PALAS Iasi: Investitia de peste 310 milioane euro in 9 ani continua cu Palas Campus |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 03 Iun 2021 10:08 |
Pe 31 mai, Palas Iasi a aniversat 9 ani de la inaugurare, materializati prin proiecte ambitioase si inovatoare, crearea de oportunitati economice si sociale pentru oras, precum si printr-o abordare integrata a ceea ce inseamna dezvoltare urbana si economica. In cei 9 ani de existenta, Palas Iasi a repus capitala Moldovei pe harta oraselor europene in care merita sa investesti, sa muncesti si sa traiesti, Iasul fiind in prezent al doilea cel mai bun oras din Europa pentru investitiile in new-tech, prin crearea a 75.600 mp de spatii office premium.
Gandit inca de la inceput ca un proiect de regenerare urbana, cu multiple functiuni – office, retail, entertainment -, Palas Iasi a marcat un pionierat in Romania in materie de dezvoltare real estate, iar impactul sau poate fi privit din perspectiva economica, sociala si urbana, spun reprezentantii dezvoltatorului, grupul Iulius.
Amprenta economica a Palas Iasi in 9 ani de existenta
Cu o investitie de 310 milioane de euro, din care aproximativ 85 de milioane euro au fost alocate constructiei celei mai mari parcari subterane din tara, cu cinci niveluri si 2.500 de locuri, unei gradini urbane de 5 hectare, modernizarii retelei de utilitati si lucrarilor de consolidare a cladirilor istorice din zona, ansamblul Palas Iasi a generat in cei 9 ani un impact financiar direct care depaseste 39,6 milioane de euro, reprezentand contributia la bugetul local si la cel de stat, inclusiv cota de asociere, la zi, catre Primaria Municipiului Iasi.
Ansamblul mixed-use Palas a lansat brandul United Business Center (UBC), devenit ulterior retea nationala pe segmentul office, care s-a impus drept centru regional de business si a contribuit la infrastructura de birouri a orasului cu 7 cladiri certificate dupa standardele de sustenabilitate LEED, ce insumeaza 75.600 mp inchiriabili. Este o contributie semnificativa la atractivitatea investitionala a regiunii, care s-a format dintr-o comunitate de peste 50 de companii globale, cu peste 8.000 de angajati. Cifre care s-au tradus intr-un aport real, constant si major in cresterea calitatii vietii si in retentia talentelor locale.
Proiectul prin care s-a lansat conceptul de lifestyle center in Romania a adus pentru prima data in inima Moldovei peste 270 de branduri, iar in componenta de retail lucreaza peste 1.000 de persoane. In total, 9.000 de persoane au ca destinatie zilnica de lucru ansamblul din centrul Iasului.
In 2020, IULIUS a lansat lucrarile la Palas Campus, cea mai mare cladire office ca suprafata din Romania – 54.000 mp office, 6.000 mp retail -, o extindere fireasca a Palas Iasi. Investitia de peste 120 de milioane de euro, ce va fi livrata in 2022, este gandita ca un proiect complex de revitalizare a unei zone centrale insuficient dezvoltate, printr-un concept mixed-use in sine, care sa o redea comunitatii. De altfel, Palas Campus este si prima investitie autohtona care a primit un credit verde acordat de catre International Finance Corporation, parte a Bancii Mondiale, pentru dezvoltare sustenabila. Peste 5.000 de noi locuri de munca vor fi create aici, impactul noului proiect fiind si la nivel de infrastructura si mobilitate urbana, prin investitii de 35 milioane de euro.
Palas Iasi, inima orasului si a comunitatii
Cu peste 19 milioane de vizite anual, Palas Iasi este cel mai vibrant loc al Iasului si punctul de intalnire al comunitatii, acesta fiind unul dintre principalii generatori de evenimente sociale si culturale ale orasului. Odata cu inaugurarea proiectului, iesenii au primit o gradina spectaculoasa de 5 hectare, de inspiratie renascentista, asa cum doar in marile metropole ale lumii putem intalni, unde sunt expuse si vestigiile fostei Curti Domnesti si unde, anual, se organizeaza nenumarate evenimente, caravane cinematografice, concerte ale Filarmonicii, campionate sportive, festivaluri de food si de muzica, proiectii 3D, spectacole etc.
Tot pentru a veni in intampinarea nevoii comunitatii pentru infrastructura culturala si de divertisment, in 2017 a fost inaugurat Amfiteatrul Palas, cu 460 de locuri, o investitie de 1,2 milioane de euro. De altfel, in pandemie, parcul Palas si Amfiteatrul au devenit locurile unde au putut fi organizate in siguranta evenimente culturale, educationale si artistice.
Ca parte a angajamentului pentru comunitate, Palas Iasi a lansat programe si proiecte de promovare a oportunitatilor pe care le ofera orasul pentru tineri: caravane in regiune pentru promovarea Universitatilor, Saptamana Portilor Deschise la UBC, Targ de meserii, programe de training, mentorat si internship pentru elevi si studenti si multe altele.
In 2019, ca urmare a recenziilor foarte bune din partea turistilor, obtinute constant, TripAdvisor a oferit Palas Iasi distinctia „Hall of Fame”, titlu care se acorda dupa obtinerea timp de cinci ani consecutivi a „Certificatului de Excelenta’’.
|