GALATI: Investitii de peste 3,7 miliarde lei se afla in implementare in judet |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 15 Dec 2023 06:25 |
In ultimii ani, judetul Galati s-a dezvoltat semnificativ prin implementarea proiectelor finantate in principal prin fonduri europene nerambursabile, avand obiective de investitii in urmatoarele domenii: reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport regional si a celei medicale, renovarea si cresterea eficientei energetice a unor imobile apartinand domeniului public al judetului Galati, implementarea sistemului de management al deseurilor si infiintarea de centre de colectare selectiva, renovarea cladirilor istorice si de patrimoniu, infiintarea de noi zone de agrement. Directiile de dezvoltare si principalele obiective strategice la nivel urbanistic, pentru perioada urmatoare, sunt trasate prin Strategia de dezvoltare a judetului Galati 2021-2027 si sunt aliniate obiectivelor strategice trasate la nivel european. In linii mari, directiile de dezvoltare ale judetului Galati in anii care urmeaza vizeaza investitii in extinderea si reabilitarea retelelor de alimentare cu apa si de colectare si epurare a apelor uzate, imbunatatirea infrastructurii energetice si a sistemului de management integrat al deseurilor, modernizarea retelei de transport si racordarea acesteia la principalele coridoare europene, optimizarea legaturilor intrajudetene etc.
Interviu cu Costel Fotea, Presedintele Consiliului Judetean Galati.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare, in acest moment, la nivel judetean?
- In acest moment, la nivelul judetului Galati se afla in implementare proiecte cu o valoare totala de investitie de peste 3,76 miliarde lei, aflate in etape diferite de implementare, de la avizare, la proiectare si executie. Dintre acestea, cele mai mari vizeaza extinderea si modernizarea infrastructurii de transport, managementul deseurilor, constructia sau modernizarea de spitale si centre culturale si cresterea eficientei energetice a unor cladiri publice. In ceea ce priveste proiectul "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Galati", cel mai mare program implementat de catre Consiliul Judetean Galati, cu o valoare de 130 milioane euro, lucrarile la 5 contracte sunt finalizate sau aproape de incheiere, iar la 2), iar la contractul de lucrari de "Proiectare, executie si operare instalatie de tratare mecano-biologica si Statie de transfer Galati" sunt demarate procedurile de licitatie.
In planul proiectelor de infrastructura, lucrarile la extinderea si modernizarea variantei ocolitoare a municipiului Galati au fost realizate in procent de 65%. Echipa de proiectare, formata din companiile Elite Consulting, Genymar 2008 si Intec, alaturi de antreprenorul general reprezentat de asocierea Antrepriza de Constructii Drumuri si Autostrazi - Mavgo Holding - Hydrostroy AD - SPC Elite Consulting va finaliza lucrarile, cel mai probabil, in cursul anului viitor. Valoarea investitiei este de 187,38 milioane de lei. Ramanand in zona infrastructurii, avem in proiectare lucrari de reabilitare si modernizare pe tronsonul functional de interes judetean DN 24D - DJ 251B - DJ 251A - DJ 251H - DJ 251 - DJ 255A - DN 25. Proiectul va fi depus spre finantare prin Programul Regional Sud Est 2021-2027, avand o valoare de investitie de 360 milioane de lei. Proiectarea este realizata de societatea SPC Elite Consulting; De asemenea, urmeaza sa depunem spre finantare si proiectul "Drum de legatura intre DN 25 si DX Braila - Focsani", cu o valoare estimata la 657 milioane de lei, dar si pe cel de modernizare a drumului existent DN 25, intre Galati si Tudor Vladimirescu, cu o valoare de 1,52 miliarde lei, conform Studiilor de Fezabilitate elaborat de Like Consulting.
In executie avem un alt proiect major de infrastructura rutiera, ce prevede reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Baneasa - Rogojeni (DJ 242D), modernizarea tronsoanelor de drumuri judetene pe DJ 253, DJ 242H, DJ 255A, DJ 252G si DJ 251A. Antreprenor general al proiectului, cu o valoare de 307,13 milioane de lei, este asocierea Oldroad Construct - Tancrad - Citadina 98 SA - Lemacons -Add Global Design - Creative Road Design (pentru doua loturi), respectiv asocierea Soragmins - Transmir - Eky Route - Mabas (pentru lotul al treilea).
- Ce valoare au finantarile din fonduri UE si PNRR care sunt vizate a fi atrase de CJ perioada urmatoare si ce proiecte majore vor finanta?
- La data prezenta, in bugetul judetului Galati, valoarea totala a investitiilor in derulare este de 617,45 milioane de lei, din care finantarea din fonduri UE si PNRR este in valoare de aproape 473 milioane de lei. Cele mai mari proiecte care beneficiaza de finantari vizeaza renovarea energetica a Complexului Muzeal de Stiintele Naturii "Rasvan Angheluta" Galati - Corp 1 (15,1 milioane de lei), dezvoltarea infrastructurii medicale din cadrul Ambulatoriului Integrat de Specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati (14 milioane de lei), realizarea unui centru integrat de colectare selectiva a deseurilor prin aport voluntar in municipiul Galati (32,66 milioane de lei) si a sapte centre in judetul Galati (33,5 milioane de lei) etc. Totodata, CJ Galati are in pregatire, pentru finantare din programele aferente perioadei 2021-2027, proiecte in domeniul cultural, turistic, al imbunatatirii serviciilor medicale, educatiei si situatiilor de urgenta. Cele mai mari proiecte incluse in aceasta categorie vizeaza reabilitarea Gradinii Botanice si crearea de facilitati de turism pentru tineri, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii "Rasvan Angheluta" Galati (88,5 milioane de lei), extinderea, modernizarea si dotarea Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati (882,87 milioane de lei), construirea unui corp nou Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci (172,71 milioane de lei), restaurarea, conservarea si dotarea Conacului "Costache Conachi" din satul Tiganesti, comuna Munteni (75 milioane de lei), realizarea unui drum de legatura intre DN 25 si DX Braila - Focsani (657 milioane de lei), modernizarea drum existent DN 25, intre Galati si Tudor Vladimirescu (1,52 miliarde lei) etc.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- Printre problemele intampinate in desfasurarea activitatii se afla desele schimbari legislative care intervin pe parcursul derularii proiectelor si care nu pot fi anticipate la semnarea contractelor de executie lucrari/ furnizare bunuri/ prestari servicii. Aceste schimbari de legislatie pot genera costuri de capital sau operationale suplimentare din partea investitorului sau pot ingreuna derularea corespunzatoare a proiectelor. De asemenea, mentionez aici si anularea/ reluarea procedurilor de achizitie publica organizate prin SICAP in cadrul proiectelor, precum si contestatiile la procedurile de achizitie. Aceste demersuri pot cauza intarzieri in derularea proiectelor, precum si aparitia riscului de neincadrare in parametrii de timp stabiliti prin contractul de finantare. Nu in ultimul rand, ne confruntam cu cazuri de depasire a duratei de executie ca urmare a prelungirii termenelor prevazute pentru aprobari, avizari, achizitii, executie, plati catre diversi furnizori sau al nerespectarii graficului de finantare. In cazul proiectelor in curs de executie, cresterile generalizate ale preturilor au avut influente majore asupra scumpirii manoperei la proiectele de infrastructura si toate aceste cresteri s-au reflectat in majorarea costurilor totale in constructii, respectiv intarzieri in livrarea materialelor si echipamentelor prevazute in proiectele tehnice.
|