Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Info-Santiere - ORADEA: Elsaco si Energomontaj edifica centrala geotermala cu pompe de caldura
ORADEA: Elsaco si Energomontaj edifica centrala geotermala cu pompe de caldura
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 19 Sep 2022 11:01
Municipiul Oradea va ajunge la finalul anului 2024 sa creasca aportul de apa geotermala in reteaua de termoficare de la 5%, cat este in prezent, la 20-25%, datorita proiectelor pe fonduri europene care vizeaza valorificarea resurselor regenerabile.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos a facut vineri, 16 septembrie, impreuna cu primarul Florin Birta, o vizita in teren, la santierul proiectului: „Valorificarea energiei geotermale in asociatie cu pompe de caldura, pentru producerea agentului termic pentru incalzire si apa calda in cartierul Nufarul I - Oradea".
 
Beneficiarii proiectului - aproape 14.000 de oradeni si peste 6000 de apartamente
„Marcam un moment important in ceea ce inseamna sistemul de incalzire al orasului, mai ales daca tinem cont de situatia crizei energetice din toata Europa. Ii multumesc domnului ministru Marcel Bolos pentru prezenta sa la Oradea, acest proiect, ca multe altele, avand amprenta domniei sale. Daca in decembrie 2020 semnam contractul de finantare pentru acest proiect, iata-ne acum, tot alaturi de ministrul Marcel Bolos, pornind efectiv lucrarile", a precizat primarul Florin Birta.
Proiectul este finantat prin Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene - Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritara 6 - Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon.
Beneficiarii directi ai acestei investitii sunt cei 13.625 locuitori ai cartierului Nufarul 1, respectiv 6.217 apartamente, plus institutii publice si agenti economici care au spatii comerciale la parterul blocurilor din cartier.
Lucrarile sunt executate de asocierea S.C Elsaco Electronic S.R.L si S.C Energomontaj S.A., termenul de executie fiind de 24 de luni.
Valoarea totala proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finantati prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezinta contributia municipiului Oradea.
 
Premiera nationala pe partea de inovatie
Ministrul Marcel Bolos a subliniat faptul ca acest proiect este o premiera pentru Romania si a felicitat autoritatile locale pentru acest lucru: „Ma bucur sa ma aflu azi (n.r. vineri) aici la Oradea, la demararea acestui proiect, care este o premiera nationala pe partea de inovatie. Practic, acest proiect marcheaza inceputul implementarii unei infrastructuri inovative la nivelul municipiului Oradea. Vorbim de o centrala geotermala cu pompe de caldura, o solutie tehnica inovativa pentru utilizarea apei geotermale, care va contribui la independenta energetica a municipiului. Felicit Primaria Oradea, aceasta fiind prima primarie din tara care a luat in serios problema autonomiei energetice, devenind astfel un model in utilizarea apei geotermale la randamente energetice mari. Astfel, ii indemn pe toti cei care azi conduc comunitati locale sa apeleze cu incredere la fondurile pe care le avem alocate, mai ales ca avem conditii de finantare extrem de favorabile".
Solutia tehnica a proiectului prevede cresterea cantitatii de energie geotermala, care se va face prin exploatarea apei geotermale in sistem „dublet" ( 2 sonde de productie + 2 sonde de injectie), care presupune extragerea apei din cele 2 sonde de productie, dirijarea acesteia in statia termica geotermala si, dupa cedarea caldurii catre agentul termic, injectarea acesteia in zacamant prin 2 sonde de injectie.
Centrala geotermala cu doua statii de reinjectie si 277 de mini-puncte termice
Realizarea acestei investitii presupune cresterea ponderii energiei din resurse regenerabile (apa geotermala + pompe de caldura), aceasta echivaland cu reducerea emisiilor de CO2 si altor noxe in atmosfera.
Investitia este impartita in patru mari obiecte:
- obiectul 1 - realizarea retelei de transport pentru agent termic si apa geotermala;
- obiectivul 2 - realizare statiei termice geotermale + 2 statii de reinjectie;
- obiectivul 3 - realizarea unui foraj nou de productie a apei geotermale cu o adancime de cca. 2800-2900 m, dotat cu o pompa de extractie in zona strazii Meiului (in spatele Bisericii Ortodoxe);
- obiectivul 4 - realizarea a 277 de mini-puncte termice.
„Efectele acestor proiecte care vizeaza cresterea aportului de apa geotermala in municipiul Oradea se vor vedea in faptul ca vom consuma mai putin gaz, vom polua mai putin si va trebui sa producem mai putina energie termica din alte surse, crescand astfel sursa de energie regenerabila. Prin proiectele pe care le avem pentru urmatorii ani dorim sa crestem si mai mult aportul de apa geotermala, undeva la peste 50% pana in anul 2030", a completat primarul Florin Birta.
Proiectul „Valorificarea energiei geotermale in asociatie cu pompe de caldura, pentru producerea agentului termic pentru incalzire si apa calda in cartierul Nufarul I - Oradea" se inscrie in liniile strategice asumate de municipiul Oradea de a moderniza toate componentele necesare functionarii adecvate a sistemului de incalzire si de alimentare cu apa calda menajera, de a diversifica sursele de producere a energiei necesare orasului precum si de a valorifica la un nivel superior energia regenerabila de care dispune orasul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
VEGO
MCA
quadratum
BogArt
CDS
Arduro
MAKITA
SSAB
EURO BUILD
noark
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
GEWISS
EDIT-Structural
strabag nivel 1
DRS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
SIGM
AED
konsent
Acvatot 2019
rigips
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<