Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - MIPE: Investitii de peste un miliard euro in infrastructura sanitara din Iasi
MIPE: Investitii de peste un miliard euro in infrastructura sanitara din Iasi
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 09 Aug 2022 11:23
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a efectuat o vizita de lucru la Iasi, la invitatia presedintelui Consiliului Judetean, Costel Alexe. Ministrul Marcel Bolos a fost insotit de secretarul de stat Carmen Morar si de consilierul Florin Zaharia. Prima parte a programului delegatiei ministeriale a inclus Centrul de Screening si Diagnostic in Boli Oncologice al Institutului Regional de Oncologie si Institutul de Boli Cardiovasculare. Ministrul Marcel Bolos a discutat cu managerii celor doua unitati medicale despre proiectul Centrului National de Terapie cu Protoni, pe care IRO doreste sa-l realizeze la Iasi, si despre proiectul Institutului Regional de Medicina Cardiovasculara care urmeaza sa fie construit la Miroslava.
“Cat ma priveste pe mine, ca membru al Guvernului, aveti toata sustinerea pentru ca Institutul Regional de Medicina Cardiovasculara sa poata sa fie pus ca proiect in zona finantarilor europene, fie ca discutam de PNRR, fie ca discutam de Programul Operational de Sanatate. Mai mult, am avut o intanire cu reprezentantii Bancii Europene de Investitii pentru ca ceea ce nu se poate asigura din fondurile Politicii de Coeziune sa fie asigurat din imprumuturi pe care Guvernul Romaniei le face prin Banca Europeana de Investitii. Avem in vedere acest mix de finantare tocmai in ideea ca Guvernul Romaniei face eforturi ca astfel de proiecte sa se implementeze. Cred ca, daca proiectul Spitalului Regional de Urgenta, de peste 500 de milioane de euro, impreuna cu IRMC, cu o valoare de 300 de milioane de euro, si Centrul National de Terapie cu Protoni vor fi realizate la Iasi, deveniti un epicentru al Romaniei pe zona servicilor medicale. Uitati-va la valoarea acestor proiecte care spune totul despre ceea ce inseamna admnistratia judeteana si implicarea pe care o are pentru atragerea de fonduri’’, a declarat ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Vizita ministrului Marcel Bolos a continuat la sediul ApaVital, unde s-a semnat contractul de executie a lucrarilor pentru extinderea sistemului de apa si canalizare pe Axa 4: Braesti–Sinesti-Popesti, din cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa uzata din judetul Iasi 2014-2020. Investitia are o valoare totala de aproape 74,9 milioane lei, fara TVA.
Programul vizitei a mai inclus o intalnire cu primarii din judet, in cadrul careia au fost prezentate oportunitatile de finantare prin Programul Operational Regional 2021 – 2027 si Planul National de Redresare si Rezilienta, precum si o dezbatere pe tema Autostrazilor A8 si A7, care a avut loc la sediul Primariei Municipiului Iasi si la care au luat parte reprezentanti ai societatii civile. Ministrul Marcel Bolos si membrii delegatiei care l-a insotit la Iasi au avut discutii si cu reprezentantii Directiei de Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul CJ, pentru analizarea celor mai bune variante de finantare a proiectelor pe care Consiliul Judetean isi doreste sa le implementeze in perioada urmatoare. Vizita s-a incheiat la Aeroportul International Iasi, unde ministrului Marcel Bolos i-a fost prezentat proiectul de de modernizare si extindere, in urma caruia Iasul va avea al doilea Aeroport ca marime din Romania.
“Multumesc ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, pentru ca a acceptat invitatia de a veni la Iasi, in vederea dezbaterii celor mai importante proiecte ce au nevoie de sustinerea Guvernului Romaniei. Ne dorim foarte mult ca Iasul sa aiba un Institut de Regional de Medicina Cardiovasculara si am convingerea ca vom reusi sa obtinem finantarea de care avem nevoie pentru ca acest obiectiv de importanta majora pentru toata regiunea Moldovei sa devina realitate. Consiliul Judetean a finantat cu aproximativ 2.800.000 de lei realizarea Studiilor de Prefezabilitate si Fezabilitate si documentatiile tehnice pentru obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiei de construire, toate aceste etape fiind parcurse in mai putin de un an. Viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare va avea 500 de paturi si 19 sali de operatii, iar costurile pentru constructie si dotari au fost estimate la 1.478.468.749 lei, fara TVA. Avem nevoie de finantare pentru IRMC, fiindca este nefiresc ca in 2022 o populatie de cinci milioane de locuitori sa fie deservita de un Institut de Boli Cardiovasculare care functioneaza doar la doua etaje ale Spitalului Parhon.
Am discutat cu ministrul Marcel Bolos si despre celelalte obiective pe care ni le dorim realizate cu prioritate, asa cum sunt Filarmonica Moldova si Teatrul Luceafarul. Am depus cererea de finantare pentru reabilitarea cladirii Filarmonicii, prin componenta 5 Valul Renovarii din PNRR. Valoarea maxima eligibila este de 21,7 milioane de lei, fara TVA, si facem eforturi sa obtinem si prin alte linii de finantare suma necesara reabilitarii si modernizarii acestui obiectiv. Reabilitarea, modernizarea si dotarea Teatrului Luceafarul, propuse spre finantare tot prin PNRR, necesita o investitie de 96,7 milioane de lei, inclusiv TVA.
La Consiliul Judetean, am folosit la maxim perioada aceasta dintre doua exercitii financiare pentru a pune la punct toate documentatiile necesare ca sa putem accesa fonduri imediat ce se deschid liniile de finantare. Proiectul de extindere a Aeroportului este cel mai bun exemplu pentru modul in care implementam cu succes investitiile de care Iasul are nevoie. Intr-un timp record am obtinut finantarea europeana pentru acest obiectiv, iar la finalul anului viitor vom avea practic un Aeroport nou care va putea procesa 3,3 milioane de pasageri pe an. Vorbim despre un proiect cu o valoare totala de peste 447 milioane lei, valoarea eligibila fiind de peste 303 milioane de lei.
Ministrul Marcel Bolos ne-a oferit garantii si in ceea ce priveste implementarea altor doua obiective prioritare pentru Iasi si pentru Moldova, Autostrazile A7 si A8. Am identificat, de asemenea, impreuna si alte proiecte pentru care exista oportunitati de finantare, unul dintre acestea fiind construirea de parcuri fotovoltaice. Ne bazam pe parteneriatul cu reprezentantii administratiei centrale si sunt convins ca printre investitiile si obiectivele principale de pe agenda actualei guvernari sunt si cele ale judetului nostru”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Costel Alexe.
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
VEGO
theda mar
BogArt
rigips
ELECTROGRUP
noark
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Ubitech
leviatan
strabag nivel 1
concelex
DRS
MAKITA
EDIT-Structural
ness project
Acvatot 2019
konsent
AED
SIGM
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<