Finantare de 128 milioane euro constructie Centru de Studii DANUBIUS-RO Murighiol |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 31 Oct 2024 13:08 |
Contractul pentru dezvoltarea Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii - Mari - DANUBIUS-RO, ce va fi construit la Murighiol (judetul Tulcea) a fost semnat miercuri, 30 octombrie 2024, la sediul Guvernului, de catre ministrul Cercetarii, Inovarii şi Digitalizarii, Bogdan Ivan, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Caciu şi Mihaela Marinela Paun, director general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice.
Valoarea investitiei este de 128 milioane de euro, iar durata de implementare a proiectului este prevazuta la 60 de luni.
"Construim un hub unic in toata Europa, la Murighiol - 17 laboratoare ştiinţifice pentru geoştiinţe, ştiinţe ale vieţii şi cercetarea sistemelor acvatice, opt staţii de teren şi 16 puncte de observare care vor folosi cele mai noi tehnologii in materie de procesare a datelor foarte mari, big-data, in materie de utilizare inteligenţei artificiale pentru a procesa toate aceste date şi pentru a avea o analiza exhaustiva a tot ceea ce inseamna datele captate", a declarat Bogdan Ivan.
La randul sau, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, Mihaela Marinela Paun, a spus ca este vorba despre o infrastructura paneuropeana in care Romania deţine coordonarea. Potrivit directorului, in cadrul hub-ului işi vor desfaşura activitatea peste 300 de cercetatori romani şi straini.
"Danubius Ro este o infrastructura de o importanţa cruciala pentru tot ceea ce inseamna abordarea provocarilor din mediul de pe tranziţie fluvii-mare", a declarat Mihaela Paun.
Din consorţiu mai fac parte, alaturi de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Ştiinţe Biologice, şi Institutul de Geologie şi Geoecologie Marina Geo-Ecomar, Institutul Delta Dunarii, precum şi Institutul de Geodinamica.
Conceptul arhitectural pentru faza a doua a proiectului, DANUBIUS-RI, a fost elaborat de biroul Crisan Architecture & Engineering, avandu-i ca autori pe arhitectii Alexandru Crisan si Ana Maria Crisan, si colaborator, pe arh. Ioana Turcanu. Conform datelor proiectului, centrul se configureaza asemanator unei platforme inteligente multifunctionale de cercetare de dimensiuni medii, o constructie unica (Ds+P+1E-partial), cu o amprenta la sol de aproximativ 15.000 mp si o suprafata desfasurata totala de circa 30.000 mp.
|