ORADEA: Proiectul noului spital de boli infectioase, depus pentru finantare prin PNRR |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 13 Mai 2022 09:32 |
Consilierii oradeni au votat in sedinta de azi, 12 mai, depunerea spre finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) a proiectului noului spital de boli infectioase si pneumologie din Oradea.
Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala din cadrul Primariei Oradea pregateste proiectul viitorului spital pentru a fi depus spre finantare prin Componenta C12 - Sanatate, in cadrul PNRR.
Finantarea nerambursabila va fi de 95% si reprezinta 565,718,132.07 lei (valoare fara TVA), in timp ce contributia Primariei Oradea va fi de 5%, respectiv 28,285,906.60 lei (valoare fara TVA).
Proiectul votat de consilieri mai prevede suportarea din bugetul local a sumelor reprezentand alte cheltuieli necesare finalizarii acestuia, cheltuieli ce pot aparea pe durata implementarii lui.
Spital construit sa corespunda cerintelor secolului XXI
Noul spital urmeaza sa fie construit pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vladeasa, el fiind proiectat sa corespunda tuturor cerintelor secolului XXI. Constructia se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continua a pacientilor (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, in functie de necesitati). La acestea se adauga 20 de paturi in regim de spitalizare de zi si 11 paturi pentru terapie intensiva, ajungandu-se la un total de minimum 249 de paturi si maximum 326 de paturi.
Capacitatile noului spital de boli infectioase si pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea sunt formate din zona de spitalizare continua, spitalizare de zi, zona de ingrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare si un bloc operator.
Spitalul va avea, de asemenea, si un compartiment pentru urgente, cu camera de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale deservite: boli infectioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri si spatii pentru deservirea functiei educationale (sala conferinte, sali studiu, camere pentru rezidenti etc).
Totodata, va avea un compartiment pentru primiri urgente, camera de tratament si monitorizare, 3 izolatoare si cu cate o camera de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale.
Va cuprinde si un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialitati, precum si sali de tratamente. In cadrul ambulatoriului se va regasi si o camera hiperbarica. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum si din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regasi Dispensarul TBC.
Pentru a oferi servicii medicale complete in specialitatile vizate, noua cladire va cuprinde, pe langa serviciile necesare tratamentului pacientilor internati, si serviciile necesare diagnosticului (imagistica, explorari functionale, endoscopie bronsica si digestiva).
Accesul auto principal se va realiza direct din strada Vladeasa, pe ambele laturi ale spitalului. Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme si 139 locuri de parcare biciclete, distribuite in parcaj subteran si parcaje la sol.
Suprafata totala destinata proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafata desfasurata este de 40.334 mp.
|