MFE: Finantare de 175 de milioane euro pentru extindere retea la APA CANAL Sibiu |
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2020 08:48 |
Eforturile depuse de Apa Canal Sibiu SA, alaturi de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ”Asociatia de Apa Sibiu” si membrii de acesteia, au facut posibila semnarea, pe 25 noiembrie 2020, la sediul Primariei Municipiului Sibiu, a Acordului prealabil de masuri ce preced semnarea Contractului de finantare a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Sibiu si Brasov”. Documentul, semnat de Ministrul Fondurilor Europene, domnul Ioan Marcel Bolos, de directorul general al Apa Canal Sibiu SA, domnul Vasile Maier Bondrea si de presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara ”Asociatia de Apa Sibiu”, doamna Corina Bokor, stabileste ultimii pasi ramasi in accesarea noilor fonduri destinate dezvoltarii infrastructurii de apa si canalizare din aria de operare a Apa Canal Sibiu SA, precum si data incheierii Contractului de finantare: 30 decembrie 2020.
Alaturi de semnatari, la eveniment au participat doamna Raluca Turcan, vicepremier al Romaniei, doamna Daniela Cimpean, presedinta Consiliului Judetean Sibiu si doamna Astrid Cora Fodor, primar al Municipiului Sibiu.
Conform noului proiect, valoarea investitiilor realizate cu sprijin european este de aproape 175 milioane Euro fara TVA , in preturi actuale, proiectul avand o valoare finantabila de circa 190 mil. Euro (valoare care include cresteri datorate inflatiei sau a preturilor unitare), majoritatea sumei fiind destinata reabilitarii si extinderii sistemelor de alimentare cu apa potabila.
La nivelul ariei de operare din judetele Sibiu si Brasov, 46 de localitati din 24 de unitati administrativ teritoriale vor beneficia de ample lucrari de extindere si modernizare a infrastructurii, ce vor aduce o crestere a calitatii vietii pentru aproximativ 290.000 de locuitori si vor crea noi baze ale dezvoltarii economice si sociale in zonele de implementare.
Pentru municipiul Sibiu sunt prevazute lucrari in valoare de 68,83 milioane de Euro din care vor fi asigurate extinderi si reabilitari de retele apa potabila si colectoare de canalizare, reabilitarea aductiunilor din sursele Gura Raului si Sadu, imbunatatirea tratabilitatii Uzinei de apa ”Dumbrava”, modernizarea Laboratorului central de analize apa, precum si imbunatatiri ale proceselor Statiei de epurare Mohu, unde va fi extinsa treapta mecanica de retinere a deseurilor si construita o instalatie de uscare a namolului tehnologic. Practic, este vorba de cea mai mare investitie in infrastructura de apa si canalizare a Sibiului, ce va genera o crestere a nivelului calitativ al serviciilor din municipiu si localitatile limitrofe.
La nivelul judetului Sibiu, noul program investitional va permite alimentarea cu apa a zece noi localitati (Miercurea Sibiului, Dobarca, Apoldu de Sus, Rosia, Daia, Nou, Casolt, Cisnadioara, Sacadate si Rusi), canalizarea din comuna Poplaca va deveni functionala prin construirea unui colector de transport apa uzata pana in Sibiu, iar in orasul Miercurea Sibiului vor fi construite retele noi de apa potabila si de canalizare precum si o statie de epurare ape uzate. Acestora li se adauga construirea de noi aductiuni - cele mai importante fiind Sibiu - Tilisca si Sibiu - Sura Mare - Slimnic - Rusi, reabilitarea de uzine de tratare si statii de epurare, a rezervoarelor de inmagazinare a apei potabile, a retelelor de apa si canalizare, obiective ce vor asigura buna functionare a intregii infrastructuri de gestionare a apei in localitatile unde activitatea este asigurata de catre operatorul regional Apa Canal Sibiu SA.
Valoarea totala a lucrarilor pentru judetul Sibiu este de 129,36 milioane de Euro.
In judetul Brasov se are in vedere realizarea de retele pentru apa potabila in localitatile: Voila, Dridif, Ludisor, Voievodeni, Mandra, Toderita, Recea, Berivoi, Dejani si Gura Vaii. Municipiul Fagaras va beneficia de reabilitarea aductiunii Pojorta, iar Statia de epurare va fi modernizata si adusa la standardele actuale vizand protectia mediului. De asemenea, vor fi construite si reabilitate rezervoare de inmagazinare apa potabila, statii de pompare apa potabila si apa uzata, statii de clorinare etc, toate pentru a asigura cadrul necesar unui serviciu continuu si de calitate.
Valoarea investitiilor pentru localitatile din judetul Brasov, aflate in aria de operare a Apa Canal Sibiu SA, este de 44,66 milioane Euro.
Toate acestea sunt posibile si datorita implicarii si sustinerii oferite de autoritatile locale, judetene si centrale, carora li se cuvin multumiri pentru suportul si increderea acordate.
Constienta de importanta si necesitatea noului proiect investitional cu sustinere europeana, estimat a fi derulat pana la finele anului 2023, Apa Canal Sibiu SA mizeaza pe dorinta de colaborare a tuturor partilor implicate, dar si pe experienta indelungata a companiei care, pe 25 noiembrie 2020, implineste 126 de ani de activitate!
|