CONTRACT de finantare pentru construire Centru de Optica de Mare Putere Magurele |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 09 Ian 2025 14:56 |
Contractul de finantare pentru construirea si dotarea Centrului pentru Optica de Mare Putere din Magurele (judetul Ilfov), in valoare de 192,3 milioane de lei, a fost semnat la finalul anului 2024 in prezenta E.S. domnul Katae Takashi, ambasadorul Japoniei la Bucuresti, proiectul urmand a fi implementat in parteneriat cu Japonia. Beneficiarul proiectului este Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Noul centru, dotat cu tehnologii de ultima generatie, va permite fabricarea componentelor optice de mari dimensiuni, esentiale pentru utilizarea laserelor de mare putere si va consolida rolul Romaniei pe harta mondiala a cercetarii. Proiectul reprezinta o extindere in cadrul Infrastructurii de cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) din Magurele, care este un proiect strategic al Comisiei Europene, coordonat de Romania, inclus in foaia de parcurs (Roadmap) a Forumului European pentru Strategia asupra Infrastructurilor de Cercetare (ESFRI) si in cea nationala pentru prioritatile in cercetare.
Investitia include atat realizarea constructiei cladirii, cat si echiparea acesteia cu sistemele tehnologice necesare procesului de fabricare si finisare a opticii de mari dimensiuni. Astfel, centrul va fi dotat cu tehnologia si echipamentele necesare specifice pentru realizarea activitatilor de fabricare si/sau reparare a componentelor optice de mare putere care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de laseri de mare putere din Romania si din lume. Acestea vor fi gazduite de o cladire noua dedicata, personalizata in conformitate cu activitatile de productie, de flux tehnologic si cercetare.
In cadrul Centrului pentru Optica de Mare Putere, se vor desfasura operatiuni de micromecanica si finisaj nanometric pentru componente optice de dimensiuni medii si mari, iar procesele tehnologice cuprind etape de slefuire fina cu ajutorul emulsiei combinate apa-nisip (in circuit inchis), inspectie cu ajutorul interferometriei si etapa finala de depunere a stratului de finisaj. Dupa parcurgerea acestor etape, elementul optic va fi asamblat si inspectat in cadrul spatiilor dedicate.
Investitia este finantata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, prin Compania Nationala de Investitii (CNI), valoarea totala a contractului fiind de 193,2 milioane de lei, iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, dintre care 5 luni sunt dedicate activitatii de proiectare.
Constructii Erbasu si Somet vor realiza lucrarile de constructii
Tot la finalul anului 2024, CNI a atribuit si contractul de proiectare si executie a noului centru optic de la Magurele, cu o valoare de 149 milioane de lei (fara TVA). Lucrarile vor fi realizate de asocierea Constructii Erbasu SA (lider) - Somet, alaturi de subcontractorii Popp & Asociatii si Focus Security Systems. Durata de implementare a lucrarilor este stabilita la 84 de luni, din care 5 pentru proiectare, 19 pentru executie si o perioada de garantie de 60 de luni.
Proiectul prevede constructia unei cladiri (P+1E), cu suprafata de 3.000 mp, dotata cu toate sistemele si echipamentele care sa asigure functiunile si parametrii necesari activitatilor care se vor desfasura in cadrul Centrului COMP. Solutia constructiva va urmari o dispunere optima a functiunilor si realizarea unei constructii eficiente energetic, in paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioara. Deoarece climatizarea in cladire va fi asigurata din sistemul geotermal cu pompe de caldura de la ELI-NP, sunt intrunite conditiile pentru realizarea unei constructii cu eficienta energetica foarte ridicata si amprenta de carbon cu valoare scazuta. De asemenea, cladirea va asigura o stabilitate ridicata a parametrilor de ambient din interiorul cladirii (temperatura, umiditate) si va asigura redundanta de functionare a sistemelor si instalatiilor.
Noua cladire a fost proiectata de Popp & Asociatii, Architect Service si Pipe Design.
|