ME prioritizeaza finalizarea investitiilor de la Iernut, Mintia, Rastolita si Navodari |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 13 Ian 2025 12:52 |
Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut, punerea in functiune a hidrocentralei Rastolita, finalizarea centralei in cogenerare de la Navodari, precum si conectarea la retea a primilor 1.000 MW ai termocentralei pe gaz de la Mintia reprezinta 4 dintre proiectele majore de energie ale anului 2025, potrivit Ministerului Energiei.
In ceea ce priveste finalizarea centralei pe gaz de la Iernut - 430 MW de productie in banda, termenul estimat de finalizare este prevazut in luna iunie 2025. Antreprenor general este constructorul spaniol Duro Felguera, iar compania de consultanta Hill International - in asociere cu Hill International NV asigura serviciile de management de proiect si supervizare a lucrarilor. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune si doua turbine cu abur. Proiectul, dezvoltat de Romgaz, a fost suspendat in 2021, din cauza intarzierilor foarte mari inregistrate in executie de constructorul spaniol Duro Felguera, si a fost reluat, recent, cu aceeasi companie iberica de constructii. Romgaz a platit deja pentru centrala de la Iernut aproape 200 de milioane de euro, iar valoarea contractului semnat pentru finalizarea lucrarilor de constructii este de 345 milioane de lei (fara TVA).
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a aratat increzator ca hidrocentrala Rastolita - 30MW de capacitate flexibila, utila pentru acoperirea varfurilor de consum - va putea fi inaugurata in acest an. Ministerul Energiei a anuntat, pe 10 ianuarie 2025, adoptarea in sedinta de guvern a Hotararii privind completarea anexei nr. 2 la HG nr. 900/2017, care permite actualizarea listei imobilelor proprietate privata necesare pentru realizarea proiectului. De asemenea, in toamna anului trecut investitia a obtinut si Acordul de mediu. Urmeaza scoaterea din fondul forestier pentru suprafata din cuva lacului de acumulare (HG initiat de ministerul mediului), apoi finalizarea ultimelor lucrari (stadiul se apropie de 100%) si umplerea lacului. Hidrocentrala de la Rastolita are o putere instalata de 35,2 MW si o capacitate de productie anuala de energie de 58,14 GWh/ an, la un nivel minim energetic. Cuveta lacului de acumulare Rastolita se va intinde pe o lungime de circa 5,6 km, atat pe valea principala (raul Rastolita) cat si pe cele trei vai in care sunt cantonati afluentii principali (pr. Tihu, Mijlocu si Secu).
In cazul centralei in cogenerare de la Navodari de 80MW pe gaz, Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR) se apropie de punerea in functiune a unitatii de pe platforma Petromidia. Per total, noua centrala va genera aproximativ 80 MW energie electrica - din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrala a necesarului de energie electrica a platformei Petromidia si abur tehnologic de pana la 180 de tone/ora, corespunzator necesarului maxim de consum al platformei. In august 2020, FIEKR a semnat cu firma Calik Enerji (Turcia) contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea la cheie a centralei pe cogenerare, cat si contractul LTSA (Long Term Service Agreement) cu Siemens Energy, pentru mentenanta turbinelor de gaz.
Tot in 2025, Ministerul Energiei estimeaza ca ar putea fi puse in functiune proiecte private cu o capacitate de 1.200 - 1.500 MW din surse regenerabile si alte capacitati moderne, care beneficiaza de finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Tot din PNRR, este asteptata si dublarea capacitatii de stocare in baterii, pana la 400-500 MWh.
Un alt proiect major la care se va lucra in acest an, in vederea conectarii la retea a primilor 1.000 MW, este termocentrala pe gaz de la Mintia. "Este o investitie strategica nationala, cu o putere instala totala de 1.750 MW, cea mai mare centrala pe gaz din Europa. Turbinele au fost livrate, santierul este in executie", a transmis Ministerul Energiei. Contractul pentru constructia si punerea in functiune a centralei electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW a fost semnat de Mass Group Holding si AVAX Group in 2023, avand valoarea de 673,5 milioane de euro. Unitatea va functiona pe gaz natural si va cuprinde doua turbine cu gaz SGT5-9000HL, una cu abur SST5-5000 si trei generatoare SGen5-3000W de la Siemens. In plus, potrivit investitorului, componentele centralei vor fi pregatite pentru trecerea catre noile tehnologii de producere a energiei bazate pe hidrogen. Conform planurilor, noua unitate ar urma sa devina functionala integral in anul 2026.
Conform Ministerului Energiei, aceste investitii vor adauga minimum 2.500 MW noi la sistemul energetic national, dintre care cel putin 600 MW reprezinta productie in banda, contribuind semnificativ la securitatea energetica a Romaniei. Pentru comparatie, in zilele bune, productia instantanee actuala a tarii este de 7-8.000 MW, dupa ce in perioada 2009-2022 Romania a inchis peste 7.000 MW grupuri pe carbune si gaz.
In paralel, Romania continua implementarea proiectelor majore, precum exploatarea gazelor din Neptun Deep si Caragele, dezvoltarea programului nuclear civil romanesc si fabricile de productie pentru panouri fotovoltaice si baterii.
"Anul 2025 vine cu o asumare clara: un sistem energetic mai puternic, capabil sa sprijine dezvoltarea economica a Romaniei si sa ofere cetatenilor acces la energie sigura si accesibila. Ministerul Energiei isi reafirma angajamentul pentru continuarea revolutiei energetice incepute in ultimii ani, cu sprijinul a 14 miliarde euro fonduri nerambursabile atrase deja in Romania", subliniaza Ministerul Energiei.
|