Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Iulie 2020
Home - Stiri - Info-Santiere - C&W Echinox: Peste 150.000 mp de spatii industriale sunt in constructie in Capitala
C&W Echinox: Peste 150.000 mp de spatii industriale sunt in constructie in Capitala
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 26 Mai 2020 12:59
Dezvoltatorii de pe piata industriala din Bucuresti au in constructie spatii noi cu o suprafata inchiriabila de peste 150.000 mp, cererea provenind cu precadere din zona retailerilor FMCG, care au fost mai putin afectati de masurile restrictive luate de autoritati pentru a limita raspandirea virusului Covid-19. Potrivit consultantilor de la Cushman & Wakefield (C&W) Echinox, in domeniu se observa, totusi, o atitudine mai prudenta a dezvoltatorilor, care se concentreaza aproape exclusiv pe proiecte de tip built-to-suit sau avand un grad de pre-inchiriere semnificativ, cautand sa isi reduca astfel riscul de neocupare.
 
"Observam o continuitate a proiectelor incepute in anul 2019, atat din perspectiva dezvoltatorilor, cat si a companiilor generatoare de cereri de spatii de depozitare. Sectoarele cele mai reprezentate sunt cele ale marfurilor generale, industria farmaceutica, respectiv domeniile complementare, firmele de logistica si transport care asigura serviciile pentru aceste companii. Dinamica pietei logistice si industriale reflecta foarte fidel faptul ca economia functioneaza chiar si in perioadele mai dificile, consumatorul final fiind motorul acestei dezvoltari. Pe langa cei aproximativ 90.000 mp inchiriati in primul trimestru, estimam tranzactii in cursul anului 2020 care sa depaseasca suprafata de 350.000 mp, cu peste 50% dintre ele concentrate in jurul Bucurestiului, polul de varf al acestei piete", a declarat Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency C&W Echinox (foto).
 
La nivel national, piata spatiilor logistice si industriale din Romania se ridica la peste 4 milioane de metri patrati, avand poluri importante de dezvoltare industriala si in orase precum Timisoara, Cluj-Napoca sau Ploiesti, orase care sunt bine pozitionate pentru a atrage noi investitii, in contextul tendintei de scurtare a lanturilor de aprovizionare si incurajare a productiei locale pentru anumite categorii de produse considerate esentiale sau strategice.
"Pe segmentul industrial, cererile de spatii logistice pentru curierat din Bucuresti si din tara au evoluat direct proportional cu volumul crescut al comertului online din ultima perioada. Retailerii care s-au adaptat foarte repede la cererile mari din online cauta acum spatii de depozitare pentru aceste divizii care au devenit mult mai puternice. Sectorul industrial ramane in continuare activ, cu o evolutie sanatoasa in segmente variate de business. Estimam o crestere a cererilor de spatii intre 3.000 si 5.000 mp in interiorul oraselor mari, ceea ce face ca segmentul de in-city logistics sa devina din ce in ce mai important pentru noul model de business generat de pandemia Covid-19", a precizat Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial, C&W Echinox.
 
Stocul spatiilor industriale si logistice din Bucuresti s-a dublat in intervalul 2015-2020, capitala Romaniei fiind cea mai dinamica piata din regiunea Europei Centrale si de Est in intervalul analizat, capatand amploarea unui pol logistic regional. La inceputul acestui an, stocul spatiilor logistice din preajma Bucurestiului a depasit pragul de doua milioane mp, apropiindu-se de nivelul din Budapesta, care masoara 2,3 milioane mp si care a crescut cu circa 23% pe parcursul ultimilor cinci ani.
Suprafata spatiilor logistice moderne din Bucuresti este peste nivelul din Bratislava (1,3 milioane mp), dar ramane in continuare sub nivelul din Praga (3,2 milioane mp) si Varsovia (4,3 milioane mp), acestea fiind cele mai dezvoltate piete logistice din regiune, conform datelor C&W Echinox.
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelACADbluebeamVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
rigips
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
strabag nivel 1

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere