avea propriul sediu, o cladire moderna, reprezentativa pentru secolul in care traim.
„Despre aceasta investitie si alte posibilitati de finantare am discutat, sambata, cu primarul comunei Floresti, Bogdan Nicolae Pivariu si cu domnul Dr. Felix Marcu, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. Acolo unde acum cresc buruieni si este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din Romania. Complexul muzeal va prezenta, in format fizic si digital, istoria tuturor etniilor care au trait pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interactiune si convietuire”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat in cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.
Proiectul prevede infiintarea unui complex muzeal nou in judetul Cluj, in zona rurala, parte a zonei metropolitane, prin extinderea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.
Va fi asigurata depozitarea, conservarea, restaurarea si digitalizarea patrimoniului Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozitiilor interactive, crearea de module de educatie muzeala si de cunoastere a patrimoniului pentru scolile si institutiile de cultura din Romania, respectiv dezvoltarea unui centru al comunitatii.
Cladirea complexului muzeal va avea trei etaje, in total 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Floresti pune la dispozitie un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate si parcari si „zone verzi”, in care vor fi desfasurate alte activitati culturale.
Costurile totale ale constructiei sunt estimate la 15 milioane euro, fara TVA, din care 12 milioane euro, fara TVA, sunt destinati pentru proiectare si executie, iar diferenta pentru dotari.
|