Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Info-Santiere - ELSACO avanseaza cu lucrarile la noul CET Constanta, investitie de 116 milioane euro
ELSACO avanseaza cu lucrarile la noul CET Constanta, investitie de 116 milioane euro
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 31 Mar 2025 16:35
La finalul saptamanii trecute, asocierea Elsaco Electronic (lider) - Elsaco Engineering - Vestra Industry, care lucreaza la noul CET din Constanta, a pus pe pozitii cazanele de apa calda. "Ne aflam la un stadiu fizic de 14%. Principalele echipamente au fost deja contractate, unele au ajuns in santier iar o parte au fost deja montate. Motoarele termice vor ajunge pe 17 noiembrie. Pana atunci, noi vom finaliza cladirea in proportie de 95%. Credem ca la inceputul anului viitor vom pune in functiune cladirea motoare", a declarat Alexandru Zala, manager proiect, Elsaco Electronic.
Din echipa de proiect fac parte si companiile Energomontaj, Aquaterm Green Energy, Electro-Alfa International si Alrosel Project, ca subcontractanti. Valoarea lucrarilor este de 581,3 milioane de lei (fara TVA), termenul pentru punerea in functiune a proiectului fiind stabilit in luna iunie 2026.
Noua centrala va fi construita pe amplasamentul vechiului CET Palas si va functiona pe gaz natural, cu posibilitatea utilizarii hidrogenului verde.
Prin acest proiect se asigura constructia unei unitati de productie a energiei termice si electrice in cogenerare de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce in amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit in curtea vechiului CET, iar capacitatea instalata in cogenerare de inalta eficienta pe gaz va fi de 97 MW.
 
 
Potrivit constructorului, in cadrul noului CET vor fi instalate 5 unitati cu motor termic cu ardere interna, cu functionare pe gaze naturale, cu o capacitate totala de 52 MWe + 45 MWt, 4 cazane de apa calda cu o capacitate totala de 100 MWt, doua cazane de abur cu o capacitate de 12 t/h, o statie de degazare termica si pompare a apei de adaos in reteaua de termoficare, un acumulator de caldura cu capacitatea utila de stocare a apei calde de 9.500 mc, precum si o statie de pompare a agentului termic. Cele 5 motoare J920 FleXtra CHP vor fi livrate de Clarke Energy, lider global in solutii eficiente de generare a energiei distribuite.
"Proiectul este finantat prin PNRR. Vom reduce emisiile de noxe. Se va reduce costul operarii si consumul de energie. Putem spune ca sunt in grafic lucrarile. Noua centrala vine in completare proiectului de reabilitarea a retelelor de termoficare din Constanta", a declarat Vergil Chitac, primarul municipiului Constanta.
Proiectul presupune construirea unei surse noi de energie termica, bazata pe o tehnologie de cogenerare de inalta eficienta, cu turbina pe gaz pregatita pentru amestec cu gazele regenerabile/cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, impreuna cu toate echipamentele si instalatiile auxiliare necesare. Mai exact, va fi construita o turbina cu gaze cu cazan recuperator de apa fierbinte, cu capacitatea de 25 MWe si 30 MWt, care va fi realizata la cele mai noi standarde si in conformitate cu toate cerintele de eficienta energetica, mediu si schimbari climatice.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost intocmit de compania Proarcor Consulting, din Cluj-Napoca.
 
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
EDIT-Structural
GEWISS
MAKITA
EURO BUILD
Arduro
konsent
ELECTROGRUP
theda mar
VEGO
AED
BogArt
leviatan
strabag nivel 1
concelex
SIGM
quadratum
DRS
ERBASU CONSTRUCT
noark
Acvatot 2019
Eco Garden Construct
MCA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Ubitech
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<