MAI a semnat contract de finantare pentru modernizare sediu din Piata Revolutiei |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 02 Iun 2021 06:07 |
In data de 20 mai 2021, a fost semnat contractul de finantare pentru reabilitarea si modernizarea sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din Piata Revolutiei din Capitala, construit in 1940, fost sediu al mai multor institutii, inclusiv al Senatului Romaniei, in perioada 1989-2004. Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 3 - "Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon", Prioritatea de investitii 3.1 - "Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor", Operatiunea B - "Cladiri publice".
Investitia totala se ridica la 322,14 milioane de lei (circa 70 de milioane de euro), valoarea finantarii nerambursabile alocate de Autoritatea de Management POR fiind de 92,79 milioane de lei (80% din valoarea eligibila a proiectului), acesta fiind cel mai mare proiect de reabilitare termica depus si contractat in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea si modernizarea imobilului din Piata Revolutiei nr. 1A - sediul central al Ministerului Afacerilor Interne, in scopul cresterii eficientei energetice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, scaderea consumului anual de energie primara si utilizarea de surse de energie regenerabila. Se estimeaza o scadere anuala cu 75% a consumului de energie primara pentru incalzire si racire, respectiv cu 70% a gazelor de sera rezultate pentru producerea energiei necesare.
Conform proiectului vor fi executate lucrari de modernizarea si crestere a calitatii exploatarii spatiilor de birouri pe o suprafata de 15.083 mp din aria totala utila a cladirii de 31.844 mp. De asemenea, este vizata cresterea securitatii cladirii prin implementarea masurilor din evaluarea de risc (4 categorii de sisteme integrate) la cele mai noi standarde.
|