Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ARACO: Scumpirea polietilenei genereaza riscuri de nefinalizare a proiectelor
ARACO: Scumpirea polietilenei genereaza riscuri de nefinalizare a proiectelor
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 23 Iun 2015 15:48
Cresterea cu aproape 50% a pretului granulelor de polietilena (PE) in perioada ianuarie - mai 2015 determina aparitia riscului de nefinalizare a proiectelor de constructii realizate cu aceasta materie prima, in contextul in care constructorii au fost anuntati de scumpiri cuprinse intre 10% si 20% a acestui material, avertizeaza Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Granulele de polietilena sunt utilizate, preponderent, in proiectele de realizare a lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare, precum si a statiilor de tratare si epurare a apei, majoritatea finantate prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. "Atat avansul exploziv al preturilor materiei prime, cat si deficitul efectiv de produs inregistrat pe piata europeana, au influentat direct si puternic politica de preturi practicata de furnizori, concretizata prin majorarea semnificativa a preturilor de livrare. Astfel, antreprenorii au fost notificati privind cresterea preturilor cu valori procentuale intre 10% si 20%. Constructorul intelege sa-si asume o crestere rezonabila a preturilor, in conditiile in care aceasta se incadreaza cel mult in marja de profit prevazuta in Oferta, dar in conditiile in care aceste costuri suplimentare depasesc marja de profit (3%-5%), atunci exista riscul nefinalizarii contractului", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Potrivit datelor transmise de asociatie, in perioada 2012 - 2014 capacitatile de productie a granulelor de polietilena (nafta/ etilena) au cunoscut un puternic regres, concretizat in inchiderea mai multor producatori din Europa, furnizori avand capacitati de productie cumulate de peste un milion de tone anual. Trendul negativ s-a accentuat incepand din luna ianuarie 2015, prin invocarea cazurilor de forta majora de catre producatorii de etilena.
Astfel, conform datelor ARACO, pretul granulelor de polietilena a crescut cu 13%-14% in luna martie fata de februarie 2015, cu 15%-17% in aprilie comparativ cu martie si se estimeaza ca se va majora cu 12%-15% in luna mai fata de aprilie a.c., rezultand o crestere de 43%-46% in perioada ianuarie - mai 2015.
"Gravitatea situatiei este accentuata de faptul ca piata europeana de granule de polietilena este, practic, inchisa, atat din cauza politicii vamale a Uniunii Europene, cat si a faptului ca productia din zona Orientului Mijlociu si Asiei este absorbita de industriile locale. Mentionam ca producatorii au informat ca nu vor onora obligatiile contractuale la vechile preturi, asumandu-si riscul si efectele litigiilor ce vor rezulta, ceea ce ne face sa prevedem ca derularea contractelor la proiectele implicate va fi puternic perturbata, existand chiar si varianta sistarii acestora, neexistand alte posibilitati de achizitie la preturile anterioare si in termenele necesare. Astfel, in conditiile in care exista lucrari edilitare asumate de constructori care necesita achizitia a zeci de kilometri de material tubular din PE, produs care detine o pondere de pana la 80% din costurile totale de materiale, este evident ca executantul nu poate suporta preluarea unor cresteri exagerate de preturi", a precizat reprezentantul asociatiei antreprenorilor.
Solutia necesara urgent pentru buna derulare a contractelor este preluarea prevederilor Sub-clauzei 13.8 - Actualizari Generate de Modificari ale Preturilor. In acest sens, ARACO a intervenit la Ministerul Finantelor Publice, la Ministerul Fondurilor Europene si la Ministerul Mediului pentru deblocarea acestei situatii nedorite de antreprenori si care poate compromite executia corespunzatoare a proiectelor asumate, cu efecte negative certe asupra tuturor partenerilor implicati.
 
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
CONCEPT STRUCTURE
CDS
VEGO
ELECTROGRUP
theda mar
EURO BUILD
Arduro
konsent
Acvatot 2019
DRS
rigips
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
noark
BogArt
quadratum
strabag nivel 1
GEWISS
Ubitech
MAKITA
leviatan
SSAB
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<