Temelii Culturale: Fonduri de 280 milioane de euro pentru infrastructura culturala |
Info-Santiere Publicat de AG&F 18 Nov 2024 10:39 |
Consiliul de Administratie al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat un imprumut de 140 de milioane de euro, destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice si construirea de cladiri cu destinatie culturala in Romania.
Proiectul vizeaza 14 obiective de investitii cu relevanta nationala si europeana, aflate in administrarea unor institutii publice din subordinea Ministerului Culturii:
1. construirea salii de spectacole a Operei Nationale Romane Iasi (in continuarea investitiei demarate prin Acordul-cadru de imprumut pentru Proiectul LD 2097 din 2021 privind reabilitarea patrimoniului construit si a cladirilor cu destinatie culturala), aflat in implementare;
2. construirea unui corp nou de cladire pentru Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti;
3. restaurarea si modernizarea in totalitate a Operei Nationale Romane Bucuresti si construirea unui depozit de decoruri (continuare a investitiei realizata in perioada 2015-2016);
4. restaurarea si amenajarea Muzeului National „Constantin Brancusi” din Targu-Jiu;
5. restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei;
6. consolidarea, restaurarea si amenajarea sediului Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti;
7. restaurarea partiala la interior si refacerea unor instalatii la Ateneul Roman;
8. restaurarea si amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanta, si amenajarea terenului aferent;
9. restaurare si punere in valoare a domeniului (casa-muzeu, capela si anexele) de la Tescani, jud. Bacau – Sectia „Dumitru si Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului National „George Enescu”;
10. consolidarea si restaurarea Casei Samurcas din cadrul Muzeului Taranului Roman;
11. restaurarea si punerea in valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul National Muzeal „Moldova” din Iasi;
12. consolidarea, restaurarea si amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau - spatiu cultural al Institutului National al Patrimoniului din Bucuresti;
13, restaurarea si amenajarea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
14. consolidarea, restaurarea si amenajarea sediului Administratiei Fondului Cultural National din Bucuresti.
Costurile proiectului se ridica la 280 de milioane de euro. Imprumutul de la BDCE acopera 50% din acestea, diferenta urmand a fi asigurata de la bugetul de stat.
Dincolo de conservarea patrimoniului cultural, ambitiosul program de investitii urmareste imbunatatirea accesului la cultura prin consolidarea infrastructurii si cresterea rezistentei la riscurile climatice si seismice, ceea ce reprezinta o preocupare majora pentru autoritatile romane, in special in ceea ce priveste cladirile destinate publicului larg. In plus, vulnerabilitatile economice vor fi diminuate prin stimularea crearii de locuri de munca si prin cresterea veniturilor din turism.
Documentatia aferenta imprumutului a fost intocmita de catre o echipa formata din specialisti ai Ministerului Finantelor si ai Unitatii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 7 martie 2024, un memorandum referitor la acordul de principiu privind contractarea imprumutului de la BDCE pentru Proiectul „Temelii culturale”.
Aprobarea imprumutului de catre Consiliul de Administratie al BDCE va fi urmat de parcurgerea pasilor legali pentru negocierea, semnarea si intrarea in vigoare a Acordului-cadru care se va incheia intre Guvernul Romaniei si creditorul extern.
Proiectul „Temelii culturale” va fi implementat in perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experienta de peste 17 ani in gestionarea investitiilor finantate de BDCE.
In prezent, prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii sunt in curs de implementare proiecte finantate prin alte trei imprumuturi contractate de Romania de la BDCE, in valoare cumulata de 410,4 milioane de euro, vizand 28 de obiective culturale. Dintre acestea, au fost deja finalizate lucrarile de consolidare si restaurare pentru 13 monumente istorice (printre care Palatul Culturii din Iasi, Muzeul National de Arta – Palatul Regal, Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi, Muzeul Colectiilor de Arta – Palatul Romanit, Casa Albastra – Sibiu, Muzeul National al Taranului Roman), precum si lucrarile de construire si/sau reabilitare a Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, a Bibliotecii Nationale a Romaniei si a Teatrului Maghiar din Cluj.
|