MT: Licitatii de 3,6 miliarde lei in infrastructura. Noi proiecte sunt anuntate |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 29 Mai 2017 14:24 |
In primele cinci luni ale acestui an, Ministerul Transporturilor (MT) a lansat in licitatie publica proiecte de infrastructura in valoare de 3,6 miliarde lei, potrivit datelor Guvernului. In perioada imediat urmatoare, Executivul are in vedere demararea procedurilor de achizitie publica pentru alte proiecte de interes national, incluse in Master Planul General de Transport (MPGT), precum constructia soselei de centura din sudul Bucurestiului la profil de autostrada, executia loturilor 1 si 5 ale autostrazii Pitesti - Sibiu si a drumului expres Craiova - Pitesti.
"Pana la sfarsitul lunii iunie 2017 vom lansa licitatia pentru drumul de mare viteza Pitesti - Craiova, pentru loturile 1 si 5 ale autostrazii Sibiu - Pitesti, dar si pentru executia centurii de sud a Bucurestiului la profil de autostrada, proiect pe care il vom transmite catre ANAP chiar saptamana viitoare (n.r. saptamana 29 mai - 2 iunie 2017), pentru a fi avizat si incarcat pe SEAP", a declarat Razvan Cuc, ministrul Transporturilor.
Totodata, reprezentantii MT au mai anuntat ca vor mai lansa spre licitare un lot al autostrazii Sibiu - Pitesti pana la finalul verii si ca va continua procedurile pentru demararea proiectului autostrazii montane Targu Mures - Iasi - Ungheni.
Ministrul Transporturilor a mai precizat ca, pentru derularea intr-un ritm optim a constructiilor de drumuri in perioada urmatoare va continua vizitele inopinate pe santiere si ca va lua masuri drastice, care pot duce pana la rezilierea contractelor de executie semnate cu antreprenorii generali.
"Mobilizarea pe care am gasit-o pe santier a fost una precara si, din acest motiv, in urma vizitelor, am chemat alaturi de companie constructorii si le-am trasat un mesaj foarte clar: ori intra intr-un ritm de mobilizare pentru a finaliza loturile in termenele pe care si le-au asumat, ori daca nu, vom aplica clauzele contractuale, vor avea penalitati si vom merge chiar si pana la rezilierea contractelor. Si, in acest sens, v-as da exemplu de un obiectiv pe care l-am vizitat in urma cu o luna pe santierul variantei de ocolire a municipiului Bacau, unde am avut un antreprenor care, intr-un an a avut un progres al lucrarii de 1,6%, ceea ce este inacceptabil. I s-a reziliat contractul, a fost trecut pe lista neagra a companiilor care participa la licitatiile CNAIR si timp de doi ani nu va mai putea participa la niciun fel de lucrare publica", a mai spus Razvan Cuc.
Pentru o monitorizare mai stricta a santierelor, CNAIR intentioneaza sa achizitioneze doua drone. Procedura pentru cumpararea echipamentelor a fost demarata prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN). Cu ajutorul dronelor, CNAIR va face filmari inopinate, care vor fi ulterior postate pe site-ul companiei.
|