Contract EPM de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizare Unitatea 1 CNE Cernavoda |
Info-Santiere Publicat de AG&F 20 Dec 2024 12:50 |
S.N. Nuclearelectrica si consortiul international Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation si Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat ceremonial contractul de Inginerie, Procurare si Constructie (EPC) pentru avansarea retehnologizarii Unitatii 1 a CNE Cernavoda, in data de 19 decembrie 2024. Valoarea estimata a contractului este de 1,9 miliarde euro, iar intrarea sa in vigoare este conditionata de aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor Nuclearelectrica si de aprobarea Guvernului Canadian.
In cadrul unei ceremonii speciale de semnare, in prezenta sefului Cancelariei Prim-Ministrului, dl. Alexandru-Mihai Ghigiu, a ministrului energiei in Romania, dl. Sebastian Burduja, a E.S. dl. Rim Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea in Romania, E.S. dl. Gavin Buchan, ambasadorul Canadei in Romania si E.S. dna. Valeria Baistrocchi, chargé d’affaires ambasada Republicii Italiene in Romania, SN Nuclearelectrica, AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation si Korea Hydro & Nuclear Power Co au marcat cea mai importanta etapa a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1.
Domeniul principal de aplicare a contractului EPC consta in: elaborarea proiectului detaliat si a detaliilor de executie, achizitionarea de echipamente si materiale, executarea lucrarilor de retubare si a lucrarilor de retehnologizare, precum si construirea infrastructurii necesare pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a CNE Cernavoda.
”Investitiile in energie reprezinta o componenta esentiala a viziunii Guvernului de a pregati viitorul energetic curat si durabil. Felicit Nuclearelectrica pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a Centralei nucleare de la Cernavoda si pentru intreg portofoliul de investitii, menite sa contribuie la stabilitatea energetica a Romaniei”, a afirmat seful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
“Romania si-a asumat rolul de lider regional in domeniul energiei nucleare. Dorim sa fim pionieri in dezvoltarea de reactoare de mici dimensiuni, deja am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, am reusit sa semnam contractul pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, am semnat si contractul final pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la centrala nucleara Cernavoda, pe care o vom putea exploata pentru inca 30 de ani.
Am reusit in ultimul an si jumatate sa atragem finantari nerambursabile de aproape 14 miliarde de euro si sa respectam deviza asumata: investitii, investitii, investitii. Felicit pe aceasta cale conducerea Nuclearelectrica pentru munca depusa si pentru ca am reusit impreuna sa deblocam proiecte vitale pentru Romania, “a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei in Romania.
"Obiectivul retehnologizarii Unitatii 1 a CNE Cernavoda este de a asigura functionarea unitatii pentru un alt ciclu de viata in conditii de siguranta si eficienta economica. Pentru a atinge acest obiectiv, toate activitatile de pregatire si implementare a Proiectului de retehnologizare U1 se desfasoara in conformitate cu standardele de excelenta si cu experienta internationala dobandita in urma retehnologizarii altor unitati nucleare CANDU la nivel global. Acesta este un proiect cheie care va prelungi durata de viata operationala a Unitatii 1 cu 30 de ani pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare a Romaniei prin evitarea a inca 5 milioane de tone de emisii de CO2 anual. Suntem dornici sa lucram cu parteneri de renume international care au contribuit istoric la performanta operationala actuala a Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda”, a declarat Cosmin Ghita, Chief Executive Officer, Nuclearelectrica.
"Ultimele sapte reactoare CANDU construite in intreaga lume, precum si extinderea continua a duratei de viata a 10 reactoare CANDU din Ontario, au fost realizate la timp si in conformitate cu bugetul. Fiind singura organizatie care si-a asumat un rol principal in fiecare proiect de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, palmaresul nostru de neegalat in ceea ce priveste respectarea termenelor, a costurilor, a sigurantei si a performantelor de calitate, impreuna cu expertiza partenerilor nostri de consortiu de top, cu experienta dovedita, vor realiza acest proiect pentru Romania la un nivel peste asteptari”, a declarat Joe St. Julian, Presedinte, Nuclear, AtkinsRéalis.
"CCC apreciaza increderea pe care Romania a demonstrat-o pana in prezent in tehnologia nucleara canadiana si este incantata sa faciliteze acest proiect important, care va asigura in continuare accesul romanilor la energie fara emisii si va contribui la realizarea potentialului Romaniei ca centru regional pentru electricitate curata in Europa de Est,” a declarat Bobby Kwon, presedinte si CEO al CCC.
"Contractul EPC pentru prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 reprezinta o realizare majora pentru compania noastra”, a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. ”Acesta reafirma increderea de lunga durata pe care Nuclearelectrica a acordat-o in mod constant noua si partenerilor nostri, sustinand expertiza noastra. Aceasta realizare nu doar consolideaza parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica, dar, de asemenea, dupa semnarea contractului EPCM pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda in timpul COP29 de la Baku, consolideaza si mai mult prezenta Ansaldo Nucleare in Romania”.
Ph.D. Whang Joo-ho, presedinte si CEO al Korea Hydro & Nuclear Power Co a declarat: „Aceasta realizare reafirma recunoasterea la nivel mondial a expertizei KHNP in operare si intretinere. Cu peste 50 de ani de experienta in operarea centralelor nucleare si in gestionarea proiectelor, inclusiv in retehnologizarea Unitatii 1 Wolsong, KHNP se angajeaza sa finalizeze acest proiect cu succes, la timp si in limitele bugetului.”
Nuclearelectrica isi propune sa atinga neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon, sa extinda productia de energie curata, sa fie lider in inovatie si progres tehnologic, sa gestioneze resursele in mod durabil si sa dezvolte comunitatea si forta de munca.
|