LICITATIE de 184 milioane euro pentru retehnologizarea CHE Mariselu, Cluj |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 02 Apr 2025 15:53 |
![]() CHE Mariselu este o centrala subterana echipata cu trei hidroagregate cu puterea nominala de 90.000 kVA, 600 rpm, care debiteaza puterea produsa la tensiunea nominala de 15,75 kV. Pentru a putea fi evacuata in SEN, puterea produsa in centrala la tensiunea nominala de 15,75 kV trebuie ridicata la tensiunea nominala de 245 kV a sistemului. Acest lucru se realizeaza prin intermediul a trei transformatoare de putere ridicatoare TTU-OFWF de 90 MVA, 15,75/242 kV. Schema electrica monofilara a CHE Mariselu este cu trei blocuri generator-transformator. Legatura electrica dintre generatoare si transformatoarele de putere este realizata prin intermediul unor bare capsulate cu ecranare independenta de 15,75 kV, 4.500 A. Evacuarea in SEN a puterii produse de centrala se face prin intermediul unor statii exterioare de 220 kV de racord si de conexiune.
Amenajarea hidroenergetica Mariselu cuprinde barajul Fantanele, priza si casa vanelor priza, galeria de aductiune, castelul de echilibru, casa vanelor castel, galeria fortata, centrala hidroelectrica, galeria de fuga si o statie electrica de 220 kV pentru racordul cu sistemul energetic national.
Obiectivele proiectului de retehnologizare a hidroagregatelor si instalatiilor anexe din CHE Mariselu includ:
• pregatirea echipamentelor si unitatilor tehnice din CHE Mariselu si de la celelalte obiecte ale amenajarii pentru functionarea la parametrii stipulati in Caietul de sarcini;
• incadrarea noilor echipamente si instalatii in dimensiunile de gabarit ale partii de constructie actuale;
• cresterea fiabilitatii, a mentenabilitatii, a disponibilitatii si a sigurantei in exploatare pentru toate echipamentele si instalatiile amenajarii si aducerea acestor indicatori la nivelul celor atinsi la amenajari hidroenergetice similare pe plan mondial;
• aducerea echipamentelor la nivelul tehnic impus de cerintele privitoare la conectarea la ENTSOE si de cerintele Codului RET in vigoare la data incheierii contractului;
• valorificarea cu randament maxim a potentialului hidroenergetic disponibil;
• cresterea randamentelor hidroagregatelor atat la functionarea independenta cat si la functionarea simultana a doua sau trei hidroagregate etc.
Documentatia tehnico-economica a proiectului a fost elaborata de asocierea SMM Invest Co - Hydroproiect Invest.
Termenul-limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este stabilit la data de 26 mai 2025, ora 15:00.
Pentru a participa la licitatie, ofertantii trebuie sa dovedeasca o medie a cifrei de afaceri globala in ultimele 3 (trei) exercitii financiare disponibile (2021, 2022, 2023) de cel putin 80 de milioane de euro. De asemenea, acestia trebuie sa fi executat, in ultimii 15 ani, lucrari similare a caror valoare insumata la nivelul unuia sau mai multor contracte este de minimum 15 milioane de euro (fara TVA).
Oferta castigatoare va fi selectata pe criteriul celui mai buna raport calitate-pret, componenta financiara avand o pondere de 40% in punctaj, iar cea tehnica de 60%, astfel: randamentul mediu ponderat garantat al turbinei (18,5%), puterea maxima garantata la cupla turbinei (5,5%), randamentul garantat al generatorului (16%), respectiv banda de putere garantata a turbinei, in regim de functionare de lunga durata, la caderea neta 440 m (20%).
|