Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - TRANSELECTRICA investeste 42 milioane euro in retehnologizarea a doua statii
TRANSELECTRICA investeste 42 milioane euro in retehnologizarea a doua statii
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2021 12:50
Proiectul investitional de completare a Axului de 400 kV Banat, parte a Inelului de 400 kV al Romaniei, marcheaza progrese importante prin retehnologizarea a doua statii-cheie: Resita si Timisoara. Aceste investitii, cu o valoare totala de aproximativ 42 de milioane de euro, vor face posibila inchiderea Inelului de 400 kV al Romaniei in zona de vest, un proiect strategic pentru securitatea alimentarii cu energie electrica a tarii si implicit pentru consolidarea retelei electrice de transport si a interconexiunii cu retelele statelor vecine. Odata cu finalizarea tronsonului de Linie Electrica Aeriana 400 kV Oradea Sud-Nadab, in anul 2020, gradul de realizare a Inelului de 400 kV al Romaniei atins este de 70%.
Avand in vedere importanta strategica a celor doua investitii - retehnologizarea Statiilor Timisoara si Resita - pentru modernizarea retelei electrice de transport, Catalin NITU, presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, si Andreea MIU, membru al Directoratului, au participat saptamana trecuta la sedintele de comandamente privind stadiul lucrarilor, pentru fiecare proiect in parte, organizate alaturi de echipele contractorilor si de echipele de proiect ale Companiei.
Catalin NITU, presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA: „Retehnologizarea statiei Timisoara si a statiei Resita reprezinta in acest moment doua prioritati investitionale pentru completarea Inelului de 400 kV in zona de vest, alaturi de finalizarea celor aproximativ 340 de kilometri de linie electrica aeriana de 400 kV din componenta Axului Banat. Romania are nevoie de o infrastructura energetica modernizata, fiabila, capabila sa integreze noi capacitati de productie a energiei regenerabile, de aceea inchiderea Inelului este un proiect fundamental pentru siguranta in functionare a Sistemului Electroenergetic National. Dupa aproape 4 ani de blocaje, am reusit reluarea lucrarilor in Statia Resita, o statie cu un rol deosebit in zona de vest a tarii, ceea ce consideram un succes, in conditiile in care aceasta investitie va conduce atat la intarirea retelei in zona de vest, cat mai ales va crea premisele necesare interconexiunii cu Serbia. Cresterea gradului de interconexiune joaca un rol important privind securitatea aprovizionarii cu energie electrica a Romaniei si contribuie la atingerea tintelor asumate la nivel european.“
Proiectul de retehnologizare a statiei Timisoara se afla intr-o etapa matura de executie, termenul de finalizare a lucrarilor fiind anul 2024. Investitia, in valoare de circa 18 milioane de euro, este una complexa si vizeaza atat retehnologizarea statiei existente de 110 kV, cat si construirea unei statii noi cu tensiunea de 400 kV care va permite implementarea proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Portile de Fier - Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad (Axul de 400 kV Banat), un obiectiv strategic al Planului de Dezvoltare a Retelei Electrice de Transport 2020-2029.
In aceasta linie se inscrie si investitia privind retehnologizarea Statiei Resita, un obiectiv-cheie atat pentru operationalizarea comerciala a liniei de 400 kV de interconexiune cu Serbia Resita (RO)-Pancevo (RS), cat si pentru trecerea la tensiunea de 400 kV a Axului Banat. Contractul de executie a lucrarilor a fost semnat la finele anului 2020, iar prima intalnire de comandament in cadrul acestui proiect a fost organizat saptamana trecuta, urmand ca in perioada urmatoare sa fie dat ordinul de incepere a lucrarilor in santier. Retehnologizarea statiei Resita, o investitie blocata din anul 2017, are valoare de aproximativ 24 de milioane de euro si va fi finalizata in anul 2023.
Inelul de 400 kV reprezinta un ansamblu de linii electrice aeriene de 400 kV din reteaua electrica de transport, cu o lungime de aproximativ 1.796 de kilometri, care sunt deja realizate, sunt in curs de executie sau se vor construi conform Planului de dezvoltare a RET pe 10 ani al CNTEE Transelectrica SA. In 2020, circa 64% din Inelul de 400 kV era realizat, restul de circa 36% reprezentand segmente care fie se aflau in lucru, fie in diferite faze de pregatire. Prin finalizarea si punerea in functiune a liniei 400 kV Oradea Sud-Nadab la sfarsitul anului 2020, Inelul de 400 kV a atins un grad de realizare de 70%.
Inchiderea Inelului de 400 kV este fundamentala atat in zona de vest, unde reteaua electrica de transport se interconecteaza mai solid cu Europa, cat si in zona de est, unde exista dificultati de evacuare a puterii din zona Dobrogea. Completarea Inelului de 400kV va contribui semnificativ la cresterea sigurantei in functionare a SEN, cresterea capacitatii de interconexiune, integrarea energiei din surse regenerabile produsa in zona Dobrogea, optimizarea functionarii pietei de energie electrica si la integrarea acesteia in piata unica europeana de energie (IEM).
In prezent, pe langa retehnologizarea statiilor Timisoara si Resita, pentru completarea Inelului de 400 kV in zona de vest se executa lucrari importante de investitii pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita.
Segmentele de linie electrica aeriana din Inelul de 400 kV necesar a fi finalizate sunt:
Axul Banat de 400kV - Portile de Fier - Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad - aflat in diverse stadii de realizare inclus pe lista a 4-a de proiecte de interes comun a Comisiei Europene:
- Etapa I (Extinderea Statiei 400 kV Portile de Fier; LEA 400 kV Portile de Fier - Resita; Statia 400 kV Resita);
- Etapa II (LEA 400 kV d.c. Resita - Timisoara - Sacalaz, introducerea tensiunii de 400 kV in Statia Timisoara si retehnologizarea Statiei 110 kV Timisoara);
- Etapa III (LEA 400 kV d.c. Timisoara - Sacalaz - Arad, Statia 400/110 kV Sacalaz si extinderea Statiei 400 kV Arad);.
LEA 400 kV Gadalin-Suceava;
O contributie importanta la intarirea inelului de 400kV o au proiectele de evacuare a puterii din zona de sud-est a Romaniei si de crestere a capacitatii de schimb transfrontalier cu Bulgaria:
- LEA 400 kV Gutinas - Smardan si LEA 400 kV Cernavoda - Gura Ialomitei - Stalpu, incluse pe lista a 4-a de proiecte de interes comun a Comisiei Europene,
- trecerea la 400kV a axului de 220kV Stalpu -Teleajen - Brazi Vest.
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
viarom
VEGO
DRS
rigips
AED
SSAB
ELECTROGRUP
BogArt
EDIT-Structural
Arduro
theda mar
concelex
strabag nivel 1
SIGM
Acvatot 2019
quadratum
MAKITA
Ubitech
konsent
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CDS
noark
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<