MT: Parteneriate semnate local pentru constructia centurilor Sibiu Sud si Medias |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 18 Sep 2020 14:25 |
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, si Mariana Ionita, directorul general al CNAIR SA, au semnat astazi doua protocoale de predare catre autoritatile locale din Sibiu si Medias a proiectelor centurilor ocolitoare Sibiu Sud si Medias. "Acest transfer de la CNAIR catre administratiile locale a unor obiective de infrastructura face parte din viziunea pe care Guvernul Orban o are in ceea ce priveste descentralizarea. Ne dorim cat mai multe parteneriate cu autoritatile locale pentru implementarea unor astfel de investitii, care vor contribui la dezvoltarea judetelor si comunitatilor respective. Varianta de ocolire Sibiu Sud, impreuna cu centura de nord a municipiului Sibiu, va inchide inelul de trafic rutier si va asigura conectivitatea atat cu Coridorul 4 pan-european (Sibiu - Pitesti), cat si cu viitoarea autostrada Sibiu - Brasov. Dar cel mai important, acest proiect va crea o legatura rapida pentru locuitorii Municipiului Sibiu si pentru cei ai satelor si comunelor din proximitate, impactul fiind asupra a 50.000 de locuitori care se vor deplasa mai repede si mai usor in zona", a declarat Lucian Bode.
In ceea ce priveste construirea variantei ocolitoare Medias, studiul de fezabilitate, fost elaborat in anul 2004, va fi revizuit si pe baza acestuia se vor fundamenta urmatoarele etape - elaborarea proiectului tehnic, executia lucrarilor - astfel incat pana la finele anului 2023 acest proiect sa fie implementat.
"Cred ca prin dezvoltarea unor astfel de parteneriate cu administratia locala, obiective de infrastructura de importanta locala pot fi implementate cu succes, dar pentru acest lucru este nevoie de curaj, de asumare si de profesionalism. Administratiile locale liberale au dovedit ca se poate si sunt decise sa mearga pe drumul dezvoltarii comunitatilor pe care le administreaza si sa-si asume responsabilitati suplimentare", a precizat ministrul Transporturilor.
Lotul 1 de pe Sibiu-Pitesti, stadiu fizic de 23%
Un alt punct de pe agenda intalnirii de la Sibiu a fost reprezentat de prezentarea investitiilor in infrastructura de transport din judetul Sibiu si regiunea Centru pentru urmatorii 10 ani, investitii care vor asigura dezvoltarea retelei de transport la standarde europene. Aceste investitii vizeaza implementarea de proiecte pe componenta rutiera, feroviara si aeriana, un proiect cu caracter de noutate fiind reprezentat de conceptul de tren metropolitan care fi dezvoltat si la Sibiu, alaturi de Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Brasov.
Ministrul Transporturilor a vizitat santierul lotului 1 al viitoarei autostrazi Sibiu-Pitesti, unde antreprenorul a prezentat stadiul acestui proiect de infrastructura si progresul fizic al lucrarii.
"Ritmul este unul bun, de la sfarsitul lunii martie, de cand a fost emis ordinul de incepere a lucrarilor, avem un progres fizic de 23% si o mobilizare buna a antreprenorului in santier. Autostrada Sibiu-Pitesti ramane un obiectiv important pentru Guvern, fiind parte din coridorul IV pan european, iar pentru implementarea acestui proiect s-au facut progrese insemnate in acest an, pe toate cele 5 sectiuni. Am reusit pentru acest proiect sa deblocam finantarea europeana in valoare de 875 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, resurse de care aveam nevoie pentru a asigura continuitatea proiectului", a precizat Lucian Bode.
|