E-INFRA a finalizat SF pentru proiectul cablului subteran HVDC, de 1.100 km |
Info-Santiere Publicat de AG&F 11 Apr 2025 13:44 |
![]() Studiul, inceput in mai 2024 si realizat de compania italiana CESI – un lider global in consultanta tehnica si servicii de inginerie pentru sectorul energetic – confirma ca proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic si viabil din punct de vedere economic. De asemenea, studiul subliniaza necesitatea proiectului pentru integrarea surselor de energie regenerabila si consolidarea securitatii energetice la nivel regional si european.
Proiectul beneficiaza de sprijinul deplin al Ministerului Energiei din Romania.
Romania, viitor centru energetic regional
Sistemul HVDC este una dintre cele mai avansate tehnologii de transport al energiei, permitand transferul unor cantitati mari de energie electrica pe distante lungi. Traseul sau porneste de la tarmul Marii Negre, trece prin Bucuresti si traverseaza granita de vest a tarii, conectandu-se cu Ungaria si alte retele europene, pe o distanta totala de 1100 km. Functioneaza precum o autostrada subterana pentru energie, care va permite Romaniei sa devina un nod energetic esential pentru Europa Centrala.
O solutie inteligenta, gandita pe o infrastructura deja existenta
Proiectul utilizeaza traseele deja disponibile ale conductelor de gaze BRUA si Tuzla-Podisor, evitand necesitatea unei infrastructuri complet noi. Este o solutie tehnica de pionierat, care valorifica coridoare de infrastructura deja existente, ceea ce reduce semnificativ timpul necesar pentru autorizari, costurile si impactul asupra mediului. Astfel, solutia nu doar ca accelereaza implementarea proiectului, dar poate deveni si un model pentru viitoarele investitii energetice din Europa.
![]() Care sunt beneficiile strategice ale proiectului HVDC pentru Romania?
Proiectul aduce beneficii importante din punct de vedere economic, social si politic.
Romania va putea transporta energie verde, produsa local – inclusiv din viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagra – catre consumatori din tara si din alte state central europene.
Romania va avea un sistem modern, in trendul european, care asigura transportul energiei, cu cele mai mici pierderi posibile.
Romania va deveni un „nod energetic” important, permitand transmiterea fluxului de energie din Green Corridor catre centrul Europei.
Proiectul se poate conecta cu alte coridoare energetice mari deja existente sau in executie din Europa – cum sunt SuedLink din Germania sau NordLink, care leaga Norvegia de Germania. Astfel, Romania ar putea deveni parte dintr-o retea europeana extinsa de transport al energiei curate, de la Marea Neagra pana la Marea Nordului. Conexiunile regionale prin HVDC permit un mai bun control asupra echilibrului intre cererea si oferta de energie, contribuind la stabilizarea preturilor si la un cost previzibil al energiei, ceea ce are un impact direct in reducerea preturilor pentru consumatorii finali.
Un pas important pentru securitatea energetica a Europei, prin proiectul HVDC, Romania devine nu doar un producator, ci si un transportator important de energie verde. Potentialul energetic al Marii Negre poate deveni, astfel, o resursa strategica pentru intreaga Uniune Europeana.
Proiectul deschide calea pentru o cooperare mai stransa intre tarile europene in domeniul energiei, contribuind la construirea unei retele interconectate, eficiente si sustenabile.
"Finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul HVDC este o realizare importanta si marcheaza o etapa esentiala in transformarea Romaniei intr-un hub energetic regional si un actor strategic in securitatea energetica a Europei. Este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura energetica ale urmatorului deceniu pentru tara noastra. De aceea, am spus clar: nu avem timp de pierdut. Vom accelera toate etapele necesare pentru ca Romania sa devina un exportator net de energie curata si un pilon de stabilitate in regiune. Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea si echilibrarea retelei de transport a energiei electrice a Romaniei si va asigura evacuarea cantitatilor semnificative de energie electrica ce vor fi generate in urma finalizarii investitiilor strategice ale Romaniei in Unitatile 3 si 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavoda, precum si in proiectele eoliene offshore si onshore din zona Dobrogei. In plan international, proiectul contribuie la consolidarea integrarii pietei regionale si europene de energie si cresterea securitatii alimentarii consumului din zona de sud-est a Europei, sustinand cresterea posibilitatilor de export a energiei electrice catre tarile vecine. Proiectul este parte integranta din Coridorul Verde, care va conecta Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, precum si alte tari din regiune.
![]() Prin acest proiect facem inca un pas important in atingerea obiectivului pentru care lucram in fiecare zi la Ministerul Energiei: sa avem energie sigura, la preturi accesibile pentru romani si economie si energie verde – in aceasta ordine de prioritati”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Suntem incantati sa anuntam rezultatele pozitive ale studiului de fezabilitate pentru proiectul HVDC subteran din Romania, care este esential pentru modernizarea infrastructurii de transmisie a energiei electrice a tarii si facilitarea decarbonizarii economiei Europei. Acest proiect va spori securitatea energetica, va accelera integrarea generarii de energie regenerabila si va contribui la energie mai ieftina si mai putin dependenta in Europa Centrala si de Est. Colaborarea stransa cu Ministerul Energiei si Transelectrica va asigura succesul dezvoltarii proiectului si va deschide calea catre un viitor mai sustenabil", a declarat David DELGADO ROMERO, Partener si Director Executiv CEE la Meridiam.
"Ne bucura concluziile studiului si, in egala masura, suntem mandri ca solutia tehnica propusa de E-INFRA pentru amplasarea cablului HVDC pe coridoarele existente ale conductelor de gaz a fost confirmata ca fezabila. Este onorant sa facem parte din acest parteneriat alaturi de companii de mare anvergura si expertiza. Multumesc mult Ministerului Energiei pentru sustinerea acestui proiect si, in mod deosebit, domnului ministru Sebastian Burduja”, a declarat Teofil Muresan, CEO E-INFRA.
|