Agenda Constructiilor
Miercuri, 21 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Info-Santiere - Proiectul RIVUS Cluj primeste finantare de 400 milioane euro pentru dezvoltare
Proiectul RIVUS Cluj primeste finantare de 400 milioane euro pentru dezvoltare
Info-Santiere Publicat de AG&F 21 Mai 2025 11:19

Rivus Cluj-Napoca, amplul proiect mixed-use de reconversie urbana dezvoltat de companiile Iulius si Atterbury Europe, primeste cel mai mare imprumut acordat unei noi dezvoltari real-estate din Romania. Valoarea creditului este de aproximativ 400 de milioane de euro si reprezinta o finantare sindicalizata acordata de patru institutii creditoare: Erste Bank, BCR, BERD si BRD. Rivus reda orasului 14 hectare de fosta platforma industriala ca proiect multifunctional cu probabil cea mai mare diversitate functionala din Romania - retail, office, cultura, entertainment, parc.
Valoarea investitiei in proiect este estimata la peste jumatate de miliard de euro, demersul fiind in prezent in etapa obtinerii autorizatiei de construire.
Rivus Cluj-Napoca este un demers de reconversie urbana a unui areal de tip brownfield de peste 14 hectare intr-o atractie regionala, fiind personalizat pe asteptarile si nevoile comunitatii si ale orasului. Este un demers sustenabil, conceptul fiind realizat de prestigiosul birou international de arhitectura UNStudio, pe o directie care pune in valoare raul Somes, facandu-l accesibil pentru public, si care integreaza intreaga zona fost industriala cu orasul, ca pol de dezvoltare urbana. Pentru acest proiect, realizat de companiile Iulius si Atterbury Europe, a fost obtinut cel mai mare credit acordat unei dezvoltari din industria real estate din Romania, in valoare de 400 de milioane de euro. Este o finantare sindicalizata verde, asigurata prin atingerea si respectarea standardelor de sustenabilitate LEED Platinum si EDGE Advanced, care acopera intregul ciclu de dezvoltare - operare - refinantare. Sindicatul de banci care asigura finantarea este format din Erste Bank (Lead Arranger), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si BRD Groupe Societe Generale. Finantarea vizeaza in principal componenta de retail a proiectului, inclusiv zonele culturale si spatiile verzi, reprezentand o suprafata totala inchiriabila de 132.500 mp.

 

"Erste Bank si BCR se concentreaza, in special, pe proiecte sustenabile si responsabile din punct de vedere social, asa cum este si proiectului Rivus, care se preconizeaza a fi cel mai mare ansamblu verde de revitalizare urbana a unei zone industriale dezafectate din Cluj-Napoca si care este planificat sa atinga cele mai inalte criterii de sustenabilitate. Suntem deosebit de incantati ca Iulius, partenerul nostru de lunga durata, care s-a dovedit a fi lider in dezvoltarea de proiecte de regenerare urbana din Romania, a ales Erste Bank pentru coordonarea acestei finantari", a declarat Marko Brekiè, Senior Client Executive la Erste Group Bank AG, Viena. 

"Pentru Iulius, acest credit reprezinta o continuare a premierelor in materie de finantari: de la primul credit verde acordat unei companii romanesti, in 2021, la cel mai mare credit de refinantare in real estate in Romania, in 2022, si, acum, cel mai mare credit de dezvoltare din industrie. Toate aceste borne sunt pentru noi atestari ale atractivitatii si calitatii proiectelor Iulius. Suntem entuziasmati ca, de fiecare data, reusim sa atragem parteneri noi in procesul de finantare, de aceasta data alaturandu-se BERD grupului de banci cu care colaboram. Mixul de banci locale/regionale/globale ne asigura stabilitatea financiara de care avem nevoie pentru a ne concentra pe ce stim sa facem cel mai bine: proiecte verzi, mixed-use de anvergura, cu valori investitionale semnificative (de obicei peste jumatate de miliard de euro), in locatii centrale, care contribuie la dezvoltarea economica in comunitatile locale si regionale. Increderea care ne este acordata de clienti, chiriasi, banci ne motiveaza sa venim pe piata cu proiecte tot mai indraznete, mai complexe, cu impact pozitiv si mai mare asupra comunitatilor care beneficiaza de ele", a spus Marius Persenea, Chief Operating Officer Iulius. 

 

Dezvoltarea propune o gradina urbana ampla, de peste 52.000 mp, amenajata cu peste 700 de arbori maturi, inclusiv copaci care au fost recuperati de pe fosta platforma industriala, dar si peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Cladirea principala de retail va avea fatade inierbate si acoperis verde, care va integra inclusiv o gradina japoneza. Unicitatea Rivus este data si de conservarea si reintegrarea a doua cladiri industriale, cu valoare ambientala, ca parte din noul proiect, cu functiuni culturale, office si servicii. 
Sustenabilitatea proiectului va fi implementata pana in cele mai mici detalii: dezvoltarea de cladiri nZEB, designul care pune in valoare si asigura o conexiune cu raul Somes, folosirea unor materiale naturale, gradul cat mai mare de lumina naturala in interior, dar si eficienta energetica, infrastructura care favorizeaza transportul prietenos cu mediul, alei care permit circularea apei, amenajari cu scopul de a sustine biodiversitatea zonei, productia de energie din surse regenerabile etc. 
Pentru acest proiect au fost asumate, prin contract cu Municipalitatea, investitii consistente in infrastructura. Acestea vor include realizarea unui nou pod rutier peste Somes, doua poduri pietonale, solutii de sistematizare a traficului, modernizarea unor strazi din proximitate, precum si amenajarea de infrastructura velo, aliniata la strategia autoritatilor de mobilitate. Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, subterane si supraterane, dintre care 900 vor avea conexiuni pentru incarcarea masinilor electrice, precum si de 2.500 de spatii pentru parcarea bicicletelor.

 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Ubitech
ELECTROGRUP
EURO BUILD
EDIT-Structural
GEWISS
CDS
Eco Garden Construct
CONCEPT STRUCTURE
concelex
KADRA
TECNIC
Acvatot 2019
VEGO
strabag nivel 1
Daikin
SIGM
noark
AED
MCA
leviatan
BogArt
SSAB
quadratum

Parteneri

HABITAT
SCIA
FPSC_2019
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<