Eurowind Energy: Sosesc turbinele Siemens Gamesa pentru parcul eolian Pecineaga |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 23 Oct 2024 16:08 |
Primele turbine Siemens Gamesa care vor fi instalate in parcul eolian de la Pecineaga, dezvoltat de Eurowind Energy, au ajuns in santier si a inceput montarea acestora. Parcul va avea 8 turbine, cu o capacitate totala de 48 MW. Fundatiile au fost realizate integral si proiectul urmeaza sa devina operational in anul 2025. Compania Consartfan Construct Romania a realizat lucrarile de executie a drumurilor, platformelor, fundatiile turbinelor si statia electrica Pecineaga II.
"Instalarea turbinelor SG 6.6-170 este acum in curs. Odata finalizat, parcul eolian va consta din 8 turbine SG 6,6-170 si va genera 176 GWh pe an, echivalentul cererii de energie electrica a 48.000 de gospodarii din Romania. Este programat sa fie pus in functiune in primul trimestru al anului 2025, iar atunci cand se va intampla acest lucru turbinele vor fi cele mai mari din Romania", au transmis reprezentantii Eurowind Energy.
Pentru constructia parcului eolian de la Pecineaga, dezvoltatorul a obtinut o facilitate de credit in valoare de 65,33 milioane de euro, de la Banca Comerciala Romana SA (BCR) si Erste Group Bank AG (Erste Group). Creditul are maturitate la final de 2040 si acopera 70% din costurile totale de dezvoltare ale proiectului.
Eurowind Energy are in constructie, in acest moment, 10 proiecte de energie regenerabila in Europa, dar planurile companiei includ dezvoltarea a circa 50 de obiective noi. Investitiile vizeaza pietele din Germania, Polonia si Romania, dar sunt, de asemenea, planificate proiecte si in tarile din sudul Europei.
Proiectele in constructie au o capacitate totala de peste 1,2 GW si necesita o planificare extinsa si atenta, explica Morten Gaarde, Global EPC Director la Eurowind Energy.
"Trebuie sa planificam achizitia tehnologiei necesare, dar si procesul de constructie in sine, de la prima sapatura pana la racordarea finala la retea. Nu in ultimul rand, trebuie sa asiguram recrutarea continua, in special de manageri de proiect, care au responsabilitatea generala pentru constructia unui parc. Este o sarcina uriasa, la rezolvarea careia lucram in acest moment", a declarat Morten Gaarde.
Proiectele in constructie sunt planificate cu tehnologii diferite - turbine eoliene, panouri solare, baterii, electroliza si centrale de biogaz - adesea in utilizare hibrida.
Potrivit datelor Eurowind Energy, constructia unui nou parc energetic dureaza intre 12 si 18 luni si, pentru a asigura livrarile de tehnologie necesara, compania a intrat in colaborari strategice cu furnizori selectati astfel incat planurile de dezvoltare sa poata fi mentinute.
|